Va multumesc pentru raspuns! Credeam ca persoanele vizate de plangerea penala pot consulta doar dosarul penal constituit ulterior, nu si plangerea in sine.
In cazul faptelor de coruptie, anchetate de DNA spre exemplu, imi puteti spune va rog daca tot politistii se ocupa de cercetarea penala sau doar procurorii?
Va multumesc.
Doresc sa depun o plangere penala, insa am o nedumerire.
Imi puteti spune va rog cine poate citi plangerea penala, in afara de organele de urmarire penala si unde ajunge aceasta dupa inceperea urmaririi penale? Poate fi citita de persoanele care fac obiectul plangerii sau nu?
Va multumesc.
Va multumesc! Si atunci e nevoie sa fac plangerea in numele ambilor si ne constituim ambii parti civile sau e suficient sa ma constitui doar eu, pt. a putea cere daune pt. incheierea de carte funciara? Multumesc.
Doresc sa depun o plangere penala in calitate de persoana vatamata pentru niste fapte de coruptie in legatura cu o incheiere de carte funciara, insa nu sunt proprietarul imobilului in cauza, ci doar mostenitor. Imi puteti spune va rog daca ma pot consitui parte civila in acest proces pt. a cere daune atat in numele meu pt. prejudiciile aduse in cercetarea efectuata pt. acest caz cat si ca mandatar pt. proprietar, in aceeasi plangere sau e nevoie sa fac doua plangeri separate?
Va multumesc.
Multumesc de raspuns! Inteleg ca pt. aceasta actiune de granituire este nevoie de martori. Tin sa mentionez ca toti cei implicati initial in disputa nu mai sunt in viata, iar vecinii nu sunt la curent cu aceasta problema. Urmasii care locuim acum pe terenurile mentionate suntem in bune relatii. Ar fi suficient actele de proprietate, expertiza tehnica si interogarea partilor, fara martori?
O alta intrebare ar fi legata de intabulare. Dupa o verificare la primarie in sistemul informatic am vazut mapat pe harta la vecini intrega suprafata cu mentiunea "suprafata din C.F. 590 mp, suprafata masurata 900 mp". Ar fi posibil sa fi facut intabulare pe toata suprafata fara acte de proprietate pt. simplul fapt ca apare in acea aplicatie de la primarie?
Multumesc!
Buna ziua,
De curand a fost necesara actualizarea unor date la registrul agricol unde mi s-a atras atentia ca suprafata declarata pentru plata impozitului pt. terenul unde locuim este mai mica decat cea trecuta in actul de proprietate. Teoretic este vorba despre doua terenuri alaturate in intravilan, unul de 291 mp gradina si unul de 879 mp casa, curte si gradina. Practic din aceste suprafete noi folosim in jur de 600 mp din cel de 879 mp, iar restul este folosit de vecini de cand a fost cumparat, in 1934. Din familie stiam ca acest spatiu ne apartine, au existat neintelegeri de la inceput, insa nu s-a incercat niciodata obtinerea lui prin mijloace legale. Dupa mai multe verificari am aflat ca vecinii au act de proprietate inregistrat in cartea funciara doar pe portiunea lor de teren pentru care platesc impozit, iar restul il folosesc fara drept. De asemenea acestia au apelat la un expert topograf prin anii 2000 care a constatat suprafata din CF-ul lor ca fiind 590 mp iar suprafata masurata 900 mp. Teoretic aceasta diferenta de 310 ne apartine noua.
Intrebarea mea este:
1. Ce se poate face pentru a ne exercita dreptul asupra acestui teren si de a muta gardul despartitor la pozitia reala?
2. Exista posibilitatea ca vecinii sa fii facut intabulare pe terenul pt. care nu au act de proprietate si care este pe numele nostru cand au facut masuratoarea topografica, sa modifice suprafata din cf-ul lor de la 590 mp la 900 mp?
Multumesc de ajutor!