Neavând cum să recupereze cele 2 zile, pot să trec "absent" în condică, iar în momentul în care calculez salariul nu va fi platit pentru zilele respective?
Bună ziua,
Mă confrunt cu următoarea situaţie: un salariat de la instituţia publică în care lucrez şi-a dat demisia cu respectarea termenului de preaviz de 20 de zile lucrătoare. Problema este că în perioada de preaviz este ziua de 27 decembrie 2024 (zi liberă cu recuperare până la 31 ianuarie 2025 cf HG 1307/2023) şi ziua de 3 ianuarie 2025 (zi care e posibil să fie declarată zi liberă cu recuperare până la 31 ianuarie 2025 cf proiectului de HG publicat pe site-ul ministerului muncii).
Precizet că ultima zi de muncă a salariatului respectiv, dacă zilele de 27 decembrie şi 3 ianuarie se consideră zile lucrătoare, este 15 ianuarie 2025.
Întrebările mele sunt:
1. Cum recuperează salariatul respectiv cele 2 zile declarate zile libere cu recuperare?
2. Se pot considera cele 27 decembrie şi 3 ianuarie zile libere astfel încât să se prelungească perioada de preaviz până pe 17 ianuarie 2025?
Dacă salariata nu vine la serviciu (deja are 10 zile de cand lipseşte), nu a anunţat absolut nimic, nu a adus până ieri, 5 decembrie CM pentru luna trecută cu ar trebui să procedeze angajatorul?
Bună ziua,
Vă rog să îmi spuneţi cum ar trebui să procedez din punct de vedere legal în cazul în care un salariat lipseşte de la locul de muncă mai multe zile fără să anunţe personal, prin reprezentant, telefonic sau pe email instituţia.
Precizez că este vorba despre îngrijitoarea (femeie de servici) instituţiei publice la care lucrez.
Salariata respectivă se află în conflict de muncă cu instituţia (a dat instituţia in judecată - litigii de muncă.
De asemenea persoana respectivă a fost în CM în sistem ambulatoriu din luna iunie, beneficiind la jumătatea acestei luni de 183 zile de concediu medical în ultimele 12 luni (a primit 3 avize de la medicul expert pentru prelungirea CM-ului peste 90 de zile). După finalizarea celor 183 de zile de CM a venit la instituţie şi a făcut o cerere de concediu de odihnă pentru restul zilelor la care avea dreptul. După ce s-a finalizat perioada pentu care si-a luat concediu de odihnă nu a venit la serviciu şi nici nu a anunţat motivul absenţei.
Salariata respectivă a procedat în acelaşi mod pe toată perioada CM, adică, în afară de primul certificat de concediu medical, nu a anunţat instituţia că a primit alte certificate de concediu medical (deşi o parte din ele erau acordate pentru o perioadă mai scurtă decât o lună) ci doar le aducea în primele 5 zile din luna următoare acordării CM.
Întrebările mele sunt:
1. Cum trebuie procedat din punct de vedere legal?
2. Trebuie să introduc absenţele în REVISAL?
3. Cum procedez dacă introduc absenţele în REVISAL şi salariata aduce un nou CM (după 25 noiembrie are 178 de zile de CM în ultimele 12 luni)?
4. Salariata poate fi convocată pentru cercetare disciplinară dacă CIM este suspendat în REVISAL din cauza absenţei?
Bună ziua,
Mă confrunt cu următoarea situaţie: îngrijitoarea (femeie de servici) instituţiei publice la care lucrez este în CM în sistem ambulatoriu din luna iunie, la jumătatea acestei luni beneficiind de 183 zile de concediu medical în ultimele 12 luni (a primit 3 avize de la medicul expert pentru prelungirea CM-ului peste 90 de zile).
întrebările mele sunt:
1. Se mai poate prelungi CM peste 183 de zile?
2. Dacă se poate prelungi, pentru ce perioadă?
3. Ce alte variante ar fi posibile în afară de revenirea la muncă sau prelungirea CM sunt?
Bună ziua,
Mă confrunt cu următoarea situaţie: la instruţia la care lucrez a început inventarierea anuală a patrimoniului. Femeia de servici (care a dat în judecată instituţia - litigii de muncă) are în gestiune câteva obiecte de inventar care sunt închise într-un oficiu de la care ea are cheia. Doamna respectivă este în Concediu Medical în sistem ambulatoriu începând cu data de 19 iunie 2024.
Întrebările mele sunt:
1. Cum trebuie procetat pentru a se efectua inventarierea anuală?
2. Care este baza legală.
Bună ziua,
La inventarierea anuală a patrimoniului unei instituţii publice cu număr redus de angajaţi pot fi numiţi aceeaşi oameni în comisiile de inventariere a mijloacelor fixe, a caseriei şi a obiectelor de inventar?
Vă mulţumesc pentru răspunsuri.
Bună ziua,
Mă confrunt cu următoarea situaţie: două instituţii publice îşi desfăşoară activitatea în aceeaşi clădire a cărui proprietar este primăria. Încălzirea clădirii este asigurată de instituţia la care lucrez, facturile pentru consumul de gaze naturale fiind plătit din bugetul propriu al instituţiei, aprobat prin HCL.
Întrebările mele sunt:
1. Cum trebuie să procedez din punct de vedere contabil cu cealaltă instituţie?
2. Poate cealaltă instituţie să plătească instituţiei la care lucrez cotă parte din factura de gaze naturale?