avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Activitate wawri

Activitate wawri

Discuție Acoperis bloc
Buna ziua,
Locuiesc intr-un bloc nou (relativ, PV receptie in dec 2008, in 2010 au inceput contractele v-c), cu o singura scara si 37 apartamente (din care devoltatorul-pers fizica inca mai are 11). Am constituit asociatie abia anul trecut.
Zilele acestea, cu ninsori multe, au dus la infiltratii masive la apartamentele de la ultimul etaj. De fapt, nu e prima intamplare, inca din al doilea an de cand au cumparat aparatmentele, cei de la ultimul etaj s-au plans de infiltratii. Au cerut dezvoltatorului sa remedieze, dar acesta a spus ca nu e responsabilitatea sa, nu scrie in contractul de vanzare-cumparare nimic despre garantia acoperisului. Unul dintre vecini si-a schimbat acoperisul. Ceilalti au facut reparatii minore, sperand ca au rezolvat problema. Ninsorile de acum au aratat ca sunt probleme majore, pentru ca infiltratiile sunt peste tot.
Acum, avand asociatie, oamenii cer rezolvarea rapida si prompta a situatiei. O vom face, pentru ca trebuie intervenit rapid, dar vrem sa stim parerea dvs. referitor la aceasta situatie: poarta cineva raspunderea pentru starea acoperisului si faptul ca dupa cativa ani ploua in casele oamenilor? Exista vreo prevedere legala care impune o perioada de garantie a acoperisului, chiar daca nu e explicit trecut in contracte?
Răspuns la discuția Presedinte Asociatie proprietari
Multumesc!
Buna ziua,

Poate fi aleasa ca presedinte al Asociatiei de proprietari o persoana care locuieste in imobil, dar nu e proprietar al apartamentului (e ginerele proprietarei de drept)?
Locuiesc intr-un bloc cu parcare in subsolul cladirii. Unele spatii de parcare sunt cumparate de proprietari ai apartamentelor din bloc, altele au ramas ale dezvoltatorului.
La repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza intra si aceste suprafete?
Mentionez ca nu exista sistem de contorizare a energiei electrice consumate in garaj, liftul duce pana in garaj.
In lista afisata nu sunt evidentiate sume care ar fi repartizate detinatorilor de spatii de parcare (de ex X% din factura energie electrica revine consumului cu iluminatul in garaj, functionarea liftului).
S-a facut repartizarea pe cota-parte indiviza, iar CPI e alta decat cea cuprinsa in contractul v-c, precum si in tabelul completat pentru infiintarea asociatiei (inca nu avem asociatie, speram sa intram in legalitate cat mai repede).
Administrarea contabila e asigurata de o firma agreata de dezvoltator si pe care acesta ne-o impune cu forta. Pentru ca eu nu vad distinct nicaieri cotele ce ii revin pentru suprafetele pe care le detine, iar la repartizarea cheltuielilor este avantajat. Mai ales ca mai si vrea sa facem multe imbunatatiri, iar repartizarea se va face, bineinteles, dupa acest mod de calcul.
Firma ia un pret foarte mic, iar ceilalti proprietari aleg pretul acesta mic nerealizand faptul ca sunt ,,ciupiti” la bani altfel.
As vrea sa aflu parerea dvs. fata de situatia prezentata.
Multumesc.
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Sigur voi reveni cu informatii.
Scuzati, nu am mai deschis calculatorul...
Din 37 apart dezvoltatorul mai are 11. Plus vreo 6-8 sustinatori - proprietari pe care ii manipuleaza.
Multumesc pentru raspunsul prompt!
Acum nu avem statut juridic. Am depus acte pentru infiintare asociatie, am ales presedinte si comitet, dar nu sunt pe placul dezvoltatorului si acum forteaza nota, sustine ca el poate decide si poate semna ca reprezentant al nostru.
La infiintarea asociatiei trebuie sa nu existe restante la plata utilitatilor si el pe asta mizeaza. Pe langa utilitati, insa, platim si servicii pe care nu le-am agreat noi. Ce se poate intampla daca refuzam sa platim?
Nici nu imi explic cum a semnat ca reprezentant al asociatiei de proprietari avand in vedere faptul ca nu exista asa ceva, nu are stampila sau altele.
El sustine ca desi nu am infiintat asociatie de proprietari, primaria ne are in evidenta ca asociatie de locatari (!)
Buna ziua.
Sunt proprietar intr-un bloc construit in urma cu cativa ani. Dezvoltatorul (si constructor, in acelasi timp) detine inca multe apartamente. Nu avem asociatie constituita pentru ca dezvoltatorul nu vrea acest lucru. Facturile pentru utilitati sunt pe numele sau.
A ales singur persoana care sa asigure curatenia, fara sa ne ceara acordul, iar noi nu suntem multumiti de modul in care arata acum blocul.
De asemenea, a semnat ca reprezentant al asociatiei de locatari (! noi nu am constituit asa ceva) contracte de prestari servicii pentru bloc (firma pentru administrarea contabila, firma pentru diverse reparatii).
Cat de legale sunt aceste contracte?
Noi suntem obligati sa platim ceea ce decide el, desi nu am agreat asta?