avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Activitate Nesemnificativ

Activitate Nesemnificativ

Se specifica mai sus că e vorba de un teren
Caută (ex. salariu minim)

Activitate Nesemnificativ
Răspuns la discuția Se poate rectifica un act de vânzare-cumpărare imobil greșit? Notarul a inclus-o în el și pe fosta soție, cetățean străin, fără să arăt un certificat de căsătorie și acum nu pot să-l vând

Nesemnificativ
Utilizator
03:47, 4 Septembrie 2019
Buna ziua. Am rezolvat problema cu vânzarea terenului și o să vă spun și cum in cazul in care cineva se mai întâlnește cu problema mea.
Am mers la notar cu actul de vânzare cumpărare al terenului și acesta a spus: Romania a intrat în UE în 2007 . Legile comunitare atunci au început să se aplice în Romania.In 2005 cetățenii U E nu aveau dreptul să dețină terenuri in Romania. Deci unicul proprietar sunteți dumneavoastră chiar dacă sunteți sau erați căsătorit la acea dată (2005) cu un cetățean UE.
Așa că notarul a fost de acord să vând singur,fără procura sau declarație consulară.
.....scurt și la obiect!!!
Buna ziua. Am rezolvat problema cu vânzarea terenului și o să vă spun și vum in cazul in care cineva se mai întâlnește cu problema mea.
Am mers la notar cu actul de vânzare cumpărare al terenului și acesta a spus: Romania a intrat în UE în 2007 . Legile comunitare atunci au început să se aplice în Romania.In 2005 cetățenii U E nu aveau dreptul să dețină terenuri in Romania. Deci unicul proprietar sunteți dumneavoastră chiar dacă sunteți sau erați căsătorit la acea dată (2005) cu un cetățean UE.
Așa că notarul a fost de acord să vând singur,fără procura sau declarație consulară.
.....scurt și la obiect!!!
Buna ziua. La multi ani tuturor.
Fac ,,mea culpa" si trebuie sa recunosc faptul ca am gresit cand am afirmat ca in regiunea unde locuiesc regimul casatoriilor era separare de bunuri automata . Vorbesc despre Comunitatea Valenciana. In 2002 cand m am casatorit eu regimul era de bunuri comune automat. (Am gasit hartia prin care noi am solicitat expres separarea de bunuri ,si de aceea va cer scuze).Abia in 2008 a intrat in vigoare lgea separatiei de bunuri automata si a durat pana in 2016 cand a fost derogata si s-a revenit la ,,bunuri comune. Cei care s-au casatorit intre 2008 si 2016 au ramas cu separare de bunuri chiar daca legea ultetior s-a schimbat. Acum am alta nedumeeire,daca am actul cu separarea de bunuri in limba spaniola (este intocmit de un notar spaniol ) trebuie tradus in romana sau e valabil asa cum este? Daca trebuie tradus e obligatoriu sa treaca prin consulat sau il pot traduce in Romania cand merg sa vand terenul?

Cristina Hortensia CIUREA a scris:

Aveti dreptate, Codul civil spaniol nu se aplica in toate regiunile Spaniei.
Fiecare regiune are propria legislatie.

In anumite regiuni ale Spaniei, in lipsa incheierii unei conventii matrimoniale de catre soti , regimul matrimonial aplicabil relatiilor patrimoniale dintre soti este cel al separatiei de bunuri.
Prin urmare nu aveati de ce sa incheiati o conventie matrimoniala privind regimul separatiei de bunuri intrucat acest regim patrimonial este stabilit prin lege ca fiind regula si nu exceptia.

In aceste conditii terenul este bun propriu, in Romania trebuie sa faceti dovada faptului de regimul patrimonial aplicabil in acest caz este cel al separatiei de bunuri, regim aplicabil in baza argumentelor pe care le-am expus mai sus.



Pana acum paare ca dumneavoastra sunteti singura persoana care a inteles exact situatia in care ma aflu. Nu vorbim de un apartament ci de un teren,dar cred ca asta nu altereaza prea mult datele problemei. Chestiunea este ca sotia este de acord sa semneze orice(procura ,declaratie, autorizatie sa orice alt act) dar numai in Spania,nu in Romania. In momentul casatoriei, in Spania ,in regiunea in care locuim , daca nu se specifica regimul inn care te casatoresti,automat se considera separare de bunuri. Noi nu am specificat nimic asa ca ...este separare de bunuri . Nu detin fizic aceasta hartie a regimului bunurilor, de aceea am evitat sa comentez acest lucru , Am incercat sa gasesc drumul cel mai scurt spre final. Iar drumul asta era o inputernicire pe care consulatul refuza sa o emita chiar daca sotia mea este de acord sa o semneze. Au acceptat sa autentifice doar o Declaratie pe proprie răspundere a sotiei mele ca este de acord sa vand terenul. Acum intreb eu , ori ca ma imputeniceste sa vand ori ca este de acord sa vand schimba total datele problemei?Atata timp cat aceasta declaratie a fost luata in prezenta consulului si autentificata nu are aceeasi valabilitate in cazul de fata? Cu aceasta declaratie si cu actul de cumparare al terenului ma pot prezentaa in fata notarului pentru a vinde ? Poate spune notarul ca nu este valabila aceasta declaratie si sa nu permita vanzarea? Inttreb toate aceste lucruri pentru a nu trebui sa mai fac un drum degeaba pana in Romania. Multumesc annticipat pentru raspunsuri

Cristina Hortensia CIUREA a scris:

Dupa mentiunea importanta pe care ati facut-o ulterior, rezulta ca apartamentul cumparat de dvs. este bun propriu.

Dar, dvs. ati incheiat in Romania un contract de vanzare-cumparare al unui apartament, in cuprinsul caruia este mentionat faptul ca, la data incheierii contractului erati casatorit.

Insa , casatoria a fost incheiata in Spania, regimul matrimonial fiind cel al separatiei de bunuri.

In actul de vanzare-cumparare incheiat de dvs. este mentionat faptul ca sunteti casatorit, fara a fi insa precizat faptul ca, regimul matrimonial este cel al separatiei de bunuri si ca, in aceste conditii, bunul este propriu.
Pentru a putea incheia singur un contract de vanzare-cumparare prin care sa instrainati imobilul, trebuie sa faceti dovada in fata notarului a faptului ca exista o conventie matrimoniala potrivit careia bunul este propriu.

Prin urmare, avand in vedere aceste aspect, consulatul va oferit solutia practica si anume, aceea a unei declaratii prin care sotia isi exprima acordul ca dvs. sa vindeti singur acest imobil.




Buna ziua, doresc sa vand un teren dar sotia mea nu poate sa vina in tara la semnarea actelor. Am mers la consulat sa cer o imputernicire din partea sotiei dar cei de la consulat au crezut de cuviinta ca este mai buna o declaratie pe proprie răspundere a sotiei ,data in fata consulului si legalizata de acesta ca este de acord sa vand terenul respectiv. Intrebarea este: are aceeasi valabilitate in fata notarului procura cu declaratia pe proprie raspundere? Poate notarul sa refuze aceasta declaratie consulara? Multumesc
In cartea funciara apare: inscrieri privitoare la proprietate...contract de vanzare cumparare autentificat sub nr........de notar public..... Intabulat........in favoarea lui M.T casatorit cu cetatean spaniol. Apoi scrie : Inscrieri privitoare la sarcini: Fara sarcini.
Numele sotiei nu apare pe cartea funciara, doar...casatirit cu cetatean spaniol.

raluk0207 a scris:

Nu stiu. Intrebati-i.
La cartea funciară, cum apareti?

Probabil ca da doamna,si eu cred acelasi lucru dar ei au stampila si eu problema....
Considerati ca declaratia data de sotia mea (fosta sotie) este suficienta pentru a putea vinde terenul fara ca ea sa fie prezenta in Romania? Multumesc


raluk0207 a scris:

Atunci cei de la Consulat sunt niste incompetenți.
Potrivit Art. 339 din Codul civil

Bunurile comune

Bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor.


Pai atunci notarii din Roamnia de ce i mi cer imputernicire din partea fostei sotii daca bunul este l meu 100%?

raluk0207 a scris:

Trebuia să spuneți asa de la început. Este un detaliu foarte important. Într-adevăr, bunul este al dvs propriu.

Casatoria s a produs in 2002 in Spania inregim de separatie de bunuri. Terenul a fost cumparat in 2005. Eu si.gurul lucru pe care il vreau este sa pot vinde terenul fara ca sotia sa fie prezenta in Romania in fata notarului. De aceea am cautat toate posibilitatile pana am ajuns la ,,Declaratia sotiei pe proprie raspundere si in fata consulului "ca este de acord ca eu sa vand terenul.

raluk0207 a scris:

Ati încheiat cumva vreo convenție matrimonială cu soția înainte sau in timpul căsătoriei?