La ce sume se referă art. 74, alin (2) din Legea 196/2018 că trebuie restituite? Cenzorul asociației compară soldul contului bancar la februarie 2023 cu cheltuielile lunii februarie 2023 şi pentru că suma din bancă este de 2-3 ori mai mare decât totalul cheltuielilor lunii februarie 2023 susține că asociația trebuie să restituie diferența de bani proprietarilor, invocând acest articol de lege. Asociația are rău-platnici de la care recuperează bani prin instanță, are sistem de penalizare procentuală, are fond de reparții.
Este corectă această abordare a cenzorului?
"Art. 74, (2) Dacă din calculele efectuate rezultă un excedent, în sensul că sumele încasate depășesc în valoare totalul cheltuielilor, aceste sume trebuie regularizate prin lista de plată aferentă lunii următoare sau rambursate proprietarilor îndreptățiți în termen de maximum 30 de zile de la constatarea acestora."
1. angajatorul parat este o unitate de invatamant
2. prima instanta (tribunalul) s-a pronuntat in luna octombrie 2011. imediat dupa comunicarea sentintei m-am adresat angajatorului in scris pentru punerea in executare. acesta nu a raspuns in 15 zile dar a facut recurs
3. in ianuarie 2012 s-a judecat recursul iar decizia primei instante se mentine
4. tribunalul a memntionat pe hotarare ca "a ramas definitiva la 18.01.2012 prin respingerea recursului paratului si irevocabila la aceeasi data"(stampila accea mare, dreptunghiulara)
5. m-am adresat angajatorului cu o noua notificare de punere in executare dar iarasi au trecut 15 zile si nu mi-a raspuns
6. verbal mi s-a spus ca hotararea este "incidenta Legii 230/2011"
Va rog sa-mi spuneti daca angajatorul are dreptate cand spune ca mi se aplica Legea 230/2011 privind plata esalonata.
Situatia este urmatoarea: angajatorul mi-a retinut fara titlu sume de bani din salariu timp de mai multe luni. L-am actionat in instanta si am castigat, fiind obligat sa-mi restituie banii retinuti. Am facut cerere scrisa sa puna in aplicare hotararea primei instante dar nu mi-a raspuns si nici nu mi-a restituit banii. In schimb angajatorul a facut recurs care i-a fost respins ca nefondat.
Nici dupa consumarea recursului nu mi-a restituit banii.
Cand am intrebat de plangere penala am avut in vedere art. 261 din codul muncii.
Va multumesc pentru interesul acordat problemei mele.
Am castigat un proces intr-un litigiu de munca dar angajatorul refuza sa puna in executare hotararea.
Vreau sa adresez o plangere penala dar nu stiu carui parchet trebuie sa ma adresez. Ma adresez Parchetului de pe langa judecatoria din localitatea mea de domiciliu sau Parchetului de pe langa Tribunalul care a judecat speta?
Unitatea scolara in care lucrez mi-a operat retineri din salariu timp de 7 luni, in 2011. I-am actionat in instanta unde am aratat nelegalitatea retinerii si am castigat.
Desi instanta spune ca trebuie sa-mi primesc banii inapoi, deci sa mi intregeasca salariul pe cele 7 luni, contabila spune ca nu poate sa-mi dea banii pe motiv ca legea 230/2011 impune sa-i primesc esalonat pana in 2016, iar banii ce mi-au fost retinuti raman nefolositi in bugetul pentru salarii si probabil se intorc la bugetul de stat.
Eu inteleg din legea 230/2011 ca se refera la "titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar", ori eu nu am castigat drepturi suplimentare ci intregirea salariului.
Ce pot sa fac in situatia asta?
P.S. Hotararea nu se refera la diminuarea concediilor sau majorarea cu 50%.
De cel putin trei ani de zile asociatia de proprietari nu a mai afisat o lista de calcul a datoriilor catre asociatie, in schimb administratorul pretinde 0.58 RON/zi penalizare pentru fiecare zi de intarziere a platii intretinerii. Practic ni se cere sa platim niste sume despre care nu stim din ce provin si ni se calculeaza penalitati pentru ca am fi depasit o data scadenta inexistenta. Daca nu afisezi lista nu poti vorbi despre scadenta deci nu poti pretinde penalitati. Este corect sa nu platesc penalitatile in astfel de situatie?