Care este stipularea legala (normativ, capitol, alineat ...) ce indica (dpdv tehnic) durata de viata a unei retele de gaz/ conducta, bransament - racord, coloana principala, tevi de alimentare (ex: alimentand un bloc construit in 1967) ?!
Legea constructiilor, prin care se cere AC la...orice, nu e corelata cu Legea Gazelor, sau cea a Eficientei Energetice...(pe utilitati, adica) si nici cu cea a Asociatiilor de Proprietari (unde se vorbeste de amenajari de buna gospodarire). Mai ales in "zona protejata", chiar daca esti in bloc comunist, fara nicio importanta, nu poti face nimic, practic, nici ca interventii de mentenanta, daca e, fara o AC (eventual, de..."urgenta", la o avarie! Pai daca e explozie la gaze, sau inundare de la tevi, ce fac, stau pana am AC?!?!) Cine decide ce lege prevaleaza?
Nu vi se pare absurd, din start, sa se dea o AC cu valabilitate de un an, pe care, de fapt, exprirarea primului aviz, o ...anuleaza ?! In fapt, se primeste un doc. care doar ma trimite la alte demersuri birocratice (de prelungire AC - ca sa pot si executa lucrarea, eventual; cum ramane, insa, cu cele 11 avize, de la baza acelei AC, care raman expirate ? Reiau demersul de a le prelungi si pe acelea ? Pai, daca e asa, mai termin vreodata cu drumurile - in cerc vicios, caci, oricum, lucrarea nu am cand/ cum nici s-o incep) !?!
Sunt dintr-un bloc (inca) pe sistem de furnizare utilitati la comun, gen pausal. Nu toata lumea se declara la intretinere cu numarul corect de persoane/ ap. Majoritatea se trec pe "zero", profitand de nespecificitarea art. de lege care indica declararea locuirii doar la peste 15 zile consecutive. Este lesne de inteles ca si un ceai daca faci asa, e pe banii altora, d'apai sa tot vii cu lume, rufe de spalat de la o pensiune, sau colegi de scoala fara locare etc, si sa nu declari nimica. Ca sa nu mai vorbim de a avea doua locuinte, stai 15 intr-una si 15 in alta si esti "zero" la intretinere, la ambele. Asta si pt. ca, alaturi de altii, votezi in AG a AP sa nu se treaca la centrale individuale si nici sa se faca o contorizare de consumuri proprii. Ca doar na, nu e bine sa stai belfer, pe banii altora?! Ce se poate face, legal, pentru a ...modifica legea !?!
Daca Legea Petitiilor obliga, in cazul celor scrise, inregistrarea acestora cu date de referinta ale reclamantului, si copie act de identitate, de ce nu se cere acelasi lucru si daca sesizarea este facuta pe e-mail, si cum ramane, totodata, ca referinta de identificare, cu cele transmise telefonic, la care, zice-se ca "organul" trebuie sa intervina ca si la apelul la salvare (desi, personal, pe cand am chemat salvarea au trecut si cinci ore, venind doar medic, si fara masina de transportat bolnav - nedeplasabil, in schimb la un apel telefonic al cuiva la o situatie in bloc, controlul a venit..."instant"!) Apoi, in cazul ca se dau aceste date personale, intr-o petitie scrisa, ce garantii am ca nu mi se dezavueaza identitatea fata de cel in ..."culpa" (mai ales in aceeasi situatie de referinta: inregistrare scrisa versus una verbala, unde nu te mai ...identifica, nimenea) ?!
Organ de control (ca nu pot spune - aici - cine/ care), venit in urma unei sesizari (de care, insa, nu ni s-a facut proba, caci e protectie de confidentialitate), facand proces verbal de constatare si trimitere in penal.
Daca pentru o remediere de fatada bloc, a fost/ este necesar un an si jumatate de demersuri pe la 11 institutii ale statului, iar aceasta (acea autorizatie, adica), chipurile, nu este corolarul avizelor obtinute pe parcurs, cate unul la distanta, succesiva, de cate o luna si jumatate, fiecare cu valabilitate doar de cate un an, cum poti face o asa lucrare (la un perete de 10 etaje) intr-o luna (pana nu expira primul aviz)?!?! Caci, oricum, numai aprobarea de deschidere de santier, amenajat zona de lucru si procurarea materialelor, ia mult mai mult de atat.
Intr-un bloc comunist, fara nicio caracteristica speciala - istorica, culturala sau de altfel, nefericit amplasat intr-o "zona protejata", la distanta mai mare de 100 de m, in urban, fata de orice monument, chiar se poate cere aplicarea tuturor prevederilor care, in fapt, vizeaza ..."monumentele" (adica, si daca vrei sa pui un tablou, cu diblu in peretele tau interior, sau sa-ti pui faianta in propriul ap. - proprietate pers., sa trebuiasca sa ai autorizatie de constructie)? Ce derogari se pot..."spera", si, cum anume obtine acestea (ca doar nu suntem in muzeu, sau...in vreun "lagar" de..."pedepse"/ "pedepsiti")?!
Daca Legea Gazelor nu indica necesitatea unei Autorizatii de Constructie privind separarea unui bransament la gaze existent deja, in vederea montarii (doar) in unele apartamente de condominiu de centrale individuale, iar prin Legea in Constructii se cere si acest document, care dintre cele doua legi, necorelate, practic, intre ele, ...prevaleaza (oricum, fiind vorba de o utilitate si nu de o retea de dotarea unei cladiri noi, de o modificare la o instalatie de furnizare a gazului deja existenta, si neconstruind/ daramand nimic din imobil, in raport cu care exista si aviz de proiect tehnic, si accept furnizor de utilitate, si referat de rezistenta a cladirii la perforatiile necesare trasarii tevilor) ?!
Daca cineva chiama in ancheta la un caz un organ doar prin solicitare telefonica, este valabila constatarea prin PV a acestuia, (doar) in baza acestui demers (practic neinregistrat "oficial")?!