avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1027 soluții astăzi
Forum Activitate CristianEnache

Activitate CristianEnache

Bună ziua,
Dacă o persoană este angajată în învățământul de stat ca profesor titular, există o prevedere legală prin poate lucra în afara domeniului educației, într-o instituție de stat, cu normă întreagă, cu reducerea normei de ore de predare sau într-o ată formă, dar cu păstrarea calității de titular (ex. rezervare, detașare) etc.?
Mulțumesc.
Multumesc pentru raspuns. In perioada detasarii, contractul de munca se suspenda la unitatea de unde se detaseaza titularul, incheindu-se un nou contract la unitatea primitoare.
Bună ziua,
Am beneficiat între 2015 și 2018 de o detașare de 3 ani într-o școală privată. Aș dori să știu dacă în perioada respectivă, respectiv 2017-2018, se cuvenea plata sporului aferent titlului de doctor, având în vedere că activitatea era în domeniul respectiv. Dacă da, aș dori să știu dacă se poate revendica în vreun fel acest drept după încetarea detașării și, de asemenea, cine poartă responsabilitatea legală. M-am consultat până acum cu o serie de colegi aflați în aceeași situație care nici ei nu au avut acest spor.
Mulțumesc.
Buna ziua,

M-ar interesa sa stiu care sunt conditiile de acordare a CO într-o insitutie privată în următoarele 2 situatii:

1. Scoala functioneaza sub auspiciile unei societati comerciale, iar contractele de munca ale profesorilor sunt incheiate pe aceasta societate sub forma de contract de munca individual, cu 21 de zile de CO anual, mentionandu-se ca scoala se conduce dupa Codul Muncii, nu dupa Legea 1.

2. Profesorii care vin in scoala in urma miscarilor de personal prevazute in metodologia specifica institutiilor de invatamant (fiind acceptati ca atare, deci beneficiind de prevederile Legii 1), trec brusc pe prevederile contractului de munca individual, cu alte elemente decat cele din scolile de stat.
Este normal sa te titularizezi prin prevederile unei legi si apoi sa fii remunerat in baza alteia?
Cu alte cuvinte, o scoala privata poate beneficia de facilitatile miscarii de personal (prin Legea 1), dar poate remunera dupa Codul Muncii? Nu este o intepretare tendentioasa a legilor?

Precizez ca am semnalat aceste elemente in ultimii ani, dar s-a spus ca totul este in ordine si legal. Apreciati ca este un raspuns definitiv?

Multumesc.