avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cine plateste indemnizatia pentru concediul de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cine plateste indemnizatia pentru concediul de maternitate?

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati la urmatoarea problema doresc sa stiu daca, concediul de lauzie (43 de zile) este platit de angajator sau nu. Inteleg ca este platit de angajator, 85% din media veniturilor brute pe ultimele 6 luni, iar angajatorul urmeaza sa-si recupereze acesti bani de la stat . Nu am gasit nicio lege care sa mentioneze acest lucru. In schimb, am citit in oug-158-2005, ca
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Cum se suporta ? Pana la urma cine imi plateste mie acesti bani ? scrie clar in lege si care este legea ?

Angajatorul cum isi va recupera acesti bani de la stat ?

Multumesc anticipat pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:10, 30 Noiembrie 2013
1. Daca ati citit OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate trebuia sa fi vazut si urmatoarele prevederi:

Art. 1.
(1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;


Art. 36.
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.

(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.

(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:

a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
...

2. Asadar dvs. prezentati certificatul medical angajatorului care il plateste si apoi recupereaza banii de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

3. - Cum isi va recupera banii angajatorul de la CJAS nu este problema dvs.
- Asta este problema angajatorului si rezolvarea o gaseste tot in OUG 158/2005 si in Normele de aplicare a ei.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical platit din cci prest prest Buna ziua. Pana la recuperarea sumei de la CJAS,angajatorul este obligat sa plateasca salariatului cuantumul concediului medical?Poate astepta primirea ... (vezi toată discuția)
Cine plateste indemnizatia pentru concediul de risc maternal? IULIAIONESCU27 IULIAIONESCU27 Sunt insarcinata in 6 luni si din cauze de risc am intrat in concediu de risc maternal. As vrea sa stiu, cu pasaj din lege daca se poate, cine suporta plata ... (vezi toată discuția)
Concediu medical canto canto buna ziua-ma intereseaza cum si cine trebuie sa faca plata concediilor medicale (ce procent din salariu si pe cate zile trebuie sa plateasca angajatorul si ... (vezi toată discuția)