Roxana Ilea
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua.
Am primit decizia de recalculare a pensiei si sunt in masura sa raspund la propria intrebare: da, perioada de concediu medical a primit puncte de stabilitate.
Buna ziua.
Sunt pensionara si am avut concediu medical 18 luni pt tratament cancer mamar, avand deja 35 ani vechime de contributie.
Vreau sa stiu daca la recalculare voi primi punctaj de stabilitate pt aceasta perioada. Mentionez ca in timpul concediului medical am platit contributie pt pensie, dar a fost plafonata, conform legii in vigoare.
De curand m-am confruntat cu urmatoarea situatie din domeniul asigurarilor de sanatate: am avut nevoie de o consultatie medicala la pneumologie si am solicitat medicului de familie un bilet de trimitere, pe care l-am primit. Consultatia a avut loc intr-o clinica privata si pe baza biletului de trimitere am platit doar o parte din tarif. Dar medicul specialist a apreciat ca am nevoie de inca o consultatie pe care am programat-o. Fiind mai mult de 30 zile calendaristice de la data emiterii biletului, medicul specialist a precizat ca nu mai poate fi folosit si ca trebuie sa aduc un alt bilet daca vreau sa beneficiez de reducerea pretului. Acelasi lucru mi s-a spus si la receptia clinicii. Dar cand am solicitat un alt bilet de trimitere, medicul de familie m-a refuzat, spunand ca timp de 3 luni nu are voie sa elibereze un nou bilet la aceeasi specializare si pe acelasi diagnostic. Am fost surprinsa de acest raspuns deoarece stiam ca un bilet de trimitere este valabil numai 30 de zile calendaristice (cu exceptia anumitor afectiuni cronice). Care dintre medici a procedat corect? Eu, ca pacient, ce ar trebui sa fac?
La deschiderea drepturilor de pensie se aplica un indice de corectie care se pastreaza la recalcularile ulterioare. Dar punctajul aferent indicelui de corectie care se calculeaza pe baza punctajului mediu anual nu trebuie schimbat in functie de valoarea acestuia?
In legatura cu al doilea punct din mesajul meu, cred ca pot sa dau eu un raspuns, cel putin pt perioada care ma interesa: 1992-1997
-sporul de vechime s-a acordat personalului bugetar conform HG 307/1991, capitolul III, articolul 7, aliniatul (1) pana in mai 1993 si incapand cu iunie 1993 s-a aplicat HG 281/1993, capitolul 3, articolul 7, aliniatul (1); asa am inteles eu, sper ca este corect; procentele si datele corespund cu cele din cartea de munca (lipsesc unele luni, asa cum am mai spus)
-sporul de dirigentie se gaseste explicit, adica 10% din salariul de baza, in legea 128/1997, titlul II, capitolul IV, sectiunea a 2-a, articolul 51, aliniatul (4)
In ceea ce priveste punctajul aferent indicelui de corectie, astept in continuare un raspuns, va rog.
1. Cunosc faptul ca la trecerea de la pensia de invaliditate la pensia la limita de varsta se aplica acelasi indice de corectie, adica 1,09 in cazul meu. Dar punctajul aferent indicelui de corectie nu ar trebui calculat pe baza noului punctaj anual? Concret: anul trecut s-a obtinut punctajul de corectie 0,13886; anul acesta punctajul mediu este putin mai mare, dar punctajul aferent indicelui de corectie a ramas acelasi. Dupa parerea mea trebuia inmultita partea fractionara a indicelui, adica 0,09 cu noul punctaj anual, adica 1,57255 rezultand punctajul de 0,14153 aferent indicelui de corectie.
2. In dosarul pentru recalcularea pensiei la limita de varsta am depus doua adeverinte pt sporuri permanente prevazute de lege, care in unele perioade lipsesc din cartea de munca datorita neglijentei functionarilor care au completat-o. Este vorba de spor de vechime si spor de dirigentie. Eu am fost profesor titular in invatamantul de stat ( deci bugetar) de cand am terminat facultatea si pana in prezent, fara nici o intrerupere. Casa
de pensii nu a valorificat aceste adeverinte motivand ca nu este mentionata baza legala de acordare, ceea ce eu consider ca este un abuz.
Un profesor in Romania a primit
intotdeauna, dupa 1990, spor de vechime si spor de diriginte. Va rog sa ma ajutati comunicandu-mi care sunt actele normative care reglementeaza aceste sporuri.
In aprilie 2016 am primit pensie de invaliditate, gradul II, fiind in tratament oncologic. Pensia s-a calculat ca si cea de varsta, fara stagiu potential, nerevizuibila, deoarece peste 11 luni urma sa implinesc varsta pentru pensia standard. S-a aplicat indicele de corectie 1,09.
La 1 martie 2017 am facut cerere pentru pensia la limita de varsta.
Care este indicele de corectie ce se va aplica acum: cel al anului 2016, adica 1,09 sau cel al anului 2017, respectiv 1,14 ?