avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Activitate constantaarsenie

Activitate constantaarsenie

Buna ziua!Ma numesc Constanta A.Sunt nascuta pe data de 26.11.1963.
In urma unor probleme de sanatate am fost pensionata pe caz de invaliditate,fiind incadrata la:grad 2,diagnostic clinic-cod afectiune 127,deficienta functionala accentuata,capacitate de munca b(pierduta in totalitate),Drepturile de pensionare au fost stabilite incepand cu data de 05.02.2007;varsta 43ani,1luna,27zile;stagiu complet de cotizare(conf.lg.19/2000)30ani;stagiul de cotizare realizat 24ani si 3 luni;stagiul de cotizare necesar 18ani;stagiul potential 5ani si 9luni.
La comisia din data de 25 ianuarie 2013 codul de afectiune a fost schimbat din 127(tumora maligna)in F32(episod depresiv),celelalte incadrari ramanand la fel,inclusiv cuantumul pensiei.
La comisia din data de 10.01.2017 mi-a fost schimbata incadrarea astfel:grad 3 de invaliditate,cod afectiune tot F32,deficienta functionala medie,capacitate munca c(pierduta cel putin jumatate).In urma acestei schimbari valoarea pensiei s-a micsorat (concluzia mea a fost ca am pierdut stagiul potential, deoarece codul de afectiune F32 se inscrie la boala obisnuita si conform legii la gradul 3 de invaliditate la boala obisnuita nu se acorda stagiu;dar nu stiu daca interpretarea mea este corecta).In noua decizie de pensionare din 2017 datele sunt urmatoarele:varsta la data deciziei medicale 53ani,1luna,14zile;stagiul de cotizare necesar 25ani;varsta de pensionare ptr. limita de varsta 62ani,6luni;stagiul complet de cotizare prevazut de lege 33ani si 5luni;stagiul total de cotizare realizat 24ani,3luni.
La decizia medicala din data 09.01.2019 codul de afectiune mi-a fost schimbat din F32 in F33,C53,celelalte ramanand la fel.In lege scrie ca in situatia gradului 3 de invaliditate stagiul potential se acorda si persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca din cauza neoplaziilor,C53 facand parte dintre ele.Metionez ca pensia nu s-a modificat dupa ultima comisie cand mi s-a schimbat codul de afectiune (09.01.2019).
Intrebarea mea este daca am sau nu dreptul la stagiu potential?
Mutumesc !
Multumesc!
Buna seara!
In luna Februarie 2017,in urma unor concedieri colective la societatea unde lucram,mi-a incetat contractul de munca ,urmand sa beneficiez de 20 salarii compensatorii platite lunar (din Februarie 2017 pana in Septembrie 2018).Mentionez ca din fiecare salariu compensator se achita lunar toate contributiile la stat.Pana in luna Ianuarie 2018 am beneficiat si de somaj(12 luni).Din data de 1 Martie 2018 m-am pensionat la limita de varsta cu reducere(datorata grupelor 1 si 2 avute).
As dori sa aflu urmatoarele:
1. Mai pot incasa in continuare si salariile compensatorii pana in
Septembrie 2018?
2. Pe decizia de pensionare nu apare si perioada de salarii
compensatorii,dar nici perioada de somaj.Tinand cont ca pentru
salariile compensatorii s-au achitat toate contributiile la stat,nu era
normal sa fie adaugata?
Multumesc frumos!
Buna seara! Care era stagiul de cotizare complet,pentru femei,in luna februarie 2007? Multumesc
Buna ziua! Am virsta de 53 ani si am pensie de invaliditate din 27 aprilie 2007 .
Pana in luna ianuarie a acestui an am avut gradul 2,si acum am fost trecuta la gradul 3,cod boala F 32.
In momentul pensionarii,vechimea mea in munca a fost de 24 ani si 3 luni,
stagiul complet de cotizare fiind la acea data de 30 ani.A rezultat astfel un stagiu potential de 5 ani si 9 luni.
Intrebarea mea este:cei 9 ani si 8 luni de pensie de invaliditate se adauga ca vechime la cei 24 ani si 3 luni lucrati,oferindu-mi astfel un stagiu complet de cotizare? Daca nu,pensia va fi mai mica?

Multumesc