avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1126 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dezvoltator imobiliar - infiintare asociatie de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dezvoltator imobiliar - infiintare asociatie de proprietari

Un dezvoltator imobiliar construieste un bloc de 35 apartamente. Dupa ce a vandut 5 apartamente, dezvoltatorul vrea sa se infiinteze asociatia de proprietari, el fiind proprietarul celor 30 de apartamente pe care nu le-a vandut inca. Proprietarii celor 5 apartamente cumparate de la dezvoltator sunt de acord cu constituirea asociatiei de proprietari, urmand ca 3 dintre acestia sa formeze comitetul executiv si unul sa fie cenzor.
Se poate infiinta, in aceasta situatie, asociatia de proprietari?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:28, 4 Martie 2015
Raspunsul este da: se poate.
Cunosc o speta asemanatoare.
Nu este niciun impediment.
Conform dispozitii in vigoare,L nr 230/2007
Art. 5
(1) Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, din cadrul unei cladiri. Acordul se consemneaza intr-un tabel nominal, anexa la acordul de asociere.
(2) In cladirile de locuinte cu mai multe tronsoane sau scari se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson sau scara in parte numai in conditiile in care nu exista o proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor, care nu poate fi delimitata.
(3) Daca este cazul, asociatiile de proprietari infiintate pe scari sau tronsoane de cladire isi reglementeaza intre ele raporturile juridice cu privire la aspectele tehnice comune acestora printr-o anexa la acordul de asociere.

Daca este respectata dispozitia in vigoare si exista acordul a cel putin jumatate plus unu dintre proprietari ,se poate infiinta asociatie de proprietari
Confom prev. legale, LEGEA nr. 230 din 6 iulie 2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari,
CAPITOLUL I: Dispozitii generale, definitii
Art. 1. Prezenta lege reglementează aspectele juridice, economice si tehnice cu privire la
înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, precum si modul de
administrare si de exploatare a clădirilor de locuinte aflate în proprietatea a cel putin 3
persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat
, inclusiv în cazul celor
care au în structura lor si spatii cu altă destinatie decât aceea de locuintă.


Dvs., proprietarii, va puteti constitui in as. prop. fara nicio problema - insa, personal v-as sfatui sa mai asteptati pana in momentul in care dezvoltatorul vinde mai mult de jumatate dintre apartamentele construite - sa zicem 20, pentru ca documentele pe care le veti intocmi, precum si hotararile pe care o sa le luati inca de la infiintarea structurii sa reprezinte vointa majoritatii proprietarilor si nu a unui grup minuscul de proprietari, dintre care unul dintre ei detine "monopolul".
Zic acest lucru din experienta, adica, personal nu am vazut un dezvoltator care sa fie de o asa buna credinta in care sa multumeasca pe toti proprietarii din respectivul condominiu - practic, indiferent de orice hotarare o sa luati, cetateanul cu 30 de proprietati o sa decida - si cand decide unul pentru toti, nu se mai cheama democratie.

In fond de ce nu ati mai astepta un timp, pana, cum v-am spus, se vor achizitiona cel putin 20 de locuinte? Sigur, dl. dezvoltator o sa incerce sa va demonstreze ca este nevoie sa se intocmeasca contracte de furnizare a utilitatilor si serviciilor intre furnizori si as. prop. - corect? Da, corect, insa acelasi lucru poate sa-l faca chiar dumnealui, in calitate de persoana fizica, daca dvs. ceilalti patru proprietari actuali, l-ati desemnat sa va reprezinte - cum am mai spus, pe o perioada limitata de timp.
Repartizarea cheltuielilor o puteti face destul de corect dupa aparate de masura - daca le aveti montate sau in sistem pausal...

Cam acesta este sfatul meu.
Succes!

Da, dar atentie la Legea 230/2007!
Articolul 25
(1)Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
a)fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b)pentru hotararile cu privire la stabilirea fondurilor de investitii pentru consolidare, reabilitare si modernizare, votul fiecarui proprietar are o pondere egala cu cota-parte din proprietatea comuna;


Legal asociatia se poate infiinta si poate functiona bine avand in vedere ca investitorul vrea ca cei care au cumparat apartamentele sa faca parte din comitet, sa gestioneze acestia asoiciatia. De aici putem dedice buna credinta a acestui investitor. Cu exceptia investitiilor (si nu cred ca este cazul fiind blocul nou), deciziile, hotararile vor fi luate de proprietarii celor 5 apartamente vandute pana acum.
Sigur ca luna viitoare vor fi 10 sau 15 iar pana la sfarsitul anului poate 35 de proprietari.
Pe masura ce se vinde fiuecare apartament, proaspetii proprietari pot deveni membri ai asociatiei infiintate acum, printr-o simpla adeziune, asa cum prevede legea si vor avea toate drepturile si obligatiile ca primii 5.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli cu salarii angajati pe asociatia de locatari impuse de comitetul executiv. Alia14 Alia14 De curand am achizitionat un apartament intr-un bloc nou construit. Dezvoltatorul detine mai multe apartamente in acest bloc pe care nu le-a vandut si sustine ... (vezi toată discuția)
Poate dezvoltatorul unui ansamblu imobiliar să fie și președintele asociației de proprietari? MuzaUrbana MuzaUrbana Buna ziua. As dori sa stiu daca unul dintre asociații unu grup de dezvoltatori imobiliari are dreptul sa fie si președintele asociației proprietarilor? ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de locatari ionutfazacas ionutfazacas Locuiesc intr-un bloc cu 12 apartamente. Momentan nu este constituita vreo Asociatie de Locatari, dar care se doreste a se infiinta. Sunt de acord cu ... (vezi toată discuția)