Poate un angajator sa dea afara un salariat prin decizie de încetare a cim pe determinata daca angajatul nu are cim pe determinata, conform art.16,17 si 82?
In baza:
1.Legii 1/2011
art. 241
(6) Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ, în condiţiile prezentului articol, pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant;
2.OMEN 4802/ 2013,
art. 11
(4) Cadrului didactic care are statut de titular şi care nu dobândeşte definitivarea în învăţământ în perioada prevăzutăde lege i se desface contractul de muncăîncheiat pe perioadănedeterminată, pierzând calitatea de titular al sistemului de învăţământ preuniversitar
(5) Cadrele didactice care nu obţin definitivarea în învăţământ pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioaddeterminată, cu statut de profesor debutant,
NU AM/ MI S- A INCHEIAT:
1.UN NOU CONTRACT DE MUNCA PE PERIOADA DETERMINATA-conform:
a.C. Muncii: art. 16,17, 82;
b. C.C.M.U.N.S.A.I.P. nr. 1483/ 13.11.2014 -
ART. 62
(2) În situaţiile şi condiţiile prevăzute de lege, contractul individual de muncă se poate încheia şi pe perioadă determinată ;
ART. 63
(2) Anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă, unitatea/instituţia prevăzută în Anexa nr. 4 are obligaţia, sub sancţiunea prevăzută de art. 19 din Codul muncii, de a informa persoana care solicită angajarea ori, după caz, salariatul, cu privire la clauzele generale pe care intenţionează să le înscrie în contract sau să le modifice; ART. 75,
(1) Contractul individual de muncă poate înceta:a) de drept;b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, potrivit legii.
(2) Contractul individual de muncă încetează de drept în situaţiile prevăzute de art. 56 din Codul muncii;
2. UN ACT ADITIONAL de modificare a cim din durata nedeterminata in determinata, conform: a. Muncii: art. 41;
b. C.C.M.U.N.S.A.I.P. nr. 1483/ 13.11.2014-
ART. 70
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Refuzul salariatului de a accepta o modificare referitoare la felul muncii, locul său de muncă sau la drepturile salariale nu dă dreptul angajatorului să procedeze la desfacerea unilaterală a contractului individual de muncă pentru acest motiv.
(3) În mod excepţional, modificarea unilaterală a contractului este posibilă numai în
cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege.
(4) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente; a) durata contractului;
(5) Orice modificare a unuia din elementele prevăzute la alin. (4) sau la art. 17 alin. (3) din Codul muncii, în timpul executării contractului individual de muncă, impune încheierea unui act adiţional la acesta.
(6) Modificările privind salarizarea, gradele didactice, gradele/treptele profesionale,
gradaţiile şi celelalte date prevăzute în actele normative şi/sau administrative cu caracter normativ sunt operate de drept, imediat şi cu exactitate, fără a fi necesară o cerere a salariatului în acest sens.
(7) În situaţia în care contractul individual de muncă este modificat prin acordul părţilor, actul adiţional se încheie în termen de 20 zile lucrătoare de la data realizării acordului de voinţă al părţilor.
(8) În situaţia excepţională în care contractul individual de muncă este modificat unilateral de către angajator, actul adiţional se încheie în termen de 20 zile lucrătoare de la data încunoştinţării în scris a salariatului despre elementul/ elementele care se modifică.
Astfel, mi s-a inmanat decat DECIZIA DE INCETARE A CIM PE PERIOADA DETERMINATA, CONTRACT DE MUNCA CARE CA DOCUMENT NU EXISTA DE NATURA FIZICA.
AJOFM vrea sa imi acorde ajutor de somaj insa daca primesc indemnizatie de somaj in aceste conditii voi intra in contradictie cu art. 46 si 47 din Legea nr. 76/ 2002, actualizata, deoarece nu am contract de munca pe perioada determinata decizia de incetare a contractului de munca pe perioada determinata fiind un simplu act fara acoperire/ sutinere legala.
Imi este teama nu de faptul ca voi inapoia suma reprezentand indemnizatia de somaj ci de faptul ca stiind legea sa ma trezesc si cu o plangere penala din partea AJOFM.
Pot primi indemnizatie de somaj daca in dosarul meu de somaj am toate actele in regula, conform legii, insa la decizia de incetare a contractului de munca pe perioada determinata nu am un contract de munca pe perioada determinata deoarece nu am semnat cu angajatorul un astfel de contract?
Daca primesc indemnizatie de somaj in aceste conditii voi intra in contradictie cu art. 46 si 47 din Legea nr. 76/ 2002, actualizata, deoarece nu am contract de munca pe perioada determinata decizia de incetare a contractului de munca pe perioada determinata fiind un simplu act fara acoperire/ sutinere legala.
In perioada concediului medical, prin DECIZIA DIRECTORULUI :
1.mi-a incetat de drept cim pe nedeterminata si eram incadrat cu cim pe determinata( art. 3, alin. 7 din Metodologiei Anexa -OMEN 4895/ 2014);
2.nu am semnat un cim pe determinata ( art. 16, alin.1- C Muncii);
3. mi s-a modificat unilateral durata contractului de munca ( art. 41, alin.2 si 3).
DECIZIA DIRECTORULUI ESTE CONCEDIERE NELEGALA fiind emisa unilateral, fara semnarea unui cim pe determinata?
Niciodata nu am semnat un cim pe perioada determinata sau un act aditional de modificare a
duratei contractului din nedeterminata in determinata!
FIIND IN MEDICAL, DECIZIA DIRECTORULUI STABILEA CA IN ACEEASI ZI IMI INCETA CIM pe NEDETERMINATA si ERAM INCADRAT cu CIM pe DETERMINATA.
Metodologia: OMEN 4895/ 2014 IMPUNEA SA FIU INCADRAT cu CIM PE DETERMINATA.
In consecinta, MI S-A MODIFICAT DURATA CIM din NEDETERMINATA in DETERMINATA IN TIMPUL MEDICALULUI, in contradictoriu cu art 41, alin 1 si 3 ( Codul Muncii), in sensul inexistentei acordului partilor. Si, chiar daca modificarea s-a facut in baza art. 41, alin. 2, NU EXISTA ,, FIZIC'' UN CONTRACT DE MUNCA PE PERIOADA DETERMINATA, incalcandu-se si art. 16, alin. 1- Codul Muncii.
Am inteles! Deci, INCETAREA DE DREPT a CIM pe NEDETERMINATA ESTE NELEGALA pentru ca raportata la: Legea1/ 2011 (art. 241,alin 6), coroborata cu OMEN 4802/ 2014(art.11, alin.4 si 5) si OMEN 4895/ 2014- anexa Metodologie (art,7) CONTRAVINE CODULUI MUNCII: art. 16 (alin.1), art. 4 (alin. 1,2 si 3) si art. 82 ( alin. 1 si 2)?
Aveti perfecta dreptate:in timpul concediului medical, prevaleaza incetarea de drept a CIM pe NEDETERMINATA, insa IN ACEEASI ZI a INCETARII CIM PE NEDETERMINATA SUNT INCADRAT cu CIM pe DETERMINATA, fara RESPECTAREA:
a. ART. 16, ALIN. (1)- C.Muncii (NU AM SEMNAT NICIUN CONTRACT DE MUNCA PE PERIOADA DETERMINATA);
b. ART. 41, ALIN. 1 SI 3- C.Muncii ( MODIFICAREA DURATEI CIM,chiar daca s-a facut fara acordul partilor A EXCLUS SEMNAREA UNUI NOU CIM PE DETERMINATA).
CONCLUZIE: PE PERIOADA CONCEDIULUI MEDICAL, MI-A INCETAT CIM PE NEDETERMINATA, NU AM SEMNAT UN CIM PE DETERMINATA,FIIND ASTFEL INCALCATE ART 16, ALIN.1 si ART. 41, ALIN. 1 si 3 din C.Muncii.
Este O CONCEDIEREA NELEGALA, IN SENSUL ART. 58, ALIN.1?
Da, este vorba de o DECIZIE care are la baza: art. 241, (6), coroborat: OMEN 4802/2014, art. 11,alin.(4) si (5) si Metodologia anexa la OMEN 4895/ 2014, art. 3, alin. (7), EMISA cand ERAM in CONCEDIU MEDICAL, prin care IMI INCETA de DREPT CIM pe DURATA NEDETERMINATA si, cu aceeasi data, ERAM INCADRAT cu CIM PE DETERMINATA fara A SEMNA UN astfel de CONTRACT si fara a se respecta art. 41, ain. (1) si (3) din CODUL MUNCII.
ESTE VORBA DE O CONCEDIERE NELEGALA?