Multumesc pentru lamurire. Singurele cheltuieli comune le constituie chiria pe teren. Acoperisul este considerat ca apartinand apartamentului meu. Nu exista alte cheltuieli comune. Tot nu imi este clar de ce curtea comuna determina posibilitatile de evaluare ale apartamentului nerezidential
Detin un apartament intr-o vila veche. Intrarea mea este pe o strada, a vecinului, pe alta. Fara parti comune. Apartamentul meu este inchiriat, nerezidential. Evaluatorul mi-a spus ca nu se poate aplica decat metoda costului sau inlocuirii pentru apartamentele aflate in cota indiviza. Am verificat, dar nu inteleg: cum poate fi considerat in cota indiviza un apartament fara nimic in comun cu vecinul? Multumesc pentru ajutor. Sper sa se inteleaga intrebarea.
Buna seara si multumesc!
Ultima evaluare a fost in noiembrie 2016. In 2021, se implineau 5 ani, putea fi aplicata valoarea corectata a evaluarii din 2016. Oricum, legea stabileste metodologia de calcul si obligatia comunicarii pentru ca platitorul sa poata interveni. Contul meu nu a existat in sistemul informational, nici o instiintare sau interventie pentru plata intarziata cu trei ani. Nu cred ca este normal. Aceasta este parerea mea, dupa ce am intrebat de mai multe ori in acesti ani daca am vreo datorie la sediul ANAF. Nci macar inspectoarea de la DGVBL habar nu a avut daca nu insistam sa aflu valoarea actuala a apartamentului. Cati ca mine care nu insista cu intrebari?
Sunt proprietarul unui apartament inchiriat, nerezidential in Bucuresti. La fiecare venire in tara am facut un drum la ANAF pentru a intreba daca am omis sa platesc ceva. Anul acesta de doua ori. Raspunsul a fost de fiecare data negativ. Zilele trecute am primit o instiintare ca trebuie sa depun un raport de evaluare al imobilului. M-am prezentat la Directia Generala Venituri Buget Local. Mi s-a reconfirmat absenta vreunei datorii, am lamurit cine e responsabil cu contractul de salubrizare, termenul, acreditarile pe care trebuie sa le indeplineasca evaluatorul si lucrarea dumnealui. Am dorit sa cunosc valoarea actuala estimata a imobilului in sistemul informatic. Dupa indelungi cautari am aflat ca nu am depus in 2020 o declaratie de evaluare si ca abia incepand cu "azi" a fost creata o factura pe care o pot contesta in 45 de zile. Practic, nu existam in sistemul informatic si de-a lungul a trei ani nu am primit nici macar o instiintare de impunere din oficiu, informare de evaluare, sechestru pentru neplata impozitului pe cladiri pentru TREI ani. Ultimul impozit platit a fost in 2020 in valoare de 419 lei cu 52 lei deducere pentru plata in avans. Calculul institutiei financiare a fost 5836 lei pe 2021, 5990 lei pentru 2022, ajungand la 6298 lei in 2023. Pentru auxiliare, alta factura. Va rog sa ma ajutati daca aveti vreo idee cum as putea sa contest aceste decizii de impunere. Mentionez ca aprtamentul se afla in aceeasi stare ca la evaluarea autorizata din 2016 si ca se afla intr-o cladire construita in 1920, zona 47/B1 Index strazi 2022. Cu multumiri, astept raspunsul dumneavoastra.
Nu cred, totusi trebuie sa verific ultimul contract semnat. Chiriasul a solicitat modificari pe care nu le-am considerat importante, dar textul contractului in sine nu l-am revizuit
Multumesc mult pentru raspuns. Imi este teama de complcitatea unui notar. Poate fi costisitoare dovada ca mandatarul nu este cel care a semnat, si ca nu la acea data au fost facute copiile obtinute de la mandatar. Credeti ca trebui sa anulez actul de proprietate si imputernicirea legal si prin anunturi publice?
Apartamentul nostru este inchiriat unei societati comerciale. Am imputernicit, prin procura notariala, o terta persoana pentru semnarea contractului si administrare a partii noastre de imobil (compus din doua apartamente cu intrare separata). Recent chiriasul i-a cerut si a primit de la imputernicit copia actului de proprietate si copia imputernicirii. Motivul ar fi o subinchiriere a spatiului unei alte firme infiintate de chirias Nu am fost de acord ca sediul social sa fie stabilit in apartament. Mentionez ca nu am incredere deplina in chirias: pentru plata comisionului de inchiriere a trebuit sa intervenim; pentru plata facturilor restante la utilitati ( sume de 50-100 RON totalizand peste 2000 RON) a trebuit sa intervenim; depozit nu exista, motivul fiind plata in avans. Poate chiriasul sa se foloseasca de copia contractului si de procura implicandu-ne in obligatii nedorite?