Va rog, puteti preciza si indica un link valid care sa identifice Comunicatul MJ din ianuarie 2016, prin care s-a instituit posibilitatea obtinerii hotararilor/incheierilor prin email? (Ref. articol www.avocatnet.ro/content/art... )
1. daca sotii domiciliaza intr-unul din staele membre UE, vezi COUNCIL REGULATION (EC) No 2201/2003
of 27 November 2003 concerning jurisdiction and the recognition and enforcement of judgments in matrimonial;
2. daca sotii domiciliaza inafara teritoriului UE, vezi Legea nr. 105/1992
Daca ai noroc, instanta romana nu va observa si se va considera competenta.
Mmm...iar in ceea ce priveste temeiurile in drept:
art. 1073, 1077 din Codul civil si art. 5 alin. 2, Titlul X “Circulaţia juridică a terenurilor” din Legea 247/2005.
Astfel, potrivit art. 5 alin. 2 din legea menţionată:
“În situaţia în care după încheierea unui antecontract cu privire la teren, cu sau fără construcţii, una dintre părţi refuză ulterior să încheie contractul, partea care şi-a îndeplinit obligaţiile poate sesiza instanţa competentă care poate pronunţa o hotărâre care să ţină loc de contract.”
Pentru a stabili daca o asemenea actiune in perfectarea contractului de vanzare mai este inca in termen sau nu, va trebui ca clientul sa iti raspunda la o intrebare: a fost inamanata si posesia bunului pana la acest moment sau nu? Daca nu a fost predata posesia bunului pana la acest moment, atunci o asemenea actiune se considera prescrisa (a se vedea practica CSJ in anii 1995-1997); daca promitentul cumparator are posesia, se considera ca acesta este in termen, intrucat in permanenta a existat o recunoastere a promitentului vanzator, prin faptul inmanarii posiesiei bunului.
Nu se intelege din ipoteza descrisa de catre tine despre care titlu de proprietate si contract de vanzare cumparare este vorba in persoana lui z. In orice caz, sa nu fie o confuzie intre titlul de proprietate emis in baza legii nr. 18 si un contract de vanzare-cumparare.