avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Activitate Marcellmc

Activitate Marcellmc

Un raspuns concret este greu de dat deoarece nu sunt cunoscute toate aspectele juridice din dosar. Explicatia ar fi ca exista concurs de infractiuni care,dupa noul cod penal, se sanctioneaza prin aplicarea unei treimi din cumulul celorlalte pedepse aflate in concurs la pedeapsa cea mai mare aplicata. In vechiul cod penal sanctionarea concursului de infractiuni era atributul judecatorului care, doar daca aprecia, contopind pedepsele putea sa aplice un spor de pana la 5 ani. Acum, dupa noul cd penal, daca fapta este comisa prin savarsirea mai multor infractiuni,sporul de contopire poate ajunge la un cuantum mult mai mare decat pedepsele initial aplicate. Asta ar putea fi o explicatie logica. Principiul aplicarii legii mai favorabile poate fi invocat si ulteror intr-o cale de atac, ordinara sau extraordinara, daca bineinteles era incident.
Răspuns la discuția Tentativa de omor
Faptul ca partea vatamata a recunoscut ca l-a provocat poate constituii o circumstanta atenuanta, la fel si varsta. Nu si aspectul referitor la bautura! Impacarea partilor nu inlatura raspunderea penala in situatia prezentata dar poate constituii, impreuna cu conduita anterioara savarsirii faptei, varsta, situatie familiala, atitudinea din timpul urmaririi penale, circumstanta atenuanta si poate determina judecatorul sa pronunte o pedeapsa chiar sub minimul prevazut de lege.
Buna seara! Doresc sa aflu care este termenul de sesizare a CEDO? De cand se calculeaza cele 6 luni? De la pronuntarea minutei deciziei? De la comunicarea minutei deciziei? Sau de la pronuntarea deciziei motivate? Exista reglementari ale curtii sau tine doar de interpretare? Multumesc!