Pana acum paare ca dumneavoastra sunteti singura persoana care a inteles exact situatia in care ma aflu. Nu vorbim de un apartament ci de un teren,dar cred ca asta nu altereaza prea mult datele problemei. Chestiunea este ca sotia este de acord sa semneze orice(procura ,declaratie, autorizatie sa orice alt act) dar numai in Spania,nu in Romania. In momentul casatoriei, in Spania ,in regiunea in care locuim , daca nu se specifica regimul inn care te casatoresti,automat se considera separare de bunuri. Noi nu am specificat nimic asa ca ...este separare de bunuri . Nu detin fizic aceasta hartie a regimului bunurilor, de aceea am evitat sa comentez acest lucru , Am incercat sa gasesc drumul cel mai scurt spre final. Iar drumul asta era o inputernicire pe care consulatul refuza sa o emita chiar daca sotia mea este de acord sa o semneze. Au acceptat sa autentifice doar o Declaratie pe proprie răspundere a sotiei mele ca este de acord sa vand terenul. Acum intreb eu , ori ca ma imputeniceste sa vand ori ca este de acord sa vand schimba total datele problemei?Atata timp cat aceasta declaratie a fost luata in prezenta consulului si autentificata nu are aceeasi valabilitate in cazul de fata? Cu aceasta declaratie si cu actul de cumparare al terenului ma pot prezentaa in fata notarului pentru a vinde ? Poate spune notarul ca nu este valabila aceasta declaratie si sa nu permita vanzarea? Inttreb toate aceste lucruri pentru a nu trebui sa mai fac un drum degeaba pana in Romania. Multumesc annticipat pentru raspunsuri
Cristina Hortensia CIUREA a scris:
Dupa mentiunea importanta pe care ati facut-o ulterior, rezulta ca apartamentul cumparat de dvs. este bun propriu.
Dar, dvs. ati incheiat in Romania un contract de vanzare-cumparare al unui apartament, in cuprinsul caruia este mentionat faptul ca, la data incheierii contractului erati casatorit.
Insa , casatoria a fost incheiata in Spania, regimul matrimonial fiind cel al separatiei de bunuri.
In actul de vanzare-cumparare incheiat de dvs. este mentionat faptul ca sunteti casatorit, fara a fi insa precizat faptul ca, regimul matrimonial este cel al separatiei de bunuri si ca, in aceste conditii, bunul este propriu.
Pentru a putea incheia singur un contract de vanzare-cumparare prin care sa instrainati imobilul, trebuie sa faceti dovada in fata notarului a faptului ca exista o conventie matrimoniala potrivit careia bunul este propriu.
Prin urmare, avand in vedere aceste aspect, consulatul va oferit solutia practica si anume, aceea a unei declaratii prin care sotia isi exprima acordul ca dvs. sa vindeti singur acest imobil.