avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Activitate blackjack87

Activitate blackjack87

Sunt in urmatoarea situatie destul de ciudata
Am tamponat o masina care era parcata in curba, M-am uitat in jur, proprietarul nu era pe acolo, i-am lasat un biletel in geam cu nr meu de tel, dar nu m-a sunat.
In zona sunt camere video, deci daca vrea sa-mi afle numarul masinii, sigur o poate face, mai ales ca a fost si martori, dar nimeni nu stia a cui e masina.
Ideea e ca el nu m-a sunat, iar eu nu stiu cine e, si daca a declarat sau nu accidentul la politie. (eu nu l-am declarat).
Mentionez ca eu aveam toate actele in regula, si RCA valid, si chiar eram dispus sa-i dau omului RCA-ul, fiind o dauna minora (bara lui necesita revopsire)

Intrebarile mele sunt urmatoarele
1. daca el a declarat la politie incidentul, mie in cat timp imi vine acea citatie acasa ca sa ma prezint la sectie pt connstatare? Dureaza gen 1-2 sapt, sau cateva luni?
2. Ce risc eu daca el a declarat singur accidentul?
3. Daca ma trezesc peste 3 luni cu citatia acasa, pentru a constata un accident produs in urma cu cele 3 luni, mai pot sa-i dau rca-ul acelui om, avand in vedere ca la vremea cand accidentul s-a produs RCA-ul era valabil? Sau trebe sa i-o repar pe banii mei?

Multumesc,
Am inteles, multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,
Doresc sa-mi schimb numele de familie.
Motivul este ca am un nume urat, greu de pronuntat de catre un strain, si munca mea presupune interactiune zilnica cu straini de tot felul, motiv pentru care vreau un nume international si usor de pronuntat de catre orice persoana.

Am vazut ca procedura pentru acest lucru este aici:
[ link extern ]

Intrebarile sunt urmatoarele:
1. Ce se intampla cu proprietatile cumparata enterior pe numele vechi? Case? Masini? Trebuie refacut vreun act? Se pot vinde cu actele vechi insotite de noul nume? Mai este nevoie de alte hartii?

2. Trebuie schimbate toate actele? pasaport, buletin, permis de conducere, etc? Sau se pot folosi in continuare cele vechi pe baza de CNP?

3. Trebuie updatate toate institutiile care m-au inregistrat cu vechiul nume? Banci, job, asociatia de proprietari unde locuiesc, etc?

Multumesc,

Inca o intrebare:
Referitor la faptul ca bunurile cumparate inainte de casatorie sunt bunuri proprii, eu nu vad nicaieri in acest articol mentionat lucrul asta:

Art. 340

Bunurile proprii

Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:

a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;

b) bunurile de uz personal;

c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;

d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;

e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;

f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;

g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;

h) fructele bunurilor proprii.

Care este mai exact articolul/alineatul care mentioneaza acest lucru?
Multumesc pentru raspuns!

Din raspunsurile dumneavoastra, eu nu prea vad nicio diferenta intre regimul clasic "Comunitatea legala" si noul regim adaugat al separatiei bunurilor.

Cazul concret este urmatorul: am mai multe imobile in valoare de cateva sute de mii de euro, toate cumparate in rate, si urmeaza sa platesc mai multe rate in timpul casatoriei.
Intentionez sa ma casatoresc. Pe parcursul casatoriei voi vinde undele din ele, voi cumpara altele in rate, le voi vinde iar, si tot asa (cu asta ma ocup). Ma intereseaza un regim prin care eu sa imi pot desfasura activitatea in pace, mai exact:
- sa pot sa cumpar si sa vand orice vreau si oricand vreau, fara acordul sotiei
- sotia sa nu aiba niciun drept de proprietate asupra acestor bunuri (ea are bunurile ei, separate, treaba ei)
- sotia sa nu aiba niciun drept de creanta asupra ratelor platitie de catre mine exclusiv in timpul casatoriei. De exemplu, daca eu platesc rate lunare de 1000 EUR, si stam casatoriti timp de 5 ani (ipotetic vorbind), ea sa nu poata sa-mi ceara dupa cei 5 ani ani 1000 EUR x 60 luni / 2 = 30,000 EUR ca si creanta pentru ratele platite impreuna (chiar daca le-am platit eu in exclusivitate).

Care este cea mai buna metoda legala pentru ca raspunsul la intrebarea 1 pusa de mine sa fie NU?
Buna ziua,
Am cateva intrebari despre regimul matrimonial al separatiei bunurilor:

1. Ce se intampla cu bunurile imobile achizitionate prin credit bancar inainte de inceperea casatoriei, si platite partial inainte, si partial in timpul casatoriei?
Are celalt sot un drept de creanta egal cu jumate din totalul ratelor platite impreuna, cum este cazul in regimul comunitatii?

2. Locuinta familiei: are celalt sot dreptul de a marca drept locuinta faimiliei un bun propriu achizitionat inainte de casatorie de un sot?
Practic impiedicandul pe sotul proprietar exclusiv sa instraineze bunul propriu?

3. Poate sotul proprietar exclusiv al unui bun imobil dobandit inainte de casatorie sa-l vanda fara acordul celuilalt sot?

4. Poate unul dintre soti sa cumpere un imobil nou in timpul casatoriei fara acordul celuilalt (evident din surse proprii), si acel bun sa fie bun propriu al lui (conform regimului matrimonial)?

4. Care este modul practic prin care un cuplu alege sa se casatoreasca cu acest regim al separatiei bunurilor? Care sunt pasii ce trebuie urmati?
Pasul 1: se duc impreuna la notar inainte de incheierea casatoriei pentru a face inventarul bunurilor imobile (adica masini, bijuterii, etc). De aici inteleg ca bunurile imobile nu necesita inventar?
Pasul 2: se duc impreuna la starea civila si cer sa li se dea un template de contract de casatorie folosit pentru regimul separatiei bunurilor? Prin ce e diferit acest template de un contract de casatorie obisnuit?

Banuiesc ca e absurd ca sotii sa citeasca in detaliu contractul de casatorie la starea civila atunci cu invitatii de fatza, si eventual sa aiba retineri in a-l semna atunci pe loc :)

Multumesc,