avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Infiintare Asociatie de Locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Infiintare Asociatie de Locatari

Locuiesc intr-un bloc cu 12 apartamente. Momentan nu este constituita vreo Asociatie de Locatari, dar care se doreste a se infiinta. Sunt de acord cu infiintarea acestei asociatii de catre unul dintre vecinii mei, dar problema este ca el ulterior doreste sa se foloseasca de aceasta asociatie pentru a mansarda blocul, lucru care eu si alte 4 persoane (5 in total) nu suntem de acord. Daca va reusi sa obtina 7 voturi pentru infiintarea acestei asociatii si ulterior se va vota mansardarea, eu as putea ataca in instanta acest lucru, fiind practic in minoritate. 7 pentru mansardare si 5 impotriva mansardarii. Mentionez ca in CF-ul meu imi este specificat "cota parte din spatiile comune". Cum ma indrumati sa procedez?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:33, 22 August 2014
In mod normal este bine ca doriti infiintarea unei asociatii de proprietari - nu as. de locatari cum ziceti in post.nPe de alta parte nu prea are legatura as. prop. cu hotararea unuia sau a mai multor proprietari de a mansarda imobilul. O hotarare in acest sens se poate lua cu sau fara as. prop. prin actul de vointa a tuturor proprietarilor.nSigur ca operatiunea de mansardare este o treaba destul de complicata, in faza de construire aduce mult disconfort, dar nu imposibila daca este facuta legal si corect spre multumirea tuturor celor care vor beneficia de mansarda.nIn mod sigur se vor modifica si cota-parte indiviza de proprietate a fiecarui proprietar (din cei 12), in sensul micsorarii acesteia, lucru care nu trebuie decat sa va bucure.nAr fi indicat sa stiti precis cu cine plecati la drum (finantator, proiectant, constructor, beneficiari).nMai asteptati si alte opinii aici pe forum, s-au mai "lovit" si altii de aceste probleme.
Dispozitia in vigoare L nr 230/2007 si HG nr 1588/2007 prevad infiintarea asociatiilor de proprietari
Infiintarea asociatiei de proprietari va avantajeaza din punct de vedere al administrarii partii comune
Referitor la mansardare....in asociatia de proprietari majoritatea hotaraste,astfel ca ramane sa atentionati restul proprietarilor vis-a-vis de neajunsurile mansardarii si conditionat de hotararea acestora urmeaza ca proiectul sa fie sau nu materializat
Ca sa mansardati blocul trebuie sa aveti acordul tuturor proprietarilor.
Este vorba de instrainarea cotei-parti indivize pe care o are fiecare proprietar pe terasa, asa incat modificarea de substanta a proprietatii private a fiecarui proprietar impune acordul fiecaruia si vanzare-cumparare a cotei-parti indivize - referitoare la terasa - (la notar).
Deci ce se intampla...
S-a facut o sedinta de scara, singurul punct pe ordinea de zi fiind mansardarea blocului (12 apartamente). La sedinta am participat 11 apartamente, un locatar fiind plecat in tari straine. Asa...S-a votat pentru mansardare cu 6 la 5. Acest vecin care doreste sa se ocupe de mansardare doreste sa infiinteze aceasta asociatie doar pentru singurul motiv de a mansarda, pentru ca pentru a obtine un Certificat de Urbanism, trebuie sa fim toti deacord cu mansarda, ceea ce nu este cazul. si atunci singura lui solutie este de a infiinta o asociatie de proprietari. Stiu ca este buna o asociatie de proprietari, dar in cazul de fata o sa refuz infiitarea ei. Acuma, el poate constitui o asociatie doar daca ar avea acceptul a 50%+1 din nr apartamentelor din bloc.
Sa zicem ca o sa aiba acceptul majoritatii, asociatia ca beneficiara a acestui proiect, va putea construi si daca nu sunt/suntem cele 5 familii de acord? Ne poate refuza dreptul de proprietate?
Asociatia nu poate beneficia de nimic deoarece asociatia nu are proprietati.
Proprietate detin proprietarii.
Deci corect spus ar fi ca proprietarii vor fi beneficiarii contructiei mansardei.

Nu discutam beneficiile sau necazurile unei asemenea supraconstructii pe un proiect initial care nu prevede asa ceva.

In acest caz este necesar sa se ia in calcul nu un proprietar = 1 vot, ci fiecare proprietar vine cu cota-parte a lui de proprietate comuna la cuantumul votului.
Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari prevede:
Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
.........
b) pentru hotararile cu privire la stabilirea fondurilor de investitii pentru consolidare, reabilitare si modernizare, votul fiecarui proprietar are o pondere egala cu cota-parte din proprietatea comuna

Se insumeaza aceste cote-parti indivize pentru "da" si pentru "nu" .... si acea parte care este preponderenta va decide ce se va face in continuare.
Considerand ca cei cu "da" au o suma a cotei-parti indivize mai mare, atunci se poate incepe mansardarea, dar beneficiari ai acestei constructii vor fi toti pentru ca aceasta constructie se va face si pe cota-parte de proprietate a celor care nu au fost de acord.

Faptul ca nu au fost de acord conteaza numai la momentul luarii hotararii, dar ulterior si ei vor fi beneficiari in baza cotei-parti de proprietate afectata de constructie.
Ultima modificare: Vineri, 22 August 2014
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum as putea rezolva problema? bya-myk bya-myk am un apart. la et. 4.acum 1 an am acoperit deasupra apart. meu pe cheltuiala mea=28 mil.imi ploua in continuare in apart.,pe hol,bucatarie si baie.efectiv nu ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza din proprietate petrecristinel petrecristinel locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, la ultimul nivel,apartamentul fiind luat cu credit ipotecar.asociatia doreste mansardarea blocului si cei de la etajul 4 ... (vezi toată discuția)
Mansardare lineax lineax Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cum pot sa combat acest fenomen. Locuiesc intr-un bloc care a fost dat in folosinta acum 12 ani, in toti acesti ani, ... (vezi toată discuția)