avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters400311

Activitate ContSters400311

Răspuns la discuția Contract stagiu
Cand veti fi biolog ,daca unitatea in care lucrati va avea un post vacant de biolog si va dori sa va incadreze pe acel post,se va incheia un nou contract de munca pe aceasta functie ca si stagiar !
Răspuns la discuția Retragere din sindicatul Sanitas
Ministerul Sănătății a acceptat, în urma discuţiilor cu sindicatele, ca în contractele colective de muncă încheiate la nivel de sector să fie introdusă plata unei contribuţii (0,6% din salariu) de către angajaţii nemembri de sindicat. In aceste conditii daca si in Contractul colectiv de munca la nivelul unitatii dvs exista aceasta clauza ,inseamna ca retinerea are un temei legal.
Răspuns la discuția Contract stagiu
Cf art 31 Codul Muncii:
...
(5) Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.
(6) Modalitatea de efectuare a stagiului prevazut la alin. (5) se reglementeaza prin lege speciala.


Atata timp cat inca nu ati absolvit cu diploma masterul in specialitatea biologie nu veti putea fi incadrata ca stagiar biolog Nu are importanta ca locul de munca este acelasi in care prestati in prezent cu 2 ore ,atata timp cat functia pe care sunteti incadrata este de registrator iar stagiatura se refera la debutul in profesia de biolog !
Răspuns la discuția ore suplimentare
soucadan a scris:

un angajat este chemat la lucru si efectueaza intr-o zi de sambata 4 ore, cate ore libere va primi in urmatoarele 60 de zile?....4 ore sau 8 ore?


Cf art 137 Codul Muncii:
(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.

(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Asadar, veti primi o zi libera in cursul saptamanii,pt faptul ca ati desfasurat activitate chiar si 4 ore intr-o zi de repaos saptamanal !
Ne fiind vorba despre ore suplimentare ,acordarea zilei libere nu este conditionata de cele 60 de zile In Regulamentul Intern,sau in ContractulColectiv de Munca regasiti precizari in legatura cu ziua/zilele din saptamana in care se acorda liberul in astfel de situatii.
roxana69 a scris:

In baza contractului de munca inregistrat la ITM el este automat asigurat si beneficiaza de concediu medical.


Este asigurat la sanatate prin efectul legii ,pt ca angajatorulii retine si vireaza din salariu contributia la sanatate obligatoriedar nu si pt concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate! Pentru asta angajatorul trebuie sa plateasca lunar o cota de 0,85%din f de salarii .
Răspuns la discuția Medicina muncii. Avizul medicului
Despre care certificat este vorba ? Daca va referiti la certificatele de concediu medical,acestea nu necesita aceasta viza,doar certificatele de concediu pt risc maternal necesita aceasta viza.

Daca va referiti la examinarea medicală la angajarea în muncă,in conformitate cu prevederile art. 27, alin. (1) din Codul Muncii republicat, “O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauza este apt pentru prestarea acelei munci.”

Certificatul medical A5 folosit pt dosarul de angajare si care va atesta starea de sanatate nu trebuie obligatoriu sa poarte viza medicului de medicina muncii

Dupa ce veti fi selectat inaintea semnarii contractului de munca veti fi indrumat catre medicul de medicina muncii cu care unitatea are incheiat contract ,pt efectuarea examenului medical la angajare
Răspuns la discuția mutare de la medicul de familie
manolescuflorin a scris:

Poti pleca de la un medic de familie doar dupa o luna?


Da este posibil in anumite conditii sa schimbati medicul de familie dupa o luna.
Situaţiile în care asiguraţii se pot transfera de pe o listă de pacienţi pe lista altui medic de familie mai devreme de o dată la şase luni sunt urmatoarele:

- cazul în care domiciliul asiguratului se schimbă dintr-o localitate în alta,

-asiguratul este în arest preventiv,

-execută o pedeapsă privativă de libertate, precum şi la încetarea stării respective;

Aceste conditii au fost reglementate prin Contractul Cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 – 2017,Hotărârea de Guvern 161 / 2016 .

@freeelis:

Informatiile din linkul postat nu sunt actualizate !
Art. 15 din Normele de aplicare a Legii 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, aprobate prin HG 5/1999 ,specifica ca numarul de tichete utilizate de un salariat intr-o luna este cel mult egal cu numarul de zile lucratoare in care este prezent la lucru in unitate si nu poate depasi numarul de zile lucrate stabilit de angajator.

Rezulta ca salariatii pot beneficia de un tichet de masa pentru fiecare zi in care isi desfasoara efectiv activitatea, fiind prezenti la locul de munca.

Astfel, tichetele de masa se acorda in functie de numarul de zile lucratoare in care salariatul este prezent la lucru in unitate si nu in functie de numarul de ore lucrate/zi,respectiv 4 ore in cazul dvs.


Deci,veti primi acelasi nr de tichete ca si salariatii full time (8 ore) !
Răspuns la discuția calcul concediu de odihna
ATENTIE ! Daca in total brut intra si sporuri ce nu au un caracter permanent, acestea nu se includ in calcului indemnizatiei ! Exemplu:spor de conditii , sau spor de dirigentie pt invatamant
Răspuns la discuția salariu minim
ART 162 Codul Muncii :
(1) Nivelurile salariale minime se stabilesc prin contractele colective de munca aplicabile.
(2) Salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat.
(3) Sistemul de salarizare a personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral sau in majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale se stabileste prin lege, cu consultarea organizatiilor sindicale reprezentative.

Asadar,nivelul minim de salarizare este stabilit prin Contractul Colectiv de Munca la nivel de unitate,acesta in cele mai multe dintre cazuri coincide chiar cu salariul minim brut /economie garantat in plata,mai mic nu poate fi legal !
Dar,asta nu impiedica ca unitatea sa-si elaboreze propria grila pe functii ,pt fiecare functie cu un nivel minim si unul maxim iar salariul individual sa se negocieze ,fiind vorba despre o societate comerciala si nu o unitate bugetara !