avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nr ore lucrate mai mic decât norma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nr ore lucrate mai mic decât norma

Bună seara! As avea nevoie sa ma lămuriți cu următoarea speta: un angajat aflat în telemunca cu norma de 4 ore, intr-o zi, după ce lucrează 2 ore, rămâne fără net/curent. Nu poate dovedi cu informări de la provideri acest lucru. Cum ar trebui pontat în acea zi? Îl pot ponta cu 2 ore, atât cât a lucrat? Iar la final de luna sa aibă nr de ore mai puțin cu 2 decât ar fi fost normal? Asta în condițiile în care are salariul minim pe economie și ar primi mai puțin decât salariul minim garantat in plata, desi nu a avut CIM suspendat. Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:27, 21 Decembrie 2023
Nu a lucrat din cauza obiective cum sustine el ..lipsa curentului nu este un motiv imputabil lui ..in opinia mea, as propune ca cele 2 ore sa fie recuperate in alta zi ..astfel incat, sa aiba numarul total de ore.

Angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.

Sesizarile privind penele de curent sau de internet se inregistreaza la furnizorii de aceste servicii..prin urmare, ar putea incerca sa obtina un document care sa ateste situatia respectiva.
Dar în cazul în care lipsește 2 ore din motive personale și nu dorește sa le recupereze, poate fi trecut în pontaj doar cu 2 ore si plătit salariu la final de luna doar pt orele lucrate, deși el nu va realiza minimul pe economie?

Ultima modificare: Joi, 21 Decembrie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
Art. 39 C.mun.
(1) Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusa
....

In speta, daca in pontaj este trecut cu 2 ore, atunci atatea vor fi platite ..nu are nicio legatura ca nu va realiza minimum pe economie.
Ultima modificare: Joi, 21 Decembrie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pontaj ContSters31759 ContSters31759 Buna ziua. As dori sa aflu cum pontez salariatii in cazul unei zile cu intemperii. Multumesc! (vezi toată discuția)
Pontaj angajati bb.steel.at bb.steel.at daca un angajat in constructii ( norma intreaga 8/40 ) are salariu fix dar in urma pontajului nu cumuleaza orele necesare ( din cauza conditiilor meteo , ... (vezi toată discuția)
Salariu danabunea danabunea pt. forma de salarizare in acord este un minim? daca de exemplu intr-o luna nu se atinge ceea ce s-a propus pot sa intru sub 670 lei/luna? (vezi toată discuția)