Buna ziua.
Sunt proprietar intr-un bloc construit in urma cu cativa ani. Dezvoltatorul (si constructor, in acelasi timp) detine inca multe apartamente. Nu avem asociatie constituita pentru ca dezvoltatorul nu vrea acest lucru. Facturile pentru utilitati sunt pe numele sau.
A ales singur persoana care sa asigure curatenia, fara sa ne ceara acordul, iar noi nu suntem multumiti de modul in care arata acum blocul.
De asemenea, a semnat ca reprezentant al asociatiei de locatari (! noi nu am constituit asa ceva) contracte de prestari servicii pentru bloc (firma pentru administrarea contabila, firma pentru diverse reparatii).
Cat de legale sunt aceste contracte?
Noi suntem obligati sa platim ceea ce decide el, desi nu am agreat asta?
Raspunsul d-lui avocat este super, insa, si datorita textului dvs., lipsit de informatii, nu se poate intelege daca dvs. puteti constitui o as. prop.
Asadar, cati proprietari are blocul (apartamente achizitionate) si cate apartamente au mai ramas la dezvoltator?
Ca sa puteti sa va constituiti in as. prop. trebuie sa aveti majoritatea proprietarilor. Chiar in aceste conditii, daca nu sunteti uniti, dumnealui dezvoltatorul va poate face greutati in luarea deciziilor, insa daca la AG o sa participati majoritatea proprietarilor, dumnealui fiind in minoritate, se va supune majoritatii.
Constituiti-va in as. prop., faceti schimbarile dorite si mai vorbim...
Succes!
Multumesc pentru raspunsul prompt!
Acum nu avem statut juridic. Am depus acte pentru infiintare asociatie, am ales presedinte si comitet, dar nu sunt pe placul dezvoltatorului si acum forteaza nota, sustine ca el poate decide si poate semna ca reprezentant al nostru.
La infiintarea asociatiei trebuie sa nu existe restante la plata utilitatilor si el pe asta mizeaza. Pe langa utilitati, insa, platim si servicii pe care nu le-am agreat noi. Ce se poate intampla daca refuzam sa platim?
Nici nu imi explic cum a semnat ca reprezentant al asociatiei de proprietari avand in vedere faptul ca nu exista asa ceva, nu are stampila sau altele.
El sustine ca desi nu am infiintat asociatie de proprietari, primaria ne are in evidenta ca asociatie de locatari (!)
Daca puteti, raspundeti la intrebarea pusa, pentru ca de aici putem discuta cu adevarat.
Faptul ca sunteti luati in evidenta primariei ca sunteti as. de locatari, este egal cu zero/4, da?
La constituire o sa trebuiasca sa obtineti avizul de la toti furnizorii. Practic, acum asociatia dvs. nu exista, insa cum acesti dezvoltatori sunt unsi cu toate alifiile si au relatii peste tot, probabil ca o sa va faca necazuri.
Cand o sa cereti avizul de la fiecare furnizor, o sa trebuiasca sa va organizati in asa fel incat sa va puteti sustine situatia. O sa vi se spuna ca si pana acum ati consumat utilitati si servicii. Sa le replicati sus si tare ca asociatia nou creata nu are contracte incheiate cu niciun furnizor astfel discutati discutii. Pai vi le-a dat devoltatorul - nenea Pandelica! Asa si unde este problema? Ne vom descurca cu dumnealui - nu va faceti probleme...
Daca totusi aveti probleme, va trebui sa mergeti la conducerea /directorul furnizorului.
Ei, dupa constituire, incercati sa va organizati foarte bine, apartamentelor neachizitionate li se vor repartiza costuri pe suprafata utila, ca de altfel la toate apartamentele.
Sa aveti un cenzor bun si o echipa de conducere inimoasa.
Chiar sunt curios cum o sa va descurcati - adica va propun sa ne tineti la curent cu evolutia lucrurilor.
Va doresc mult succes!