avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 325 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... aderare asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

aderare asociatie proprietari

Buna ziua, va rog sa ma ajutati in cateva probleme legate de administrare:
1. Un proprietar nu doreste sa adere la asociatie. va rog sa-mi spuneti ce drepturi si obligatii are acest proprietar.
2. Un proprietar vrea sa iasa din asociatie precizand ca nu vrea sa mai contribuie la plata cotelor de intretinere si ca se separa( platind separat cheltuielile catre furnizori), refuzand sa achite si fondul de rulment. Va rog sa-mi spuneti daca acest proprietar plateste conform legii cotele de intretinere, chiar daca se scoate din asociatie, daca-l pot soma sau instiinta in vederea fondului de rulment si daca are drept de vot in adunarea generala.
3. In ce conditii se pun penalitati la neplata fondului de rulment si de reparatii.
Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 17:12, 9 August 2011
1. Are toate obligatiile pe care le au si membrii asociatiei, inclusiv pe acelea de a respecta toate hotararile adunarii generale si deciziile comitetului executiv. Nu are dreptul de a participa la adunarile generale, de a vota in acestea si de a fi ales in functiile de conducere.

2. Poate face o cerere de iesire din asociatie, cu consecintele de la punctul 1.
Da, acest proprietar isi va plati cotele de intretinere, impartite pe lista de intretinere...si asta pentru simplul motiv ca furnizorii emit facturi unitare pe condominiu (pe scara unui condominiu cu contor separat) si nu vor accepta un contract separat cu un proprietar din bloc care se alimenteaza pe infrastructura condominiului. In plus de asta, exista cheltuieli cu proprietatea comuna pe care este obligat sa le achite, avand o cota-parte indiviza si stapanind in devalmasie cu restul proprietarilor aceasta proprietate comuna perpetua si fortata.
Sa fie clar: nu se poate separa nici total, nici partial de comunitate, decat daca se muta din condominiu, indiferent ca este sau nu membru al asociatiei.

3. Am sa va citez din legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 46. - Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.

Deci daca e o obligatie, atunci si restanta acestor fonduri se penalizeaza in aceeasi masura ca si cotele de intretinere curente si neplatite.
sint de parere ca, un proprietar care nu este membru al asociatiei si odata ce are obligatii fata de aceasta nu-i poate fi ingradit dreptul de a participa la sedintele adunarii generale. in schimb, acesta nu are drept de vot si de a fi ales in structurile asociatiei
in ceea ce priveste penalitatile, daca comitetul executiv sau/si adunarea generala au decis impunerea penalitatilor, acestea sint percepute in mod legal, cu conditia de a nu depasi cuantuumul de 0,2% pe zi.
@carol_lorac, vorbim teoretic si ...i se poate ingradi accesul, deoarece se cheama adunarea generala a asociatiei de proprietari.
Pai daca nu e membru, cum sa participe?Si daca participa, ca nu-l poate goni nimeni de-acolo, ce folos daca nu poate vota?

In general, proprietarii pe care nu-i intereseaza sa fie membri ai asociatiei, nici de adunarile generale nu sunt interesati....pana incepe sa-i arda la buzunar...si atunci incep sa ceara drepturi...pe care nu le au pentru ca nu le-au vrut.....si chiar mai rau, incep sa urle si sa faca ei legi dupa capul lor sau sa-si inchipuie niste legi dupa capul lor....

Obligatiile nu le are fata de asociatia de proprietari, ci fata de proprietatea comuna si fata de serviciile furnizate in baza existentei unei asociatii care face contractele.....


Ultima modificare: Joi, 8 Aprilie 2010
elga50, moderator
Seara buna. Nu inteleg si nici nu gasesc articolul din lege care spune ca nu are drept de vot cel care nu a aderat la asociatie. si chiar si asa, cand cumperi locuinta detinuta de cel care a aderat, nu se transfera si aderarea? in plus, asociatia care exista, daca ea nu functioneaza legal (incasarea se face fara chitante fiscalizate, toata lumea plateste la fel, indiferent de suprafata detinuta, numar de locatari etc, fara criterii de departajare), poate pretinde ca refuza sa dea curs unei cereri venite din partea proprietarilor intruniti in sedinta de bloc, pe motiv ca, din toti semnatarii, doar un sfert sunt aderenti la asociatie?
Va rog sa-mi dati articolele din lege care ne indreptatesc sa actionam impotriva asociatiei, chiar daca nu suntem "aderati".
Singurul articol care va intereseaza din lege este acesta:

Art. 7. - Inscrierea ulterioara in asociatia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenti la adunarea generala de constituire se face la cererea scrisa a acestora, fara alte formalitati.

Administratorul nu are treaba cu primirea cererilor, acestea le depuneti la presedintele asociatiei.

Aderarea nu se transfera in cazul vanzarii apartamentului pentru ca aderarea se face de oameni, nu de apartamente.

Proprietarii care nu fac parte din asociatie, normal ca nu pot vota, pentru ca AG este a asociatiei, nu a intregului bloc. De aceea se face o aderare, ca sa existe membri sau nemembri, altfel nu s-ar mai face aderare, nu s-ar mai cere atatea conditii ca sa se infiinteze o asociatie si s-ar infiinta automat....dar nu se face automat.

Ce intelegeti prin chitante fiscalizate?:stunned:
Deci dv. trebuie sa rezolvati problemele cu presedintele si comitetul si apoi cu administratorul.

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari si proprietarii care nu fac parte din asociatie Vartgoth Vartgoth Buna ziua, Ma intereseaza sa stiu ce se intampla daca la sedintele unei asociatii de proprietari (bloc de locuinte) participa si acei proprietari care nu ... (vezi toată discuția)
Actualizare incheiere de sedinta 123321123 123321123 incheierea de sedinta privind infiintarea asociatiei de proprietari nu a fost actualizata cu noile organe de conducere alese deciziile adoptate de comitet ... (vezi toată discuția)
Functionare asociatie de proprietari ContSters134265 ContSters134265 La data de 01.12.2013, proprietarii a trei blocuri noi situate pe aceeasi strada au constituit o asociatie in conditiile Legii nr. 230/2007, iar cu ... (vezi toată discuția)