avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Poate dezvoltatorul unui ansamblu imobiliar să fie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Poate dezvoltatorul unui ansamblu imobiliar să fie și președintele asociației de proprietari?

Buna ziua. As dori sa stiu daca unul dintre asociații unu grup de dezvoltatori imobiliari are dreptul sa fie si președintele asociației proprietarilor? Vorbim despre un ansamblu imobiliar cu 4 blocuri. De ademenea, dezvoltatorul deține niște spații la parterul unui bloc drept pentru care a numit ca reprezentant al blocului respectiv pe una dintre angajatele sale. Este legal? Aceste decizii s-au luat la o ședinta unde au participat foarte putini proprietari din blocul 1, iar deciziile s-au luat fara acordul acestora. Eu una (si nu sunt singura proprietara din blocul 1) nu ma simt repreprezentata cu adevărat de catre aceștia, mai ales ca apartamentele din doua blocuri nu sunt vândute integral, dar cheltuielile cu acestea sunt trecute sunt o forma sau alta in facturile noastre. De asemenea, cum se face plata președintelui: taxa Per apartament sau taxa Per persoana? Se poate anula un contract cu o firma de administrare si semna un altul fara acordul proprietarilor?

Va Multumesc mult!
Ultima modificare: Marți, 9 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 20:38, 10 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este dificil de abordat aceasta chestiune, depinde cum "privim" lucrurile.
- daca dumnealui, dezvoltatorul este proprietar cu acte in regula pe unul dintre apartamente, impreuna cu alti cativa proprietari (apartamente definitivate si achizitionate), acestia pot sa hotarasca infiintarea unei asociatii de proprietari;
- infiintarea unei as. prop. se face dupa o procedura arhicunoscuta, conform Legii nr. 230/2007
privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.
Ei,sunt acolo prevederi clare privind metodologia infiintarii unei as. prop. si este absolut necesara alegerea unui presedinte, un com. executiv si o comisie de cenzori, sa aiba un sediu social, se inscrie la ANAF, se intocmeste stampila;
- dupa infiintarea as. prop., ceilalti proprietari care achizitioneaza locuinte in acel bloc, pot sa se inscrie ca membri cu drepturi depline in as. prop., scrie in Lege, fara alte formalitati (se face o cerere simpla, se semneaza un acord de asociere);
- daca dl. dezvoltataor (acum si presedinte al as. prop.) mai detine si proprietati la parterul blocului, care ar fi motivul ca sa nu desemneze pe cine doreste, ca reprezentant al sau?; la fel, orice proprietar, poate sa delege pe cine doreste ca reprezentant al sau, sa-i reprezinte interesele in legatura cu proprietatea sa;
- pentru a beneficia de o suma pentru activitatea sa ca presedinte, acesta trebuie mai intai sa i se intocmeaca un contract de mandat, iar suma pretinsa va fi repartizata pe listele de plata, tuturor apartamentelor, proportional cu suprafata utila a locuintei;
- referitor la firma de administrare: pai cine a angajat-o - nu cumva conducerea as. prop?
- schimbarea firmei de administrare se poate face dupa "inchegarea" as. prop. ceea ce inseamna ca toti noii proprietari sa adere la as. prop. constituita; prin aderare la as. prop. toti proprietarii devin membri cu drepturi depline, in principiu, au dreptul sa aleaga si sa fie alesi in structurile de conducere a as. prop.; apoi intr-o, Adunarea Generala a membrilor puteti sa alegeti o alta conducere in care sa aveti incredere si sa va simtiti cu adevarat reprezentati;
- trebuie facuta deosebirea intre un proprietar obisnuit si un proprietar care este membru al as. prop. - adica doar membrii pot sa hotarasca una sau alta in as. prop.

Am rugamintea sa lecturati prev. L 230/2007, precum si Hotărâre nr. 1588 din 19/12/2007
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008;
Mult succes!

Dacă privim lucrurile d.p.v. al legislației Asociațiilor de proprietar Dezvoltatorul este proprietar pană ce este ap. este plătit in totalitate sau are cotă parte pt. ap. nevandute așa se explică că dețin controlul și mai fac și abuzuri . Unii dezvoltatori iși pun amprenta și după ce ap. au fost vandute prin credite datorită contracului de vanzare -cumpărare stipulează acest drept .
Plata presedintelui se face conform părții indivize din asociație adică pe ap. in funcție de suprafață și nu după nr. de persoane .
Comitetu Executiv care este format dintr-un nr. impar format din președinte și alți membrii pot rezilia și angaja personal pentru buna desfășurare a Asociației de Proprietari .
@Ben46,
Dacă privim lucrurile d.p.v. al legislației Asociațiilor de proprietar Dezvoltatorul este proprietar....,
Este proprietar pe niste active. Va fi proprietar pe un apartament, doua sau trei, ba am observat si pe niste spatii comerciale, daca le achizitioneaza in nume propriu - ei, doar atunci se poate numi proprietar in intelesul L 230/ 2007, ca el sa poata fi membru al as. prop. sa poata alege si sa poata fi ales, da?
Omul nostru este proprietar pe tot ceea ce a construit dumnealui si poate sa-si faca organizarea pe care intelege dumnealui sa o faca, cu paznici, administratori,electricieni, pompieri, cum vrea muschiul lui... Cand termina total de instrainat toate apartamentele, termina si el cu acel complex de cladiri si da, intre timp proprietarii se pot organiza in asociatii de proprietari, pe blocuri, pe scari sau cum doresc dansii, nu cum ii forteaza dezvoltatorul.
Cred ca aici ar trebui accentuat in noua Lege a as. prop.
Si pe vremea izgonitului , tot asa era: cand termina constructorul blocul/blocurile, erau chemati proprietarii, luau in mod individual locuintele, semnau procesele verbale, etc. si in f. scurt timp trebuiau sa se organizeze in as. locatari/proprietari sau erau "dirijati" catre ce-a mai apropiata asociatie deja constituita.
Sigur, nici furnizorii nu erau asa zelosi ca acum, adica apa era 1 leu mc, gazul metan se achita la pausal, cam 5 lei /apt. la trei luni, energia electrca nu mai stiu cat era, oricum, niste sume derizorii...
Acum domii acestia dezvoltatori isi fac de cap pentru ca, asta este, isi permit sau mai bine zis, nimeni nu i-a masuri si atunci, daca se poate, de ce nu?
@Ben46, din momentul semnarii contractului de v/c vanzatorul nu mai este proprietarul imobilului indiferent de metoda de plata aleasa, cu exceptia cazului in care se specifica in contract acest lucru.
Nu exista dezvoltatori care sa ramana proprietari dupa vanzare, majoritatea proprietarilor platesc numerar sau prin credit bancar. Nici ratele la dezvoltator nu il fac pe acesta sa ramana proprietar pana se achita creditul, dezvoltatorul va avea calitatea de creditor si nu de proprietar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme care pot aparea cand dezvoltatorul are si asociatie proprie f3g4zuzu f3g4zuzu Buna ziua! Dezvoltatorul complexului rezidential in care locuiesc si-a facut si asociatie proprie. Deocamdata nu au aderat toate blocurile. Din punct de vedere ... (vezi toată discuția)
Asociatie locatari pentru chiriasii la stat Quakie Quakie Buna ziua. Ma numesc Daniel si am primit de cativa ani apartament social de la stat la care platesc chirie in urma unei evacuari. Bineinteles ca nu putem ... (vezi toată discuția)
Aderare asociatie proprietari rebell_rose rebell_rose Buna ziua, va rog sa ma ajutati in cateva probleme legate de administrare: 1. Un proprietar nu doreste sa adere la asociatie. va rog sa-mi spuneti ce drepturi ... (vezi toată discuția)