@legally_aid
Nu am citit asta. My mistake. :)
Trebuie vazut temeiul amenzii. Probabil este vorba de o contraventie. In principiu, contestatia (plangerea) se depune la ITM.
Noul Cod civil:
ART. 2517
Termenul general de 3 ani
Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen.
Daca este de rea credinta, poate sa se sustraga in mod repetat de la primirea nortificarii. Recomand o notificare scrisa afisata la intrarea in respectivul spatiu, probata cu martori si, respectiv, cu fotografii datate.
Bineinteles ca aceasta masura va opera pentru viitor (30 de zile de la data notificarii).
In lipsa unei hotarari judecatoresti, categoric nu. Ma gandesc acum ca, daca la data acceptarii succesiunii, ar fi existat deja un titlu de creanta al companiei de asigurari impotriva decedatului, atunci acceptarea succesiunii ar fi echivalat cu acceptarea respectivei obligatii de plata, dar inteleg ca nu e cazul.
Ma documentez si revin.
Dupa parerea mea, nu exista temei legal pentru data de 15 iulie. Un comunicat nu are niciun fel de valoare juridica.
Asta cred ca rezolva definitiv controversa:
"Esti obligat sa te asiguri sau nu?
"Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor este in vigoare si produce efecte. O informare de presa a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), difuzata in data de 15 decembrie 2010, anunta ca termenul limita pana la care trebuie incheiata polita obligatorie, fara a risca amenzi, a fost decalat de la 15 ianuarie 2011 la 15 iulie 2011. Acest comunicat nu are valoare juridica, pentru ca nu este sustinut de o modificare legislativa", a spus Bulugea.
MAI a anuntat, in 15 decembrie 2010, ca proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie asigurarea de locuinta la un an de la inceperea emiterii politelor, respectiv 15 iulie 2010.
Opinia lui Bulugea este sustinuta si de directorul Directiei Juridice a Comisiei de Supravegere a Asigurarilor (CSA), Marinela Nemes, care spus ca informarea MAI nu are valoare juridica si nu poate modifica o lege. Ea este si membru in Consiliul de administratie al PAID.
"Foarte multi proprietari au inteles, in urma anuntului MAI, preluat de mass-media, ca nu mai sunt obligati sa isi incheie o polita obligatorie. Lucrurile nu stau asa", a spus Bulugea"
Sursa: incont.ro.
In afara comunicatului celor de la MAI, nu exista niciun indiciu ca s-ar fi prelungit termenul de 15 ianuarie. Bine macar ca existenta unei asigurari facultative (care acopera minim cele trei riscuri catastrofice) exclude obligativitatea incheierii uneia obligatorii...
Nu sunt incidente aici dispozitiile art. 39 din Legea nr. 85/2006?
@aliquid_novi
Acum (din decembrie, mai exact) aveti posibilitatea de a incheia o asigurare facultativa a locuintei la societatea pe care o agreati, asigurare care trebuie sa cuprinda minim cele trei riscuri catastrofice si suma de minim 20.000 euro.
Este pacat insa ca pana in decembrie, existenta unei asigurari facultative nu excludea obligatia incheierii unei asigurari obligatorii... sa spunem ca acum ar fi o stare de oarecare normalitate.