avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

Buna ziua!Apelez din nou la dumneavoastra si sper sa ma puteti ajuta si acum.Mama mea a suferit o operatie in data de 18 februarie si i s-a dat concediu mediacal pana la data de 20 martie.S-a dus la sefa ei cu concediul iar aceasta i-a spus ca nu ea trebuie sa ii plateasca concediul ci CAS.Daca este adevarat va rog sa ma indrumati,unde trebuie sa depuna actele?Va primi banii prin posta?Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2019
Musteata Alina, utilizator
Cel mai recent răspuns: Musteata Alina , utilizator 00:23, 5 Martie 2019
Este obligatia angajatorului sa plateasca concediile medicale. Ulterior, acesta isi recupereaza o parte din sumele platite de la casa de sanatate.
Sefa a mintit ori nu stie legea.
Certificatul medical se depune la angajator.

OUG nr. 158/2005:

ART. 36
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru plată.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de către:
a) angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A;...

ART. 1
(1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă:
A. realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă

Va multumesc mult!

ana-cer a scris:

Este obligatia angajatorului sa plateasca concediile medicale. Ulterior, acesta isi recupereaza o parte din sumele platite de la casa de sanatate.
Sefa a mintit ori nu stie legea.
Certificatul medical se depune la angajator.

OUG nr. 158/2005:

ART. 36
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru plată.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de către:
a) angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A;...

ART. 1
(1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă:
A. realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical neluat in seama de angajator allmarcos allmarcos Buna ziua. As dorii daca se poate sa-mi expice cineva ce as putea sa fac in cazul in care nu mi s-a primit concediul medical dupa o operatie la firma unde ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical adrianabresug adrianabresug va rog sa imi spuneti daca angajatorul poate sa plateasca un concediu medical suportat din FNUASS in momentul in care incaseaza banii de la casa?am fost in cm ... (vezi toată discuția)
Cine plateste indemnizatia pentru concediul de maternitate? mariaanghel mariaanghel Buna ziua, Va rog sa ma ajutati la urmatoarea problema doresc sa stiu daca, concediul de lauzie (43 de zile) este platit de angajator sau nu. Inteleg ca ... (vezi toată discuția)