avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acoperis bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acoperis bloc

Buna ziua,
Locuiesc intr-un bloc nou (relativ, PV receptie in dec 2008, in 2010 au inceput contractele v-c), cu o singura scara si 37 apartamente (din care devoltatorul-pers fizica inca mai are 11). Am constituit asociatie abia anul trecut.
Zilele acestea, cu ninsori multe, au dus la infiltratii masive la apartamentele de la ultimul etaj. De fapt, nu e prima intamplare, inca din al doilea an de cand au cumparat aparatmentele, cei de la ultimul etaj s-au plans de infiltratii. Au cerut dezvoltatorului sa remedieze, dar acesta a spus ca nu e responsabilitatea sa, nu scrie in contractul de vanzare-cumparare nimic despre garantia acoperisului. Unul dintre vecini si-a schimbat acoperisul. Ceilalti au facut reparatii minore, sperand ca au rezolvat problema. Ninsorile de acum au aratat ca sunt probleme majore, pentru ca infiltratiile sunt peste tot.
Acum, avand asociatie, oamenii cer rezolvarea rapida si prompta a situatiei. O vom face, pentru ca trebuie intervenit rapid, dar vrem sa stim parerea dvs. referitor la aceasta situatie: poarta cineva raspunderea pentru starea acoperisului si faptul ca dupa cativa ani ploua in casele oamenilor? Exista vreo prevedere legala care impune o perioada de garantie a acoperisului, chiar daca nu e explicit trecut in contracte?
Cel mai recent răspuns: CipM , utilizator 08:44, 4 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs. cand vorbiti cu dezvoltatorul, trebuie sa vorbiti in scris, iar dumnealui trebuie sa va raspunda in scris, altfel totul ramane la stadiul de discutii.
Sigur, noi nu stim ce scrie in contractul de v/c, dar ceva trebuie sa fie prevazut la capitolul garantii. Nu pot sa achizitionez o locuinta pentru care proprietarii dau o caruta de bani si sa aiba garantii, doar pe bucatele, adica chipurile terasa sa nu fie prinsa in garantie.
Vedeti ca, totusi a trecut ceva vreme, deci vedeti exact perioada de garantie si actionati in consecinta.
Oricum, lucrarile de refacere a terasei nu trebuie facuta acum, ci doar pe perioada de vara-toamna. Daca acum aveti zapada pe terasa, cand incepe perioada de dezghet, bine ar fi sa luati masuri de indepartate a ghetii si zapezii, apoi, cand temperaturile permit, incepeti sa efectuati o hidroizolare profesionala a terasei - desigur, cu o garantie de 10-15 ani...
Pentru a avea rezultate foarte bune, lucrarea se va efectua pe intreaga suprafata a terasei, nu pe bucatele, pe suprafete de interes...

Pentru discutia cu dezvoltatorul, apelati la serviciile unui avocat.
Succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiind pers fizica, dezvoltatorul nu cred ca e obligat de lege sa ofere vreo garantie. Ati cumparat de la el ca si cum ar fi fost locuinta lui personala. In plus, trecusera deja 2 ani de la receptie la vanzare iar acum au mai trecut 8. Garantie 10 ani la o terasa? Poate in alte tari.
Vedeti ce scrie in contractul dvs de vanzare-cumparare. Daca nu scrie de garantie terasa (parti comune) si 99,99% ca nu scrie, ma tem ca nu aveti ce face decat sa suportati cheltuielile in cota indiviza.

Greseala fundamentala este ca aveti terasa. Nu exista izolatie care sa nu se strice iar metodele si tehnica de montaj cu greu pot fi respectate de un Dorel made in rromania ca sa ai incredere ca macar 10 ani nu te va ploua si in casa. Cat despre calitatea materialelor, cu totii vrem ieftin.
Terasa nu este o solutie in climatul tarii noastre. O sa peticiti la ea o viata intreaga, in garantie sau post garantie. Faceti un efort si construiti un acoperis cu tabla/tigla si lasati terasa sa fie de backup daca se mai deterioreaza accidental acoperisul (se va inspecta periodic). Va spun din experienta de vreo 20 de ani a parintilor mei care si-au dorit o casa fara acoperis (sau sa nu se vada ca ar avea) si s-au chinuit cu terasa si apoi cu acoperis mascat (panta minima) ca acum sa ajunga la vorba mea de acum vreo 15 ani -- sa faca acoperis cu panta sanatoasa ca nu suntem in sudul Spaniei. Au cheltuit pe izolatii cat pe inca un acoperis, cu metode respectate la virgula, cu solutii si materiale de statea mâța-n coadă. Degeaba. Cu apa si cu inghetul nu te poti pune.
Unde stau eu tot terasa avem. Blocul a fost reabilitat acum vreo 6 ani, terasa a tinut vreo 3. Bineinteles ca exista infiltratii, tot timpul au fost probleme. O sa ajung si la problema asta si voi studia mai adanc costurile si implicatiile, mai ales securitatea - sa nu ne trezim ca decoleaza acoperisul la o furtuna, vad ca-s din ce in ce mai violente.
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2018
CipM, utilizator


CipM a scris:

Fiind pers fizica, dezvoltatorul nu cred ca e obligat de lege sa ofere vreo garantie.



Dezvoltatorul nu are cum sa fie persoana fizica
Dispozitiile in domeniu obliga dezvoltatorul/constructorul sa acorde garantie pentru constructiile nou edificate
@wawri
Nu sunt recomandate interventiile partiale la hidroizolatii parti comune
Trebuie sa aveti in vedere ca pentru o lucrare de hidroizolatie se acorda garantia materialelor utilizate document emis de catre comerciant si garantia manoperei document emis de catre executant


ynocentta a scris:
Dezvoltatorul nu are cum sa fie persoana fizica
Dispozitiile in domeniu obliga dezvoltatorul/constructorul sa acorde garantie pentru constructiile nou edificate

Daca initiatorul a scris "devoltatorul-pers fizica", credeti ca nu stie cui a dat banii?!
Daca nu exista dezvoltatori persoana fizica, legea 29/2018 pentru cine s-a mai dat, pentru marțieni?!
"Nou edificate" acum 10 ani?! Dar de ce nu ziceti care e dispozitia si cat anume e garantia? Pare ca ati avea informatii ca e peste 10 ani, altfel nu mai conteaza daca e sub 10.

Domnu' CipM,
Daca am zis 10-15 ani, poate stiu eu ceva...
La mine garantia lucrarii a fost de 10 ani, iar a materialelor (sunt de calitate, ce-i drept) este de 40 de ani - de fapt este vorba de garantia producatorului.
Lucrarile de hidroizolatie care se efectuau cu carton bituminat au trecut demult!
Si ca sa intelegeti, noi am efectuat lucari de hidroizolare a unor terase in urma cu 14 ani si acum terasele se prezinta in conditii foarte bune. S-a restrictionat accesul pe terasa, usile de acces sunt incuiate si cheile sunt date in pastrarea proprietarilor de la ultimul nivel, asa pentru toata siguranta. Sunt verificare cam de doua ori pe an, se mai matura terasele de anumite gunoaie pe care le aduce vantul, se curata gurile de colectare a apei pluviale si se iau toate masurile ca acestea sa nu se infunde (se pun niste piese/filtre speciale). Pana acum nu am avut nicio reclamatie.

Cu privire la dezvoltator:
Nici eu nu cred ca dezvoltatorul este persoana fizica si chiar asa de-ar fi.
Acum aceste contracte de vanzare/cumparare sunt cam standardizate, astfel ca vanzatorul ofera garantii specifice si in plus au referiri la chestiuni privind vicii ascunse. Este adevarat, si eu mi-am exprimat temerea ca totusi a trecut ceva vreme de la darea in folosinta a imobilului.
Cu privire la terasele acoperite:
Daca aceste acoperisuri nu sunt proiectate de la bun inceput sa fie acoperite, restu' este lucrare artizanala, cat de bune ar fi intentiile. Este adevarat, se pot face si lucruri foarte bune, dar stiti cum este la noi: sa fie bun si ieftin, ori asa ceva nu se poate, astfel ca ne aducem aminte de cele intamplate la TM, vara trecuta.
La noi in asociatie avem o scara de bloc deasupra careia trebuia construita o mansarda locuibila, insa dezvoltatorul a dat faliment si lucrarile s-au oprit, insa fermele metalice, sudate destructura metalica a terasei (scheletul) a ramas. Am contactat o firma f. srioasa care a redus inaltimea acoperisului si a iesuit un acoperis la fel de rezistent ca intreg blocul, adica super-mega-giga... Dar acest lucru este un caz singular in intreg orasul Iasi. Va pot trimite si poze daca vreti.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Martie 2018
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Responsabilitatile asociatiei de proprietari AuroraZ AuroraZ Buna ziua, In cazul apartamentelor noi, aflate in garantie, asociatia de proprietari nu are nici o responsabilitate? Locuim intr-un bloc nou la ultimul etaj, ... (vezi toată discuția)
Reparatii terasa etaj retras mihai_tomaro mihai_tomaro Buna ziua, Locuiesc la bloc, la ultimul etaj. Acest etaj este retras fata de restul etajelor, asadar am o terasa in proprietate, sub care se afla un alt ... (vezi toată discuția)
Am cumparat la etajul 11 un penthouse care are o terasa care ... Boeru Gheorghe Boeru Gheorghe Am cumparat la etajul 11 un penthouse care are o terasa care este și tavanul a 2 apartamente aflate la etajul 10. Am aflat ulterior ca sunt infiltrații de ... (vezi toată discuția)