Buna ziua,
Caut o solutie la urmatoarea problema:
Parintii mei sunt casatoriti de aproape 30 de ani si locuim impreuna la aceasi domiciliu, Tata in urma consumului sever de alcool zi de zi (e alcoolic) face tot timpul scandal, certuri, amenintari ca sparge tot (ex: duminica seara a spart tv cu toporul) ,ca da foc la casa, chiar si cu moartea ne ameninta de fiecare data. Am facut o singura reclamatie verbala la Politie si i-a dat un avertisment verbal si a motivat ca daca nu exista o decizie de divort cu restrictie de apropiere nu are cum sa intervina.
Pot spune ca la 27 de ani imi este frica sa mai raman in casa cu el la amentarile pe care le spune si cred cu tarie ca e in stare sa le puna si in practica.
Putem sa ne mutam cu chirie (eu si mama) sa parasim acel domiciliu? Sa-l lasam pe tata singur acolo ,,sa se omoare singur si sa-si dea foc la avere''?
In privinta mea nu cred ca ar fi o problema ca sunt majora si depedenta de parinti, am servici am cu ce ma intretine.
In privinta la mama nu stiu care sunt cosecintele daca paraseste domicilul fara a avea intiativa de divort?
Nu stiu cum sa procedam astfel sa putem pleca din ,,casa groazei'' atat eu cat si mama, ma intereseaza demersurile si consecintele legale daca plecam acum cu chirie fara intiativa de divort sau o alta solutie optima la aceasta situatie.
Va multumesc anticipat!
Multumesc pentru raspuns!
1. S-a facut succesiune, deci partaj pe cotele ce li se cuvine celor 3 mostenitori, bunica, tata, nepot.
2. Am citit certificatul de mostenitor, prezinta mostenitorii cu cotele ce le au, apoi e conventia:
,,Noi, mostenitorii, am convenit ca intreaga masa succesorala sa revina in deplina si exclusiva proprietate, sotiei supravietuitoare / bunica mea, fara sulta pentru noi, ceilalti succesori din prezenta cauza. "
De aici eu inteleg dupa spusele dumneavoastra ca daca i-a ramas atunci intreaga masa succesorala in deplina exclusivitate bunicii si locurile de veci sa i se revina integral ei.
Nu stiu daca s-a dat declaratie de renuntare la succesiune atunci la notariat, (eram prea mica la vremea aia sa fiu prezenta la notariat sa stiu ce s-a facut) certificatul de mostenitor se incheie cu fraza :
''Nu sunt renuntatori si nici straini de succesiune conf.art.700 Cod Civil. "
De aici eu inteleg ca acea declaratie nu s-a dat de renuntare, de aceea am dubii asupra cotelor ce le revine din cele 2 locuri de veci, tatalui si acelui nepot. Ca poate nepotul nu mai vrea sa fie de acord sa ii revina cota lui bunicii cum a fost in cazul certificatului de mostenitor initial, ori isi vrea cota, ori sa fie despagubit, asta nu imi e clar daca mai are dreptul sau nu la locurile de veci.
De aceea nu pot trage concluzia daca tata si nepotul nu mai au dreptul la locurile de veci si nici nu se mai pot ridica cu pretentii, doar trebuie sa mearga la notariat sa semneze suplimentul la certificatul de mostenitor care este pe locurile de veci cu precizarea ca cele 2 locuri de veci ramand in proprietatea bunicii?
Buna ziua, am urmatoarea problema: la Cimitirul Progresu bunicul meu decedat detinea 2 locuri de veci, la care taxa anuala a fost platita pana acum 2 ani cand s-a schimbat politica Parohiei, ca sa le pot platii in continuare trebuie sa fac succesiune pe ele.
In 16 martie 2004 s-a emis certificatul de mostenitor dupa decesul bunicului pe bunurile mobile care nu s-au declarat, iar pe bunurile imobile au fost trecute un teren intravilan 1000mp si cota parte indiviza de 1/2 din locuinta/casa.Din neglijenta nu au fost trecute cele 2 locuri de veci. Succesiunea s-a dezbatut intre bunica (sotia defunctului), tatal meu (fiul defunctului) si nepot de fiu predecedat ( al doilea fiul al bunicilor decedat inainte de Revolutie). Succesiunea s-a incheiat cu conventia: ,,Noi, mostenitorii, am convenit ca intreaga masa succesorala sa revina in deplina si exclusiva proprietate, sotiei supravietuitoare / bunica mea, fara sulta pentru noi, ceilalti succesori din prezenta cauza. Nu sunt renuntatori si nici straini de succesiune conf.art.700 Cod Civil. " In urma cedarii dreptului pentru bunica, nepotul si tata a fost despagubiti de catre bunica cu bani.
Ca sa se faca acel supliment de mostenire pentru locurile de veci, trebuie sa participe toti trei (bunica, tata si nepotul). Relatia cu nepotul sunt extrem de reci, in 26 de ani ca atata am eu, a venit doar la inmormantarea bunicului 3 ore si la succesiune, in rest nu a mai dat pe la bunica/noi, nu tinem legatura cu el, doar anul trecut am facut rost de numarul lui de telefon sa-l chem la acest supliment pentru locurile de veci si m-a refuzat ivocand motivul ca nu are timp.
Intrebarile mele sunt:
1. Daca au renuntat in prima faza la mostenire, in principal nepotul ca el ma intereseaza mai mult (nu a fost interesat niciodata de bunici, nu l-am mai vazut de la succesiunea bunicului, vine doar daca are de luat ceva/drept la succesiune, in rest nu a mai dat sau s-a interesat de bunica) e obligat sa renunte si la locurile de veci sau se poate trezii iar cu pretentii?
2. In caz daca vrea iar bani ca sa renunte la dreptul lui si nu il dezpagubesc si isi pastreaza cota cat ii revine, imi poate instraina locul de veci?
3. Ce drepturi are nepotul asupra locurilor de veci prin cota ce i se cuvine, poate sa ingroape, poate sa vanda sau doar isi plateste taxa pe cota ce o detine?
Precizez ca toate taxele anuale sunt platite de mine pe numele bunicii pana acum 2 ani cand nu au mai vrut sa primeasca banii Parohia. Eu stau langa bunica care are 86 de ani, cu pierderi de memorie / dupa parerea mea cred ca are Alzheimer si totodata am grija de ea, facturi platite la zi, mancarea de zi cu zi i-o duc eu, ingrijirea casei si a gradinii o fac eu, la cimitir tot eu fac curat si merg des, de aceea nu as vrea sa pierd locurile de veci.
De ce spun ca nu ,,as vrea sa pierd locurile de veci", pentru ca eu sunt atasate de ele sunt singura care in fiecare an merg sa le intretin curate, si in urma muncii mele, bunica si tata sunt de acord sa imi faca testament pe ele in urma succesiunii, dar ne lovim de acel nepot care l-am chemat anul trecut si a zis ca nu poate ajunge ca tocmai s-a angajat si nu poate pleca a ramas ca ma suna cand poate si nu a mai facut-o. Cred ca merge pe ideea sa moara bunica si apoi sa se faca succesiunea dupa ea, sa se imparta cele doua gropi de veci la 2 ca sa ii revina personal o groapa s-o poata vinde, ceea ce eu nu as vrea sa se intample.
Ce ma sfatuiti sa fac, cum trebuie abordata situatia cu nepotul. Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra!
Multumesc Doamna Avocat Mihaela88 pentru raspunsul dumneavoastra, o sa tin cont de indicatiile pe care mi le-ati dat si o sa fac asa cum mi-ati spus dupa decesul bunici, pana atunci nu mai demarez nimic, o sa astept sa treaca timpul... Va multumesc, o zi frumoasa!
La acel testament nu a fost efectuata expertiza medicala la IML. Nu mi s-a cerut.
Buna ziua, ma intereseaza procedurile prin care as putea incheia un contract de intretinere cu uzufruct viager cu bunica mea (sau alt act care sa nu fie atacabil dupa decesul ei). Bunica nu apare in evidentele psihiatrice cu boli psihice si nu ea tratament in acest sens, dar avand 85 de ani cred are inceput de Alzheimer specific varstei, conform expertizei psihiatrice de la IML unde reiese forme usoara de dementa. Am inceput demersurile pentru acte, am facut cadastrul de cateva luni pe terenul de 368mp, casa de 60mp ne avand autorizatie. Am fost la Institutul National de Medicina Legala Mina Minovici-IML la data de 02.08.2016 in care ii reiese ca nu este competenta din punct de vedere pshihic sa incheie actul mai sus mentionat. La Autoritatea Tutelara de la Primaria sector 5, am primit raspuns ca nu poate da curs solicitarii unei persoane sa o asiste la semnarea contractului de intretinere in baza Legii nr 17/2000 la notar cum este demersul. In cazul acesta ce trebuie sa fac, unde sa ma prezint, ce demersuri sunt ca sa pot mosteni terenul si casa fara a avea probleme dupa moartea sa? Mentionez ca am un testament facut de acum 2 ani (10.10. 2014) prin care imi lasa in testament toate bunurile mobile si imobile, instituindu-ma legatara universala, deoarece atunci nu puteam incheia contract de intretinere din cauza problemelor din OCPI si Cartea Funciara pe care le-am rezolvat intre timp. Specific ca bunica e vaduva, are 2 fii, unul locuieste langa ea (eu sunt fica lui cei care avem grija de ea), iar al doilea fiu decedat, dar avand nepot ce are drept la succesiune dupa tata, dar nu il intereseaza de bunica si nici nu a trecut de cel putin 13 ani pe la ea s-o vada, nu avem relatii cu el. De aceea as vrea o solutie prin care sa nu impart bunurile bunici cu el la masa succesorala. Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc!