avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... DOSAR SOMAJ
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

DOSAR SOMAJ

Pot primi indemnizatie de somaj daca in dosarul meu de somaj am toate actele in regula, conform legii, insa la decizia de incetare a contractului de munca pe perioada determinata nu am un contract de munca pe perioada determinata deoarece nu am semnat cu angajatorul un astfel de contract?
Daca primesc indemnizatie de somaj in aceste conditii voi intra in contradictie cu art. 46 si 47 din Legea nr. 76/ 2002, actualizata, deoarece nu am contract de munca pe perioada determinata decizia de incetare a contractului de munca pe perioada determinata fiind un simplu act fara acoperire/ sutinere legala.
Cel mai recent răspuns: , 23:04, 20 Iunie 2017
Daca nu aveti c.i.m., atunci cum s-a emis acea decizie de incetare a c.i.m. ?
In baza:
1.Legii 1/2011
art. 241
(6) Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ, în condiţiile prezentului articol, pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant;
2.OMEN 4802/ 2013,
art. 11
(4) Cadrului didactic care are statut de titular şi care nu dobândeşte definitivarea în învăţământ în perioada prevăzutăde lege i se desface contractul de muncăîncheiat pe perioadănedeterminată, pierzând calitatea de titular al sistemului de învăţământ preuniversitar
(5) Cadrele didactice care nu obţin definitivarea în învăţământ pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioaddeterminată, cu statut de profesor debutant,

NU AM/ MI S- A INCHEIAT:

1.UN NOU CONTRACT DE MUNCA PE PERIOADA DETERMINATA-conform:
a.C. Muncii: art. 16,17, 82;
b. C.C.M.U.N.S.A.I.P. nr. 1483/ 13.11.2014 -
ART. 62
(2) În situaţiile şi condiţiile prevăzute de lege, contractul individual de muncă se poate încheia şi pe perioadă determinată ;
ART. 63
(2) Anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă, unitatea/instituţia prevăzută în Anexa nr. 4 are obligaţia, sub sancţiunea prevăzută de art. 19 din Codul muncii, de a informa persoana care solicită angajarea ori, după caz, salariatul, cu privire la clauzele generale pe care intenţionează să le înscrie în contract sau să le modifice; ART. 75,
(1) Contractul individual de muncă poate înceta:a) de drept;b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, potrivit legii.
(2) Contractul individual de muncă încetează de drept în situaţiile prevăzute de art. 56 din Codul muncii;

2. UN ACT ADITIONAL de modificare a cim din durata nedeterminata in determinata, conform: a. Muncii: art. 41;
b. C.C.M.U.N.S.A.I.P. nr. 1483/ 13.11.2014-
ART. 70
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Refuzul salariatului de a accepta o modificare referitoare la felul muncii, locul său de muncă sau la drepturile salariale nu dă dreptul angajatorului să procedeze la desfacerea unilaterală a contractului individual de muncă pentru acest motiv.
(3) În mod excepţional, modificarea unilaterală a contractului este posibilă numai în
cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege.
(4) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente; a) durata contractului;
(5) Orice modificare a unuia din elementele prevăzute la alin. (4) sau la art. 17 alin. (3) din Codul muncii, în timpul executării contractului individual de muncă, impune încheierea unui act adiţional la acesta.
(6) Modificările privind salarizarea, gradele didactice, gradele/treptele profesionale,
gradaţiile şi celelalte date prevăzute în actele normative şi/sau administrative cu caracter normativ sunt operate de drept, imediat şi cu exactitate, fără a fi necesară o cerere a salariatului în acest sens.
(7) În situaţia în care contractul individual de muncă este modificat prin acordul părţilor, actul adiţional se încheie în termen de 20 zile lucrătoare de la data realizării acordului de voinţă al părţilor.
(8) În situaţia excepţională în care contractul individual de muncă este modificat unilateral de către angajator, actul adiţional se încheie în termen de 20 zile lucrătoare de la data încunoştinţării în scris a salariatului despre elementul/ elementele care se modifică.

Astfel, mi s-a inmanat decat DECIZIA DE INCETARE A CIM PE PERIOADA DETERMINATA, CONTRACT DE MUNCA CARE CA DOCUMENT NU EXISTA DE NATURA FIZICA.

AJOFM vrea sa imi acorde ajutor de somaj insa daca primesc indemnizatie de somaj in aceste conditii voi intra in contradictie cu art. 46 si 47 din Legea nr. 76/ 2002, actualizata, deoarece nu am contract de munca pe perioada determinata decizia de incetare a contractului de munca pe perioada determinata fiind un simplu act fara acoperire/ sutinere legala.

Imi este teama nu de faptul ca voi inapoia suma reprezentand indemnizatia de somaj ci de faptul ca stiind legea sa ma trezesc si cu o plangere penala din partea AJOFM.
Daca nu ati luat examenul de definitivat, atunci trebuia incetat vechiul c.i.m. in baza O.M.E.N. 4802/ 2013, art. 11 alin.3 si incheiat unul nou pe durata determinata .

Neavand un nou c.i.m. , nu avea ce sa inceteze... ca sa fiti in legalitate , angajatorul trebuie , in opinia mea, sa procedeze cum am mentionat mai sus.
Aveti dreptate in conform cu art. 16, 17 si 82 din Codul muncii! Am facut bine ca nu am refuzat indemnizatia de somaj?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim pe perioada determinaa Angela Stancioi Angela Stancioi Buna ziua, Un CIM pe perioada determinata poate fi modificat in CIM pe perioada nedeterminata prin act aditional de la data expirarii respectivului CIM sau ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere catalinm75 catalinm75 Buna ziua! Sotia mea va naste perioada 1-3 nov. Speram ca va fi totul bine. Precizez ca ea este angajata la stat, in invatamant. In afara de ... (vezi toată discuția)
Contractul de munca serian serian buna seara .am o intrebare va rog si raspunsul doar aici il pot afla cu sinceritate.am lucrat la o firma si in 2009 din februarie mi-au schimcat in contract ... (vezi toată discuția)