avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Activitate aida200

Activitate aida200

Nu s-au pus în discuție costurile efectuării reviziei ,ci doar daca din punct de vedere legal se poate demara efectuarea ei avind o vechime de peste 30ani.La noi in asociație costul gazului nu a fost niciodată mai mult de 10-15lei/apartament .De asemenea nu exista decit un singur apartament cu centrala termica.In concluzie investiția de 2000lei fara TVA + costurile suplimentare datorate montajului(zugrăvit,lambriuri noi,modificare corpuri suspendate,etc)+timpul alocat +deranjul care s-ar face in casă pt montarea noii țevi de gaze nu mi se par justificate.Intre timp asociația nu a mai făcut alte demersuri pt efectuarea reviziei deși m am interesat personal la distribuitorul de gaze și mi a confirmat că pot face chiar ei revizia la solicitarea asociatiei,situație pe care am adus o la cunoștință președintelui asociației.In schimb președintele a făcut o adresă de reziliere a contractului către furnizor care a demontat contorul de pe instalația comuna și au sistat furnizarea de gaze.Ce e de făcut?
Buna ziua,ce contribuții se plătesc pentru un contract part time de 6ore pe lună care se efectuează în 3zile din lună pt un angajat care nu mai are alte contracte?Venitul obținut în zilele lucrate este mai mic decit salariul minim aferent unei zile lucrătoare din lună.Pentru postul respectiv nu este nevoie de studii superioare și nu este intr-o firma de construcții.Variante posibile:in zilele in care angajatul nu lucrează (deci în afara celor 3zile lucrate) contractul este/nu este suspendat.Multumesc.
Am fost notificați de asociația de proprietari că ne vor tăia gazele la apartamentele care nu ne vom branșa la noua instalație.In asociație au funcționat de mult timp in paralel atît instalația de gaze initiala a blocului,adică cea din proiectul inițial al blocului ,cît și o noua instalație care a fost făcută de un proprietar care a dorit să-și monteze centrală și a fost obligat să se contorizeze la gaze.Intre timp s-au mai branșat și alte apartamente la aceasta nouă conducta ,iar acum asociatia susține că instalația inițială e prea veche și nu mai poate fi supusă reviziei la 10ani deoarece firma pe care au contactat-o pentru revizia la 10ani afirma că revizia tehnică poate fi făcută doar cu condiția minimală ca "instalația să nu depășească 25-30ani" .De asemenea firma respectiva se oferă să execute lucrările pentru branșarea apartamentelor la noua instalatie și transmite o oferta comerciala in acest sens.Întrebarea este daca exista in normativele în vigoare o astfel de condiție ,vechime maxima instalație de 25-30ani,pentru a iniția revizia tehnică periodică la 10ani .
Cum se determina cifra de afaceri aferenta fiecarui cod caen pentru care se desfasoara activitati? Ma refer la ponderea cifrei de afaceri din activităţile prevăzute la art. 60 pct. 5 lit b) din Codul fiscal:"b) angajatorii realizează cifră de afaceri din activităţile menţionate la lit. a) în limita a cel puţin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului,
Buna ziua,
Cum se procedeaza in cazul in care certificatul digital a expirat,am achizitionat altul,dar emailul de contact in certificat a fost modificat.Persoana imputernicita a ramas aceeasi.Se pare ca la Anaf adresa de email este legata de persoana detinatoare a semnaturii si nu se poate inregistra online noul certificat folosind documentul de confirmare deoarece este modificata adresa de email.Multumesc.
nu exista documente justificative pentru timpul nelucrat(concediu medical,concediu fara plata,invoire,etc).Pur si simplu nu si-a facut norma stabilita prin cim si fisa postului.Activitatea desfasurindu-se pe teren nu se poate cuantifica timpul lucrat decit prin rezultatele obtinute.In rest orice justificare verbala nu poate fi verificata.Nici nu e asta scopul sa stam sa pindim angajatii prin oras, oamenii sunt maturi,isi aleg singuri orele de lucru si realizeaza ca daca isi fac treaba obtin si rezultate.De aceea vroiam sa stiu daca salariul platit poate fi proportional cu timpul lucrat,deci mai mic decit salariul minim pe economie trecut in cim.In conditiile in care e posibil ca angajatul sa fie platit conform cu timpul lucrat firma nu este deranjata de orele nelucrate nejustificate,iar angajatul de asemenea este constient ca nu se poate justifica timpul respectiv si multumit ca nu i se cere o justificare(poate chiar are treburi personale...).Exista vreun articol care obliga angajatorul sa ceara o justificare pentru timpul nelucrat?Stiu ca exista obligatia de a tine evidenta orelor lucrate, dar nu si nelucrate.
Are activitate pe teren,isi alege singur orele de lucru, timpul lucrat pentru fiecare tip de activitate este normat.Activitatile realizate efectiv intr-o luna inmultite cu normele de timp pentru fiecare activitate dau un timp lucrat mai mic decit numarul orelor lucratoare din luna.
Pentru un salariat cu norma din cim de 8ore/zi si salar minim ,care a lucrat mai putin de 8ore/zi si a fost pontat corespunzator cu orele lucrate/prezente la locul de munca salariul platit este proportional cu orele pontate sau trebuie sa fie minim-cel din contract?
Răspuns la discuția Program de lucru individualizat
Multumesc.De exemplu o formulare de genul urmator considerati ca este in regula?
Durata muncii
O fractiune de norma de 10 ore/luna ;
a) Repartizarea programului de lucru se face individualizat dupa cum urmeaza:
-o perioada fixa de 0(zero) ore/zi
-o perioada variabila de 2 ore/zi intre orele 9.00-20.00 in ultimele cinci zile lucratoare din luna
Buna ziua , se poate stabili un program de lucru individualizat pentru angajatii cu timp partial de lucru? De exemplu pentru un angajat cu 10 ore/luna.
Multumesc.