Doresc sa inteleg si eu de ce art. 321 din Vechiul cod penal poate aparea ca fiind o lege mai favorabila decat art. 371 Noul cod penal ? In esenta, limitele de pedeapsa ale noului cod penal sunt mult mai mici. Cu toate acestea, ma confrunt cu o mare dilema. Intr-un dosar, instanta a refuzat schimbarea de incadrare juridica din 321 vechiul cod in 371 noul cod, sub motivul ca mai favorabila ar fi vechea reglementare juridica. Inexplicabil totusi. Limitle de pedeapsa sunt mult mai mari la art. 321 vechiul cod. Stiu ca la stabilirea legii mai favorabile se au in vedere is alte criterii decat limitele de pedeapsa, dar.....totusi ma poate lamuri cineva de ce 321 este mai favorabila decat 371 noul cod penal?
Un raspuns concret este greu de dat deoarece nu sunt cunoscute toate aspectele juridice din dosar. Explicatia ar fi ca exista concurs de infractiuni care,dupa noul cod penal, se sanctioneaza prin aplicarea unei treimi din cumulul celorlalte pedepse aflate in concurs la pedeapsa cea mai mare aplicata. In vechiul cod penal sanctionarea concursului de infractiuni era atributul judecatorului care, doar daca aprecia, contopind pedepsele putea sa aplice un spor de pana la 5 ani. Acum, dupa noul cd penal, daca fapta este comisa prin savarsirea mai multor infractiuni,sporul de contopire poate ajunge la un cuantum mult mai mare decat pedepsele initial aplicate. Asta ar putea fi o explicatie logica. Principiul aplicarii legii mai favorabile poate fi invocat si ulteror intr-o cale de atac, ordinara sau extraordinara, daca bineinteles era incident.
Noul cod penal
bratualina90
Buna seara, as avea o intrebare, as dori sa stiu daca o persoana privata de libertate care are un spor de contopire de 2 ani, dupa intrarea in vigoare a noului ... (vezi toată discuția)