avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Activitate Utilizator_Viorel

Activitate Utilizator_Viorel

Buna ziua. Citeam legea 54/2012 si am o nelamurire.
Art. 3, litera a) spune "a) activitate de picnic - orice activitate de recreere de afluenţă publică, desfăşurată în zone de afluenţă publică consacrate pe domeniul public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale de una ori mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/sau alimente, precum şi, după caz, aprinderea ori nu a focului;"

Apoi art b) vine cu o lamurire:
"b) zone de afluenţă publică consacrate - zone în care publicul obişnuieşte să petreacă ocazional timpul liber, zone special amenajate pentru activităţile de picnic şi zone indicate pentru activităţile de picnic organizate în acest scop de către autorităţile administraţiei publice locale;"

Intrebarea este daca cineva desfasoara activitati pe domeniul public dar in locuri care nu sunt consacrate, acesta mai intra sub incidenta legii, sau nu?

Un exemplu: O persoana pasionata de privitul stelelor merge pe un camp agricol neutilizat din domeniul public unde poluarea cu lumina este mai mica.

Este cazul aici ca spiritul legii sa bata litera?
Cred ca am gresit forum-ul. Am venit aici pentru sfaturi legale dar am primit mai multe morale. Data viitoare am sa intreb pe crestinortodox . ro/forum/, poate gasesc avocati pe acolo.
Dupa cateva cautari am mai gasit cateva cazuri similare. Pasii evidentiati acolo:
1) Contacteaza un avocat si vezi daca ai caz
2) Actioneaza firma privata in judecata pentru recuperarea prejudiciului si a cheltuielilor de judecata
3) Aprinde o lumanare si spera sa castigi



Ce am inteles sunt urmatoarele:
(parafrazat din DOSAR NR. 5506/325/2015 judecatoria Timisoara) regulamentul magazinului in contract cu firma de paza nu poate produce efecte faţă de terţi şi pentru motivul că prin intermediul clauzelor lui se reglementează o justiţie privată ce funcţionează paralel cu cea publică, singura recunoscută pe teritoriul României, iar firma însărcinată cu aducerea la îndeplinire a acestei justiţii, se erijează în autoritate a statului.

potrivit principiului relativităţii efectelor contractului civil, prevăzut şi de Codul civil la art. 1280, (cu anumite excepţii nerelevante in aceasta situatie), un act juridic civil dă naştere la drepturi şi obligaţii doar între părţile contractante, terţilor fiindu-le doar opozabilă situaţia juridică astfel creată, în sensul că aceştia sunt obligaţi să respecte drepturile şi obligaţiile stabilite (art. 1281), fără însă a dobândi în propriul patrimoniu respectivele drepturi şi obligaţii.

partea nu este îndreptăţită să procedeze la sancţionarea lui prin indisponibilizarea autovehiculului şi nici să perceapă o sumă de bani în schimbul eliberării autovehiculului, întrucât asemenea conduită aduce atingere dreptului de proprietate privată al titularului autovehiculului şi are un caracter ilicit, antrenând, potrivit art. 1357 Cod civil, răspunderea civilă delictuală a firmei.

Evident exista posibilitatea de a preîntâmpina săvârşirea unor fapte de genul celei comise de către conducator prin utilizarea altor mijloace legale cum ar fi montarea unei bariere sau a unui punct de control sau a unei alte soluţii tehnice, dar în nici într-un caz nu era îndreptăţită să procedeze la indisponibilizarea autovehiculului


Daca am inteles ceva gresit sau informatia este eronata va rog sa corectati pentru a evita inducerea in eroare a altor eventuali vizitatori. Oricum o sa incep cu pasul 1 si vedem de acolo
Buna ziua,

Ma poate ajuta cineva cu pasii pentru recuperarea unei taxe platita astazi (11 Iulie) in schimbul eliberarii autovehiculului in parcarea unui supermarket ?
Suma este de 100 lei incasata de o firma de paza imputernicita de supermarket (fara implicarea organelor legii) iar pentru cei curiosi motivul inscris in PV este 'blocare cale acces' insa am imagini cu masina parcata unde se vede clar ca este suficient loc sa treaca si autocamioane, nu doar autovehicole.
Nu intreb daca am cale de castig sau nu fiindca aceasta este la latitudinea instantei de judecata sau de moralitatea actiunilor ci doar de pasi pentru a incerca a recupera suma in instanta.

Multumesc!
Buna ziua,

Ma puteti va rog ajuta cu un model sau structura de cerere/adresa catre tribunal pentru anularea unei contraventii in afara celor 15 zile. Motivul fiind ca acel proces verbal a fost completat cu datele mele si semnat de primire (de altcineva folosind numele meu) in fals.
Fapta descrisa in PV este: aruncat coji de seminte in parc. Am adeverinta ca eram la birou in acele momente la 7+ KM distanta.
Am aflat contraventie recent cand am fost anuntat ca o sa imi fie pusa poprire pe conturi daca nu platesc pana saptamana viitoare. Am obtinut o copie a PV-ului

Va multumesc!
Buna ziua,

As dori si eu niste sfaturi despre cum sa procedez in legatura cu situatia urmatoare:
Am aflat luna aceasta (August 2017) de o amenda de 100 lei din Aprilie 2016 emisa pe numele meu de Politia Locala Sector 6 pentru "aruncat coji de seminte pe jos" in Drumul Taberei. Am obtinut o copie a procesului verbal de la primarie, sectia de taxe si impozite. Aceasta amenda nu imi apartine deoarece:
1) Eram la munca in Regie la data si ora intocmirii PV-ului. Posed adeverinta care poate dovedi asta
2) Semnatura este falsa. Pot dovedi ca nu am folosit semnatura respectiva in nici un act al meu

Mentionez ca nu mi-a fost comunicat in nici un fel (probabil fiindca a fost semnata primirea pe loc).

As dori sa stiu:
1) Cum pot scapa de amenda desi au trecut de mult cele 15 zile de contestare?
2) Poate aceasta situatie forma subiectul unui litigiu fata de Politia Locala (deoarece este probabil imposibil sa mai fie identificata persoana 'cu semintele'? Nu mi se pare corect sa fiu nevoit sa pierd din timpul personal si probabil niste bani pentru contestarea amenzii (sau plata ei).

Multumesc anticipat!