avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Activitate LarisaMT

Activitate LarisaMT

Răspuns la discuția Regulament Intern si CCM
În regula.

Mulțumesc frumos pentru răspuns!

Cornel Vasile a scris:

Nu scrie nicaieri ca CCM trebuie sa fie oglinda RI sau invers ..sunt doua acte distincte care prevad drepturile si obligatiile ambelor parti .

In opinia mea, cel mai bine este de mentionat in c.c.m. ..intrucat acesta se poate modifica doar cu acordul partilor semnatare, pe cand Reg. intern este modificat unilateral.

Răspuns la discuția Regulament Intern si CCM
As vrea insa sa ma asigur daca se pot trece aceste beneficii DOAR in RI, nu si in CCM. Nu am gasit specificat undeva in lege ca toate drepturile angajatilor din RI trebuie sa se regaseasca si in CCM, de asta intreb. Oare mi-a scapat mie aceasta informatie? CCM trebuie sa fie oglinda RI?

Va multumesc frumos pentru raspuns!
Buna ziua,

Este corect daca, in Regulamentul intern, exista prevederi, de exemplu, beneficii legate de primirea de bonuri de masa, alte bonusuri, dar in contractul colectiv de munca nu sunt mentionate? Sau apare specificatia, in CCM, la Alte drepturi salariale, ca ele se acorda conform prevederilor din Regulamentul Intern. Este corecta aceasta abordare sau este obligatoriu ca toate beneficiile din RI sa fie trecute si in CCM?
Multumesc anticipat pt raspuns!
Bună ziua,

Dorim sa închidem un punct de lucru intrucat colaborarea cu angajații se face in regim full remote.
Trebuie făcute anumite proceduri și pt angajati? Ma gândesc ca nu, pentru ca ei oricum își desfășoară activitatea la un alt loc decât cel al angajatorului.

Va mulțumesc!
Mulțumesc frumos pt răspuns!

Cornel Vasile a scris:

Intr-adevar, varianta B este cea corecta.

Buna ziua! Am următoarea speta: angajat mai vechi de 2 ani, a avut in perioada 01.01.2022-31.12.2023, o perioada de 1 an plătit la 4 ore cu un salariu de 2000 lei brut (deci peste valoarea salariului minim pe economie raportat la norma), iar din feb. 2023 a fost trecut la 8 ore cu salariul minim pe economie.
A. El intra in categoria în care trebuie sa ii măresc salariul pt ca are minim 2 ani vechime în firma și la acest moment are salariul minim pe economie?
B. Sau lui ii voi putea mari salariul doar după ce face 2 ani pe salariul minim, adica din feb. 2025?
Cum interpretați prevederea cu vechimea?
Eu înțeleg ca nu are voie sa depășească 2 ani in care sa fie platit cu salariul minim, deci consider ca este corecta varianta B.
Dvs. ce părere aveți?
Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Dar în cazul în care lipsește 2 ore din motive personale și nu dorește sa le recupereze, poate fi trecut în pontaj doar cu 2 ore si plătit salariu la final de luna doar pt orele lucrate, deși el nu va realiza minimul pe economie?

Bună seara! As avea nevoie sa ma lămuriți cu următoarea speta: un angajat aflat în telemunca cu norma de 4 ore, intr-o zi, după ce lucrează 2 ore, rămâne fără net/curent. Nu poate dovedi cu informări de la provideri acest lucru. Cum ar trebui pontat în acea zi? Îl pot ponta cu 2 ore, atât cât a lucrat? Iar la final de luna sa aibă nr de ore mai puțin cu 2 decât ar fi fost normal? Asta în condițiile în care are salariul minim pe economie și ar primi mai puțin decât salariul minim garantat in plata, desi nu a avut CIM suspendat. Mulțumesc!
Răspuns la discuția Numărul și data CIM
Dar dacă am semnat în data de 06.11.2023 și i-am dar nr din registru tot în data de 06.11.2023, dar data transmiterii în revisal a fost 08.11.2023, înainte de prima zi de activitate, ar trebui să fac modific CIM-ul? Cum sa procedez? Mulțumesc!

Cornel Vasile a scris:

Exemplu dat de dvs este bun , daca ele nu coincid, data semnării poate fi, de exemplu, 15.11.2023, data transmiterii sa fie 20.11.2023, iar prima zi de activitate este 21.11.2023.

Bună seara!
Întrucât noul model cadru al CIM, valabil din decembrie 2022, stabilește o dată a încheierii CIM și apoi alocarea din registrul general de evidenta a salariaților a unui număr din data x, as vrea sa va întreb dacă interpretarea mea este corecta:
Data încheierii = data semnării CIM de catre angajat
Data din registrul de evidenta a salariaților= data transmiterii CIM în revisal la ITM si nu tot data semnarii CIM, nu, daca cele 2 date nu coincid?
În acest context, daca ele nu coincid, data semnării poate fi, de exemplu, 15.11.2023, data transmiterii sa fie 20.11.2023, iar prima zi de activitate este 21.11.2023.
Mulțumesc anticipat pt răspuns!