avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere cu uzufruc viagerl la persoana ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere cu uzufruc viagerl la persoana cu inceput de Alzheimer

Buna ziua, ma intereseaza procedurile prin care as putea incheia un contract de intretinere cu uzufruct viager cu bunica mea (sau alt act care sa nu fie atacabil dupa decesul ei). Bunica nu apare in evidentele psihiatrice cu boli psihice si nu ea tratament in acest sens, dar avand 85 de ani cred are inceput de Alzheimer specific varstei, conform expertizei psihiatrice de la IML unde reiese forme usoara de dementa. Am inceput demersurile pentru acte, am facut cadastrul de cateva luni pe terenul de 368mp, casa de 60mp ne avand autorizatie. Am fost la Institutul National de Medicina Legala Mina Minovici-IML la data de 02.08.2016 in care ii reiese ca nu este competenta din punct de vedere pshihic sa incheie actul mai sus mentionat. La Autoritatea Tutelara de la Primaria sector 5, am primit raspuns ca nu poate da curs solicitarii unei persoane sa o asiste la semnarea contractului de intretinere in baza Legii nr 17/2000 la notar cum este demersul. In cazul acesta ce trebuie sa fac, unde sa ma prezint, ce demersuri sunt ca sa pot mosteni terenul si casa fara a avea probleme dupa moartea sa? Mentionez ca am un testament facut de acum 2 ani (10.10. 2014) prin care imi lasa in testament toate bunurile mobile si imobile, instituindu-ma legatara universala, deoarece atunci nu puteam incheia contract de intretinere din cauza problemelor din OCPI si Cartea Funciara pe care le-am rezolvat intre timp. Specific ca bunica e vaduva, are 2 fii, unul locuieste langa ea (eu sunt fica lui cei care avem grija de ea), iar al doilea fiu decedat, dar avand nepot ce are drept la succesiune dupa tata, dar nu il intereseaza de bunica si nici nu a trecut de cel putin 13 ani pe la ea s-o vada, nu avem relatii cu el. De aceea as vrea o solutie prin care sa nu impart bunurile bunici cu el la masa succesorala. Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: AdrianaAdryana , utilizator 12:36, 30 August 2016
Notarul nu va face actul fara act de la IML, cum ca are discernamant.
Nu se va putea face actul de către notar. Este bine măcar că aveți acel testament, însă să nu vă mirați prea tare dacă și acest act va fi atacat. La momentul întocmirii testamentului s-a făcut vrea expertiză medicală la IML ?
Nu puteti sa faceti nimic acum cand e in viata. Din pacate, neputand sa isi dea consimtamantul, niciun notar nu va incheia un contract si chiar daca ar face-o, ar fi anulabil.
O posibilitate greoaie ar fi sa demarati o procedura de punere sub interdictie, sa ii fie stabilit un tuture. Tutorele, cu avizul Autoritatii Tutelare ar putea instraineze un bun pentru ca banii sa fie folositi in vederea intretinerii batranei, dar ca toate bunurile sa va fie instrainate dumneavoastra....e cam exclus.
Cata vreme aveti testament, asteptati. La decesul doamnei, mergeti la un notar sa vizeze testamentul spre neschimbare (daca e olograf). Daca e autentic nu trebuie.
In primele 6 luni de la deces, mergeti si faceti acceptare expresa a succesiunii.
Cei doi copii beneficiaza de o rezerva succesorala. Daca ei nu accepta la notariat succesiunea in primele 6 luni sau nu realizeaza acte de acceptare tacita, veti fi unic mostenitor.
Sfatul meu e sa consultati un avocat dupa moartea batranei pentru ca sunt multe ipoteze si nu stau sa le dezbat pe toate.
Important e sa stiti ca acum nu puteti face nimic si in cel mult 6 luni de la deces trebuie sa va gasiti un avocat specializat pe civil care sa va ajute
La acel testament nu a fost efectuata expertiza medicala la IML. Nu mi s-a cerut.
Multumesc Doamna Avocat Mihaela88 pentru raspunsul dumneavoastra, o sa tin cont de indicatiile pe care mi le-ati dat si o sa fac asa cum mi-ati spus dupa decesul bunici, pana atunci nu mai demarez nimic, o sa astept sa treaca timpul... Va multumesc, o zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile asupra unui testament in care sunt implicati si alti membrii ai familiei ContSters215993 ContSters215993 Problema mea este urmatoarea: am grija de o batranica a carui sot a murit in urma cu 15 ani. Aceasta doreste ca dupa moartea dumneaei apartamentul sa-mi revina ... (vezi toată discuția)
Protejare mostenire paradox paradox Buna ziua, neavand cunostinte juridice, intreb daca se poate ca bunica mea sa lase sau sa instraineze printr-un artificiu judiciar (donatie, act de ... (vezi toată discuția)
Se pot evita cheltuielile de dezbatere a succesiunii dacă se întocmește un testament pentru unicul moștenitor? Clementoni Clementoni Bună ziua, În urma decesului tatălui meu, eu si mama, unici mostenitori, am început procedurile de deschidere a succesiunii. Cheltuind deja o groaza de ... (vezi toată discuția)