avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort strainatate

Doresc sa aflu cum se desfasoara un divort in conditiile in care ambii soti locuiesc in strainatate. Mentionez ca exista un copil minor si ca nu s-a ajuns la o intelegere in privinta partajului. Intrebarile specifice sunt:

- Unde trebuie depusa actiunea de divort daca ultimul domiciliu comun este in strainatate? Exista si o casa comuna in Romania dar in care nu locuieste nimeni. Tatal nu este cetatean roman dar a fost rezident. Casatoria a fost incheiata in Romania.
- Cum va face Autoritatea Tutelara ancheta sociala? Copilul locuieste in strainatate cu parintii.
- Care este numarul minim de infatisari la tribunal? Se poate face procura a.i. sa se prezinte doar avocatul?
- Care sunt problemele care pot aparea daca tatal nu este de acord cu divortul?
- Partajul se face inainte sau dupa pronuntarea hotararii de divort?

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: linksys , utilizator 07:38, 26 Aprilie 2007

Uite un raspuns:

1. daca sotii domiciliaza intr-unul din staele membre UE, vezi COUNCIL REGULATION (EC) No 2201/2003
of 27 November 2003 concerning jurisdiction and the recognition and enforcement of judgments in matrimonial;
2. daca sotii domiciliaza inafara teritoriului UE, vezi Legea nr. 105/1992

Daca ai noroc, instanta romana nu va observa si se va considera competenta.
Multumesc mult pentru raspuns.
Am crezut ca instanta competentat este automat cea romaneasca atata timp cat casatoria a fost incheiata in Romania.

Stie cineva cum se face ancheta sociala daca domiciliul la care se afla copilul este in alta tara?
Am fost si eu implicat intr-o actiune similara: parintii afara, divortul in Romania. (copil minor la parinti)
Vezi raspunsurile mele dupa fiecare intrebare . Success!

- Unde trebuie depusa actiunea de divort daca ultimul domiciliu comun este in strainatate? Exista si o casa comuna in
Romania dar in care nu locuieste nimeni. Tatal nu este cetatean roman dar a fost rezident. Casatoria a fost incheiata in Romania.
>Se poate depune actiunea in Romania, ambele parti sa fie reprezentate cel puti de avocati (este chiar suficient) ,
>sunt necesare interogarea unor martori in Romania care v-au cunoscut.

- Cum va face Autoritatea Tutelara ancheta sociala? Copilul locuieste in strainatate cu parintii.
>Daca tribunalul din Ro cere asta, puteti incerca la serviciul local din strainatate, dar de obicei nu colaboreaza ,in cazul meu a fost suficient raspunsul autoritatii tutelare cum ca nu colaboreaza
- Care este numarul minim de infatisari la tribunal? Se poate face procura a.i. sa se prezinte doar avocatul?
>Numarul minim cu indulgenta mare 3 dar probabil mai multe pentru ca exista copil . Se poate face procura (eu asa am facut)
- Care sunt problemele care pot aparea daca tatal nu este de acord cu divortul?
>Trebuiesc martori in Romania sa confirme neintelegerile...etc
- Partajul se face inainte sau dupa pronuntarea hotararii de divort?
>Asta nu stiu exact, parerea mea e ca ar trebui sa se faca dupa, daca in proces nu se specifica vreo cerere din una sau ambele parti (in cazul meu l-am facut scurt inainte fara implicarea tribunalului)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort la notar-dubla cetatenie cu copil minor cetatenie straina Nicoleta7878 Nicoleta7878 Copilul nu are cetatenie romana,are varsta de 15 ani si locuieste cu mama in strainatate, iar tatal locuieste in Romania.Amandoi parintii au dubla cetatenie si ... (vezi toată discuția)
Ancheta sociala strainatate Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu In cazul unui proces in tara, de incredintare minor care locuieste in strainatate cu unul din parinti, instanta se sesizeaza din oficiu pt efectuarea anchetei ... (vezi toată discuția)
Incredintarea minorului la o terta persoana Ryel Ryel Buna ziua si La multi ani! Nu stiu daca anul 2021 va fi mai bun decât 2020, dar cu siguranta noi putem fi mai buni! Acum problema mea... E vorba de ... (vezi toată discuția)