avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Activitate Musteata Alina

Activitate Musteata Alina

Răspuns la discuția Concediu medical
Va multumesc mult!

ana-cer a scris:

Este obligatia angajatorului sa plateasca concediile medicale. Ulterior, acesta isi recupereaza o parte din sumele platite de la casa de sanatate.
Sefa a mintit ori nu stie legea.
Certificatul medical se depune la angajator.

OUG nr. 158/2005:

ART. 36
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru plată.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de către:
a) angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A;...

ART. 1
(1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă:
A. realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă

Buna ziua!Apelez din nou la dumneavoastra si sper sa ma puteti ajuta si acum.Mama mea a suferit o operatie in data de 18 februarie si i s-a dat concediu mediacal pana la data de 20 martie.S-a dus la sefa ei cu concediul iar aceasta i-a spus ca nu ea trebuie sa ii plateasca concediul ci CAS.Daca este adevarat va rog sa ma indrumati,unde trebuie sa depuna actele?Va primi banii prin posta?Va multumesc!
Buna seara!Sunt in proces cu tatal copilului pentru exercitarea autoritatii parintesti.Tatal copilului(paratul) este de acord sa imi cedeze custodia si sa plateasca pensie alimentara doar ca el nu poate fi prezent in ziua procesului.M-am interesat la judecatorie si poate trimite o declaratie,doar ca nu stim cum ar trebui formulata.Va rog mult sa ma ajutati cu o astfel de declaratie.Va multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Concediu de odihna neefectuat
Multumesc!
Asta am inteles.Ce nu stiu e la cat se calculeaza: la minimul pe economie cat e in cartea de munca sau la ora,cum eram platita in realitate.Multumesc!
21 de zile pe an
Buna seara!Am si eu o intrebare la dumneavoastra!Cati bani de concediu mi se cuvin daca eu am lucrat la o firma timp de un an si sapte luni,iar in acest interval nu am avut nici o zi de concediu,respectiv nu am primit nici bani.Tin sa mentionez faptul ca pe cartea de munca aveam minimul pe economie (5zile pe saptamana ,8 ore pe zi),dar in realitate eram platita cu 9 lei pe ora (15 ore jumate pe zi ,o zi da una nu,inclusiv sambata si duminica).Nu am avut alte sporuri sau tichete de masa.Va multumesc si sper sa ma ajutati cu un raspuns.