avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters400801

Activitate ContSters400801

Buna ziua,

Am o problema cu familia. Vreau sa rup legatura cu ei dar ce ma impiedica este un imobil asupra caruia sunt proprietar, iar mama, uzufructuara. Cum pot scapa de acestia avand in vedere ca nu vreau sa mai aud de ei si nu vreau sa le mostenesc datoriile. O posibila dezmostenire m-ar salva de aceasta 'mostenire' (datorii)? Dezmostenirea aceasta ar afecta statutul meu de proprietar asupra imobilului unde mama are drept de uzufruct?

Pe scurt, temerea mea este ca, mama uzufructuara, se va muta in imobilul asupra caruia sunt proprietar, va face o consumatie si eu voi fi nevoita sa achit toate datoriile. Cu dezmostenirea pot sa nu mai am acest stres? Ca de la uzufruct nu pot sa o scot si nu vreau sa am grija datoriilor.
Buna ziua,

Am o problema cu familia. Vreau sa rup legatura cu ei dar ce ma impiedica este un imobil asupra caruia sunt proprietar, iar mama, uzufructuara. Cum pot scapa de acestia avand in vedere ca nu vreau sa mai aud de ei si nu vreau sa le mostenesc datoriile. O posibila dezmostenire m-ar salva de aceasta 'mostenire' (datorii)? Dezmostenirea aceasta ar afecta statutul meu de proprietar asupra imobilului unde mama are drept de uzufruct?

Pe scurt, temerea mea este ca, mama uzufructuara, se va muta in imobilul asupra caruia sunt proprietar, va face o consumatie si eu voi fi nevoita sa achit toate datoriile. Cu dezmostenirea pot sa nu mai am acest stres? Ca de la uzufruct nu pot sa o scot si nu vreau sa am grija datoriilor.
danpopescu2011 a scris:

Poate renunta la dreptul de uzufruct prin declaratie notariala pe care trebuie sa o inregistrati la CF.Veti plati impozitul pe proprietate, daca se desfiinteaza contractul de uzufruct viager nu platiti impozit ptr. contractul desfiintat ci impozit pe proprietate.Nu exista nici o "chichita" legala ca sa nu platiti impozitul pe proprietate.

Multumesc pentru raspuns. Dar la o valoare de 25000 euro a imobilului, pentru aceasta procedura cat trebuie sa platesc in total? Imi puteti face un calcul? Ca la mine in cap e un ghiveci total si nu mai inteleg, am ceva formule de calcul, dar nu inteleg. Va rog sa ma ajutati. Multumesc!

Edit: Cum e determinata valoarea imobilului?
@Joha, ea renunta la uzufruct, dar nu exista vreo chichita legala prin care sa nu mai platesc impozit pe imobil pentru contract?
Buna ziua,

Am un imobil unde sunt proprietar si mama mea are drept de uzufruct. Ea acum e hotarata sa renunte la uzufruct sa ma pot bucura legal de imobil. Ce acte trebuie intocmite si daca se poate face un calcul, si de asemenea daca exista vreo metoda sa nu mai platesc impozit si taxe notariale mari. De exemplu, un act de donatie sau ce metode ar fi sa platesc mai putin. Stiu ca valoarea pe baza careia se calculeaza onorariul notarului si impozitul catre stat, e 20% din valoare imobilului. Sa spunem ca valoarea e 25000 euro si acei 20% sunt 5000 euro.

Exisa vreo metoda sau act de facut pentru a nu mai plati asa de multe taxe? Multumesc.
Am urmatoarea situatie: mama mea e trecuta cu drept de uzufruct pe o garsoniera unde eu sunt proprietar. Ma gandeam cum pot face sa o instrainez de acest drept, sa vand garsoniera fara instiintarea ei (nu o sa fie de acord) sau sa o conving sa renunte la acest drept? Stiti alte solutii? Iar daca vand, se poate vinde normal fara sa existe alte complicatii de genul transmiterea dreptului de uzufruct la viitorul proprietar? Sunt intr-o mare incurcatura, am mare nevoie de un sfat pertinent. Multumesc!
Buna ziua,

Am niste probleme foarte urate cu parintii mei, indeosebi cu mama mea. Mi-a cumparat o garsoniera unde si-a pus dreptul de uzufruct iar eu la momentul respectiv n-am stiut ce presupune asta, fiind destul de paralela cu termenii astia pe la 18 ani. Acum ma ameninta cu garsoniera care e inchiriata ca se baga peste ea, il pune pe chirias cu care am facut un contract legal intocmit la administratia financiara (cu acordul ei) sa-i trimita ei chiria. Toate astea pentru ca nu vreau sa ii raspund la telefon, telefoane pe care le primesc de 20 de ori pe zi, inclusiv pe la 3-4 noaptea ca sufera de insomnie (are si alte probleme psihice). Ma ameninta ca suna televiziunile ca sa zica ca sunt un copil rau care nu-si mai baga in seama parintii. A chemat chiar si politia si s-a dus peste chirias sa intrebe de mine, desi stia ca stau cu prietenul meu si nu-s moarta sau sechestrata pe undeva. Eu nu vreau sa mai tin legatura deoarece am fost supusa unor traume in mediul in care am crescut si acum incerc sa-mi revin. Ce e de facut ca sa scap de ei si sa nu ma mai caute? Sunt in stare sa renunt si la garsoniera, numai sa ma lase in pace.