avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 889 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Supliment Certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Supliment Certificat de mostenitor

Buna ziua, am urmatoarea problema: la Cimitirul Progresu bunicul meu decedat detinea 2 locuri de veci, la care taxa anuala a fost platita pana acum 2 ani cand s-a schimbat politica Parohiei, ca sa le pot platii in continuare trebuie sa fac succesiune pe ele.
In 16 martie 2004 s-a emis certificatul de mostenitor dupa decesul bunicului pe bunurile mobile care nu s-au declarat, iar pe bunurile imobile au fost trecute un teren intravilan 1000mp si cota parte indiviza de 1/2 din locuinta/casa.Din neglijenta nu au fost trecute cele 2 locuri de veci. Succesiunea s-a dezbatut intre bunica (sotia defunctului), tatal meu (fiul defunctului) si nepot de fiu predecedat ( al doilea fiul al bunicilor decedat inainte de Revolutie). Succesiunea s-a incheiat cu conventia: ,,Noi, mostenitorii, am convenit ca intreaga masa succesorala sa revina in deplina si exclusiva proprietate, sotiei supravietuitoare / bunica mea, fara sulta pentru noi, ceilalti succesori din prezenta cauza. Nu sunt renuntatori si nici straini de succesiune conf.art.700 Cod Civil. " In urma cedarii dreptului pentru bunica, nepotul si tata a fost despagubiti de catre bunica cu bani.
Ca sa se faca acel supliment de mostenire pentru locurile de veci, trebuie sa participe toti trei (bunica, tata si nepotul). Relatia cu nepotul sunt extrem de reci, in 26 de ani ca atata am eu, a venit doar la inmormantarea bunicului 3 ore si la succesiune, in rest nu a mai dat pe la bunica/noi, nu tinem legatura cu el, doar anul trecut am facut rost de numarul lui de telefon sa-l chem la acest supliment pentru locurile de veci si m-a refuzat ivocand motivul ca nu are timp.
Intrebarile mele sunt:
1. Daca au renuntat in prima faza la mostenire, in principal nepotul ca el ma intereseaza mai mult (nu a fost interesat niciodata de bunici, nu l-am mai vazut de la succesiunea bunicului, vine doar daca are de luat ceva/drept la succesiune, in rest nu a mai dat sau s-a interesat de bunica) e obligat sa renunte si la locurile de veci sau se poate trezii iar cu pretentii?
2. In caz daca vrea iar bani ca sa renunte la dreptul lui si nu il dezpagubesc si isi pastreaza cota cat ii revine, imi poate instraina locul de veci?
3. Ce drepturi are nepotul asupra locurilor de veci prin cota ce i se cuvine, poate sa ingroape, poate sa vanda sau doar isi plateste taxa pe cota ce o detine?
Precizez ca toate taxele anuale sunt platite de mine pe numele bunicii pana acum 2 ani cand nu au mai vrut sa primeasca banii Parohia. Eu stau langa bunica care are 86 de ani, cu pierderi de memorie / dupa parerea mea cred ca are Alzheimer si totodata am grija de ea, facturi platite la zi, mancarea de zi cu zi i-o duc eu, ingrijirea casei si a gradinii o fac eu, la cimitir tot eu fac curat si merg des, de aceea nu as vrea sa pierd locurile de veci.
De ce spun ca nu ,,as vrea sa pierd locurile de veci", pentru ca eu sunt atasate de ele sunt singura care in fiecare an merg sa le intretin curate, si in urma muncii mele, bunica si tata sunt de acord sa imi faca testament pe ele in urma succesiunii, dar ne lovim de acel nepot care l-am chemat anul trecut si a zis ca nu poate ajunge ca tocmai s-a angajat si nu poate pleca a ramas ca ma suna cand poate si nu a mai facut-o. Cred ca merge pe ideea sa moara bunica si apoi sa se faca succesiunea dupa ea, sa se imparta cele doua gropi de veci la 2 ca sa ii revina personal o groapa s-o poata vinde, ceea ce eu nu as vrea sa se intample.
Ce ma sfatuiti sa fac, cum trebuie abordata situatia cu nepotul. Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra!
Cel mai recent răspuns: AdrianaAdryana , utilizator 14:12, 31 Martie 2017
1. Nu exista "cedare". Mai concret, ce act au facut cei 3? Vanzare, donatie, partaj?

2. Chestiunea sta la modul urmator: cititi certificatul de mostenitor initial, la rubricile "mostenitori" si mai jos la "renuntatori".

Cine a ramas mostenitor atunci, ramane si acum.
Cine a dat atunci declaratie de renuntare la succesiune, nu mai poate reveni asupra ei si nu mai poate invoca nici un drept asupra bunurilor pe care le descoperiti ulterior.
Deci daca maine descoperiti vreun cont de bani in Elvetia, vor beneficia de el mostenitorii din acel certificat.
Daca peste 7 ani mai descoperiti un teren, la fel, le va reveni acelorasi persoane.
Multumesc pentru raspuns!

1. S-a facut succesiune, deci partaj pe cotele ce li se cuvine celor 3 mostenitori, bunica, tata, nepot.

2. Am citit certificatul de mostenitor, prezinta mostenitorii cu cotele ce le au, apoi e conventia:
,,Noi, mostenitorii, am convenit ca intreaga masa succesorala sa revina in deplina si exclusiva proprietate, sotiei supravietuitoare / bunica mea, fara sulta pentru noi, ceilalti succesori din prezenta cauza. "

De aici eu inteleg dupa spusele dumneavoastra ca daca i-a ramas atunci intreaga masa succesorala in deplina exclusivitate bunicii si locurile de veci sa i se revina integral ei.

Nu stiu daca s-a dat declaratie de renuntare la succesiune atunci la notariat, (eram prea mica la vremea aia sa fiu prezenta la notariat sa stiu ce s-a facut) certificatul de mostenitor se incheie cu fraza :
''Nu sunt renuntatori si nici straini de succesiune conf.art.700 Cod Civil. "

De aici eu inteleg ca acea declaratie nu s-a dat de renuntare, de aceea am dubii asupra cotelor ce le revine din cele 2 locuri de veci, tatalui si acelui nepot. Ca poate nepotul nu mai vrea sa fie de acord sa ii revina cota lui bunicii cum a fost in cazul certificatului de mostenitor initial, ori isi vrea cota, ori sa fie despagubit, asta nu imi e clar daca mai are dreptul sau nu la locurile de veci.

De aceea nu pot trage concluzia daca tata si nepotul nu mai au dreptul la locurile de veci si nici nu se mai pot ridica cu pretentii, doar trebuie sa mearga la notariat sa semneze suplimentul la certificatul de mostenitor care este pe locurile de veci cu precizarea ca cele 2 locuri de veci ramand in proprietatea bunicii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii succesiune Moni_Galati87 Moni_Galati87 Buna ziua, As avea nevoie de cateva lamuriri cu privire la succesiune. Tatal meu a decedat in 2018, s-a facut succesiune pe bunurile pe care stiam ca le ... (vezi toată discuția)
Cota parte succesiune (locuri de veci) DeliaI DeliaI Buna ziua! Va rog daca se poate sa ma ajutati in urmatoarea situatie referitoare la cota parte in succesiune. Tatal meu a decedat, el fiind recasatorit din ... (vezi toată discuția)
Termen pentru succesiune negut negut Am facut o succesiune (partiala ) la moartea tatalui ,acum 8 ani.Am mostenit împreuna cu fratele meu 50% ditro garsoniera si un apartament.La succesiune nu ... (vezi toată discuția)