avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Lege mai favorabila intre art. 321 Vechiul cod Penal ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Lege mai favorabila intre art. 321 Vechiul cod Penal si Art. 371 Noul cod Penal

Doresc sa inteleg si eu de ce art. 321 din Vechiul cod penal poate aparea ca fiind o lege mai favorabila decat art. 371 Noul cod penal ? In esenta, limitele de pedeapsa ale noului cod penal sunt mult mai mici. Cu toate acestea, ma confrunt cu o mare dilema. Intr-un dosar, instanta a refuzat schimbarea de incadrare juridica din 321 vechiul cod in 371 noul cod, sub motivul ca mai favorabila ar fi vechea reglementare juridica. Inexplicabil totusi. Limitle de pedeapsa sunt mult mai mari la art. 321 vechiul cod. Stiu ca la stabilirea legii mai favorabile se au in vedere is alte criterii decat limitele de pedeapsa, dar.....totusi ma poate lamuri cineva de ce 321 este mai favorabila decat 371 noul cod penal?
Cel mai recent răspuns: Marcellmc , utilizator 08:09, 22 Ianuarie 2017
Un raspuns concret este greu de dat deoarece nu sunt cunoscute toate aspectele juridice din dosar. Explicatia ar fi ca exista concurs de infractiuni care,dupa noul cod penal, se sanctioneaza prin aplicarea unei treimi din cumulul celorlalte pedepse aflate in concurs la pedeapsa cea mai mare aplicata. In vechiul cod penal sanctionarea concursului de infractiuni era atributul judecatorului care, doar daca aprecia, contopind pedepsele putea sa aplice un spor de pana la 5 ani. Acum, dupa noul cd penal, daca fapta este comisa prin savarsirea mai multor infractiuni,sporul de contopire poate ajunge la un cuantum mult mai mare decat pedepsele initial aplicate. Asta ar putea fi o explicatie logica. Principiul aplicarii legii mai favorabile poate fi invocat si ulteror intr-o cale de atac, ordinara sau extraordinara, daca bineinteles era incident.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod penal bratualina90 bratualina90 Buna seara, as avea o intrebare, as dori sa stiu daca o persoana privata de libertate care are un spor de contopire de 2 ani, dupa intrarea in vigoare a noului ... (vezi toată discuția)
Aplicarea legii mai favorabile dangeorgescu2014 dangeorgescu2014 Buna seara, Incerc sa aflu si eu raspuns clar la urmatoarea problema. Am incercat sa caut rezolvare cautand dar nu am gasit. Avem urmatoarele date : - ... (vezi toată discuția)
Comparatie intre art. 321 vechiul cod penal si art. 371 noul cod penal cezarad cezarad Doresc sa stiu si eu care est elegea mai favorabila dintre art. 321 din VECHIUL COD PENAL (Ultraj contr abunelor moravuri si tulburarea linistii publice\" si ... (vezi toată discuția)