avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul punctaj mediu anual pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul punctaj mediu anual pensie

1. Cunosc faptul ca la trecerea de la pensia de invaliditate la pensia la limita de varsta se aplica acelasi indice de corectie, adica 1,09 in cazul meu. Dar punctajul aferent indicelui de corectie nu ar trebui calculat pe baza noului punctaj anual? Concret: anul trecut s-a obtinut punctajul de corectie 0,13886; anul acesta punctajul mediu este putin mai mare, dar punctajul aferent indicelui de corectie a ramas acelasi. Dupa parerea mea trebuia inmultita partea fractionara a indicelui, adica 0,09 cu noul punctaj anual, adica 1,57255 rezultand punctajul de 0,14153 aferent indicelui de corectie.
2. In dosarul pentru recalcularea pensiei la limita de varsta am depus doua adeverinte pt sporuri permanente prevazute de lege, care in unele perioade lipsesc din cartea de munca datorita neglijentei functionarilor care au completat-o. Este vorba de spor de vechime si spor de dirigentie. Eu am fost profesor titular in invatamantul de stat ( deci bugetar) de cand am terminat facultatea si pana in prezent, fara nici o intrerupere. Casa
de pensii nu a valorificat aceste adeverinte motivand ca nu este mentionata baza legala de acordare, ceea ce eu consider ca este un abuz.
Un profesor in Romania a primit
intotdeauna, dupa 1990, spor de vechime si spor de diriginte. Va rog sa ma ajutati comunicandu-mi care sunt actele normative care reglementeaza aceste sporuri.
Cel mai recent răspuns: Roxana Ilea , utilizator 16:55, 23 Aprilie 2017
In legatura cu al doilea punct din mesajul meu, cred ca pot sa dau eu un raspuns, cel putin pt perioada care ma interesa: 1992-1997
-sporul de vechime s-a acordat personalului bugetar conform HG 307/1991, capitolul III, articolul 7, aliniatul (1) pana in mai 1993 si incapand cu iunie 1993 s-a aplicat HG 281/1993, capitolul 3, articolul 7, aliniatul (1); asa am inteles eu, sper ca este corect; procentele si datele corespund cu cele din cartea de munca (lipsesc unele luni, asa cum am mai spus)
-sporul de dirigentie se gaseste explicit, adica 10% din salariul de baza, in legea 128/1997, titlul II, capitolul IV, sectiunea a 2-a, articolul 51, aliniatul (4)
In ceea ce priveste punctajul aferent indicelui de corectie, astept in continuare un raspuns, va rog.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu tarifar lunar Elena Soare Elena Soare In carnetul de munca, inainte de 1989 inregistrarile se refera la "salariul tarifar lunar"- in acea rubrica se trecea o valoare, de ex.2000 ROL. As vrea sa ... (vezi toată discuția)
Spor vechime invatamant luciffere luciffere Mama mea s-a angajat in invatamant incepand cu 01.09.1976. Intre 01.09.1976 si 01.09.1990 a lucrat ca profesor la o scoala ajutataoare din Filiasi, dupa ... (vezi toată discuția)
1.În anexa 15 ( sporuri cu caracter permanent) este trecută ... brin brin 1.În anexa 15 ( Sporuri cu caracter permanent) este trecută și dirigenția pentru cei care lucrează/au lucrat în învățământ .Întrebarea este ... (vezi toată discuția)