Buna ziua,
Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez in situatia de mai jos:
Sunt angajata la o firma de 2 ani, contract pe perioada nedeterminata, functia asistent manager. De doua saptamani stau acasa cu cele doua fice conform legii care permite sa stam acasa pe perioada aceasta dificila. Am trimis cererea la locul de munca prin sotul meu, care din pacate nu a cerut nr de inregistrare si nici copie.
Totul parea ok pana ieri cand am observat ca nu mi-au fost virati banii de salariu.
Am sunat la persoana responsabila si mi a spus ca au fost virati si ca din pacate urmeaza sa fiu concediata dar nu stie mai multe informatii.
Am vorbit cu alti colegi, toata lumea si a primit salariu, firma functioneaza in parametri normali, nu exista alte persoane concediate.
Luni ar trebui sa revin la munca in cazul in care nu apare in MO decizia cum ca parintii pot sta acasa si pe perioada vacantei de Paste.
Va rog sa ma sfatuiti cum pot proceda si ce ar trebui sa fac eu acum?
Stiu ca este ilegal ce fac, nu am primit niciun preaviz, nicio decizie de desfintare a postului, nimic.
Daca nu doreste stimulet si sta acasa pana implineste copilul 2 ani, revine la birou, poate sa fie concediata dupa 6 luni din momentul in care se activeaza contractul?
Adica daca nu are stimulet mai sunt valabile cele 6 luni? Ma ajutati cu un paragraf din lege, va rog?
1. 6 luni, dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate .
2. Se aplica alin.4 numai in conditiile concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Multumesc! Daca revine la birou si contractul se activeaza inseamna revenire definitiva, nu?
Dar daca salariata sta 2 ani acasa si nu beneficiaza de stimulent tot 6 luni este obligata forma sa o tina?
Buna ziua,
va rog sa imi spuneti daca perioada in care o angajata nu poate sa fie concediata este de 6 luni sau 1 an?
Nu inteleg din legea de mai jos pct (3) la ce se refera?
Dar daca postul se desfonteaza din companie se aplica pct (4)?
Articolul 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) . Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu 6 luni, dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate .
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Multumesc!
Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac in cazul in care am primit o poprire pentru un zilier cu care mai colaboram din cand in cand?
Nu lucreaza in fiecare luna iar cand lucreaza avem nevoie de el doar 2-3 zile pe luna.
Socetatea la care lucrez acorda cf CCM un bonus pentru nasterea copilului. Acest ajutor apare in stat dupa restul de plata, si nu este impozitat. Va rog sa-mi spuneti daca il pot include cand completez mamicilor adeverinta de venit pe 12 luni pe care o ataseaza dosarului pentru indemnizatie.
In lege scrie orice fel alte sume acordate si nu stiu daca se incadreaza aici acest ajutor.
Articolul 3
(3) Pentru persoanele care realizeaza venituri din salarii, solde/salarii din functie, venitul brut reprezinta salariul de baza, indemnizatii, sporuri, prime, orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor acordate de angajator potrivit legii.