In cazul in care mi-am dat demisia in luna noiembrie 2008 iar concediul de odihna l-am efectuat integral, cat trebuie sa mi se retina la lichidare pentru concediu?
Din ce spuneti, reiese faptul ca succesiunea s-a dezbatut pe cale judecatoreasca. In acest sens, trebuie sa exixte o sentinta comunicata si mamei dvs. si de asemenea, daca a acceptat mostenirea, asa cum ati afirmat, trebuie vazut ce anume a compus masa succesorala, cotele atribuite fiecarui mostenitor si daca s-a cerut si iesirea din indiviziune.
Cat timp nu se demonstreaza ca vanzatorii nu au avut discernamant la incheierea actului de instrainare, actul nu poate fii atacat. Fiecare dispune asa cum doreste de bunurile sale in timpul vietii. Succesiunea se dezbate pentru bunurile existente existente in patrimoinul defunctului, la data decesului. Este adevarat ca se pot revoca donatiile dar nu este vorba de asa ceva in speta in cauza.
Ca urmare, in opinia mea, actul incheiat de dvs. si de prietana dvs. cu parintii acesteia este ok.
In primul rand, daca nu s-a dezbatut succesiunea, nu puteati renunta la mostenire printr-un act notarial. In al doilea rand, pentru deschiderea succesiunii este suficient sa depuna cerere la biroul notarial aflat pe raza ultimului domiciliu al defunctului, oricare dintre mostenitori. Conditia este sa aiba certificatul de deces in original , acte doveditoare ale bunurilor ce fac obiectul mostenirii si copii dupa buletinele celorlalti mostenitori.
Valoarea vanzarii nu s-a modificat, au fost modificate doar taxele notariale si acestea doar pe niste copii, nu pe originale. Oricum am inteles ca banii au fost restituiti mandantului dar mandatarul nu stie daca se va face plangere penala impotriva sa mai ales ca a recunoscut ce a facut.
Multumesc pentru textele de lege dar eu altceva vreau sa stiu. Avand in vedere ca s-au alterat doar pe niste copii taxele notariale, ca mandatarul a restituit sumele mandantului iar inscrisurile autentice sunt fara nici o modificare, care sunt sansele sa se inceapa urmarirea penala impotriva mandatarului. Cred ca aceasta modificare de taxe pe o copie nu produce consecinte juridice iar fapta comisa nu prezinta un pericol social. Mai mult, suma este mai mica de 10.000 lei.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna ziua,
va supun atentiei urmatoarea speta:
Un mandatar cumpara pentru mandantul sau niste imobile si ii spune acestuia ca taxele aferente vanzarii sunt mai mari decat in realitate. Pentru a se deconta de sumele platite, modifica pe copiile actelor sumele platite pentru autentificare. Mandantul afla si vrea sa faca plangere penala. La ce infractiuni poate fi incadrat si care ar fi pedepsele?
Va multumesc.