avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Activitate AtomuleseG

Activitate AtomuleseG

Buna ziua,

Am activat cateva luni intr-o franciza nationala.
Dupa aceste luni am incetat contractul.
Acum am descoperit ca zilele trecute au folosit imaginea magazinului fizic in reclamele lor.
In contract nu exista nici un punct in care sa scrie ca pot face acest lucru dupa incheierea contractului sau in timpul contractului.

Se poate face ceva in legatura cu acest lucru?
Buna ziua,

Exista contract de inchiriere pe 5 ani cu posibilitate de cumparare la final sau in timpul contractului?

Multumesc
Răspuns la discuția Angajare persoana peste 45 ani
Ce este un şomer?
Somer
Şomerul este persoana care îndeplineşte cumulativ urmãtoarele condiţii:
• este în cãutarea unui loc de muncã de la vârsta de minimum 16 ani şi pânã la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
• starea de sãnãtate şi capacitãţile fizice şi psihice o fac aptã pentru prestarea unei munci;
• nu are loc de muncã, nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã, în vigoare, respectiv 500 ron;
• este disponibilã sã înceapã lucrul în perioada imediat urmãtoare, dacã s-ar gãsi un loc de muncã.
şomer înregistrat - persoana care îndeplineşte cumulativ condiţiile prevãzute mai sus şi se înregistreazã la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi are domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcţioneazã în condiţiile prevãzute de lege, în vederea obţinerii unui loc de muncã.

Asta e definitia de pe ANOFM.

Eu inteleg ca daca pleaca mai repede din firma la care lucreaza acum si se inscrie la ANOFM in cautarea unui loc de munca, se incadreaza la definitia de somer.

Multumesc
Am o ruda care are peste 45 ani. Vrea sa se angajeze la o alta firma. Acea firma vrea sa o angajeze doar din somaj.
La actualul loc de munca vor sa o dea in somaj in noiembrie.
Daca pleaca din firma si se inscrie in cautare de loc de munca la fortele de munca, noul angajator va beneficia de subventie?
Multumesc
Si eu sunt interesat de aceasta problema. De fapt vrei sa dai pe datorie legal. Mecanismul e destul de simplu. Faci o factura si cand vine sa plateasca scoti bonul. Eu am un program de gestiune si vreau sa fac o serie separata pentru facturile acestea. Adica o serie de genul (Datorii), pe langa seria facturilor normale. As vrea sa fie aceste facturi cu circuit inchis. Adica sa nu le mai inregistrez in contabilitate cand incasez banii. Doar bonul fiscal sa fie inregistrat.
Pai totusi dureaza cateva zile pana ajunge prin posta convocarea angajatului. In acest timp el poate sa vina cu un concediu medical.

Daca refuza primirea notificarii ce se intampla?

Cum trebuie sa fiu instiintat de acel concediu medical?
Verbal sau in scris?
Ideea e ca daca nu a semnat acel act aditional eu nu voi putea pune acea persoana la munca.
Si nici nu am posturi disponibile pe vechiul contract de munca.

In tot acest proces, de durata, angajatul se poate hotara sa aduca un concediu medical.
Ce e de facut?
În urma modificării CIM-ului la timp de lucru inegal un angajat nu a semnat aceasta modificare si nici nu a venit la munca după noul program. Ce se poate face in acest caz?
Multumesc
Dupa ceva calcule as avea 172 ore acoperite din 178 minim pe octombrie.
As avea Octombrie 6 ore lipsa.
Noiembrie 4 ore in plus.
Decembrie 16 ore in plus.

In codul muncii scrie:
Art. 122
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.

De aici inteleg ca daca nu acopar numar minim lunar se pot transfera orele pana la sfarsitul anului.
Si viceversa.
Ok.
O sa le fac act aditional precum programul de munca va deveni inegal conform grafic.
Apoi va trebuit modificat si in revisal repartizarea timpului de lucru.

Va trebui sa acopar in fiecare luna minimul de ore specificate in CIM.
Se poate sa ramana cu ore restanta pentru luna urmatoare?

Voi discuta cu contabila despre revisal.
Imi apar toate contractele in afara de unul.
Preluarea a fost efectuata cu succes.
Nu am facut nici o modificare.
Doar vroiam sa vad cum sunt contractele actuale.

Nu am intrat prin portalul web. Am intrat prin aplicatia lor.