avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Activitate alexandru2007

Activitate alexandru2007

Din nefericire nu va incadrati cerintelor legale. Situatia dvs asa cum este expusa este dezastruoasa. Faptul ca o persoana de la somaj nu a inregistrat cererea/dosarul dvs si ca nu ati insistat in decursul perioadei 30.10-29.11 sa va depuneti dosarul chiar si incomplet nu face decat sa va accentueze vinovatia.Acea persoana de la somaj avea obligatia legala sa va primeasca acea cerere sau dosar asa cum era el , incomplet , sa va dea un nr de inregistrare si apoi , in cazul ca nu il finalizati sa va comunice daca sunte-ti indemnizata sau nu si cadrul legal.Neexistand un nr de inregistrare la somaj insemna ca nu ati ,, existat" pentru cei de la somaj. Cuvintele nu se lipesc de hartie si nu tin de proba . Suntem in tara hartiilor si pe baza lor beneficiem sau nu de unele drepturi sau avem obligatii.
In situatia dvs nu se mai poate face nimic. Doar beneficiati de indemnizatia de maternitate acele 126 zile legale.
Solicitati de la fostul angajator o adeverinta din care sa reiasa ca data de 29.102009 este ultima zi de raport de serviciu , zi care are toate obligatiile angajatului cat si a angajatorului platite . Cu acea adeverinta mergeti la somaj si o ataseaza la dosarul dvs de somaj.
Sper sa fie o greseala ca ati specificat 30.11 in loc de 30.10.
Stima!
Concediul si indemnizatia de maternitate. Concediul prenatal si Concediul postnatal (pentru lauzie)
Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice. Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina . In situatia copilului nascut mort sau in situatia in care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul . Baza de calcul a indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii. Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Forma actualizata a OUG nr. 158/2005, privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Acea zi despre care se face vorbire in mesaj este lipsa din motive neimputabile dvs ci a celor care au facut inscrisurile in carnetul de munca, atat angajatorul cat si cei de la somaj.
Daca vi se termina somajul si nasteti dupa faptul ca sunteti studenta ,la zi, va da dreptul sa beneficiati de concediu pre si post natal cat si CCC pentru ca perioada cat sunteti studenta la zi este perioada asimilata cf ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr. 148 din 3 noiembrie 2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului
art1,alin2,lit m:
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.
--------------
Litera m) a alin. (2) al art. 1 a fost introdusă de articolul unic din LEGEA nr. 240 din 10 iunie 2009, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 403 din 15 iunie 2009.
Răspuns la discuția Prima de nastere
Cf legii gravida beneficiaza de cele 126 zile pre si post natale. Din cele 126 a beneficiat de 35 restul nu sau efectuat,revenind la post ,pentru diferenta de zile trebuia sa primeasca acea indemnizatie ?
Termenul de solicitare a indemnizatiei susamintite.
Va multumesc! Stima!
Răspuns la discuția Prima de nastere
Certificatul de nastere inca nu a fost eliberat,dar se fac diligentele necesare eliberarii.
Indemnizatia de maternitate se acorda pentru toata perioada stipulata de lege chiar si in conditiile in care mama a revenit la post dupa cca 2 sapt. de la producerea acestui eveniment?
Care este termenul de decadere?
Se aplica dreptul comun, dreptul financiar fiscal?
Interpretarea punctuala a situatiei?
De unde se solicita prima de nastere?
Răspuns la discuția contract de munca
tudorvaleriu a scris:

1. Din Legea 76/2002:
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni;
b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
(acum acest indicator este de 500 lei)

2. Norme metodologice la Legea 76/2002.
Art. 15. - (2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.
Art. 24. (2) Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj pentru motivul prevăzut la art. 44 lit. b) din lege se face cu data de întâi a lunii în care beneficiarul a realizat venituri mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.

Intrbarea mai directa este daca dl poate primi si somaj si sume de bani in acelasi timp.
In ce conditii se suspenda plata somajului ?
Daca in situatia nasterii unui copil mort,este constata nasterea si eliberat dovada de inhumare,mama mai benficiaza de drepturile prevazute in CCMN 2007-2010 si anume,prima de nastere si de plata indemnizatiei de maternitate pentru toata perioada prevazuta de lege?
Răspuns la discuția concediu
Angel 2007 a scris:

Conform CCM unic la nivel national 2007-2010 Art. 56. - (1) Salariaţii au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă plătit, de minimum 21 de zile lucrătoare.
in situatia dvs. -> 21/12*10=18 zile de CO cuvenit

90 zile presupun ca fac cca 3 luni, de unde 10 luni in calculul dvs?
21/12=1.75 zile / luna *9 luni= 15.75 prin rotunjire 16 zile .
Dreptul la CO asa cum rezulta din enuntul problemei este de 16 zile lucratoare in conditia unui CM de 90 zile calendaristice in cadrul unui an.
Răspuns la discuția concediu
guvernator mg a scris:

Dreptul la concediu de odinhna platit nu poate fi limitat in nici un mod. El nu este afectat de zilele de concediu medical sau concediu fara plata. Minimul concediului de odihna platit este de 20 zile, numarul maxim este stabilit in negocierile cu angajatorul...

D-ra consilier juridic nu este corect intai pentru dvs si apoi pentru public sa informati cum credeti dvs.
D-na a intrebat altceva nu de limitare era vb in propozitie.
Dreptul la CO este legiferat de legislatia muncii si se face vorbire de faptul ca acest CO este o perioada de refacere a persoanei in urma muncii prestate ,nicidecum a muncii prestate si a concediului medical sau fara plata ,unde avem suspendarea CIM din partea angajatului sau cauze medicale.
DECI ,nr minim de zile CO este de 21 nu de 20,si se acorda in raport cu perioada de timp lucrata intr-un an pe formula 21 nr.minim zile CO sau cate zile sunt prevazute in CIM-ul dvs / 12 luni calendaristice* cu nr de luni calendaristice lucrate efectiv= nr. zile de CO. perioada de CM este perioada care suspenda activitatea si raporturile de munca sau serviciu si nu va da dreptul sa beneficiati si de zile de CO pentru aceasta perioada. Cu stima ,Eduard I.