avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Activitate Ecet

Activitate Ecet

Buna ziua,
In momentul de fata, eu (tatal) sunt in crestere copil, pana la sfarsitul anului 2019.
Dorim sa largim familia cu inca un membru de anul viitor cel tarizu.

Intrebarile mele sunt:
- Mama poate intra in concediu crestere copil daca sunt si eu in acelasi timp (este salariata in momentul de fata)?
- Daca vreau sa intru tot eu (tatal), pot intra doar dupa ce se termina concediul de crestere pentru primul copil?
- Cum se calculeaza indemnizatia in cazul in care as intra eu in conediu? Conform indemnizatiei actuale, sau conform veniturilor dinaintea intrarii mele in concediu crestere copil?

Multumesc anticipat!
BR/alex.
Răspuns la discuția Conflict interese
Buna ziua,
Multumesc pentru mesaj!
Ca sa clarific un pic situatia mea, societatea la care sunt angajat in momentul de fata are actionariat strain si probleme financiare mari in grup. Sunt convins ca nu va mai rezista mult in Romania, motiv pentru care, din 'spirit de conservare', am luat decizia de a intra in CCC, pentru a beneficia de un venit constant pentru urmatorii doi ani.
In acelasi timp, as vrea sa infiintez o societate care sa aiba domeniul de activitate similar si sa pot face acelasi lucru pe cont propriu, de aici si temerile mele cu privire la practicile neconcurentiale. Inteleg ca exista aceste riscuri si vreau sa le evit.
In CIM, singura referire la confidentialitate este in cadrul obligatiilor angajatului: "obligatia de a respecta secretul de serviciu", dar acesta nu este si definit.
Pentru a evita orice eventuale probleme, nu imi este clar in momentul de fata daca:
a. Pot sa imi dau demisia cand se naste copilul (pentru a nu mai fi legat contractual) si sa beneficiez de CCC?
b. Pot intra in CCC si sa imi dau demisia ulterior?
c. Daca societatea opreste activitatea, intra in insolventa sau faliment pe perioada in care sunt in CCC, sunt considerat liber de contract?
Multumesc!
Răspuns la discuția Conflict interese
Buna ziua, domnule Cornel,
Multumesc mult pentru clarificari si raspunsul prompt.
Weekend placut in continuare.
Buna ziua,
In momentul de fata sunt angajatul unei societati comerciale si urmeaza sa intru in concediu crestere copil.

a. Este legal ca in perioada CCC sa devin doar asociat/administrator intr-o societate comerciala?

b. Daca domeniul de activitate al societatii este similar cu cel al societatii la care sunt angajat si luand in considerare obligatia angajatului, din contractul individual de munca, de a respecta secretul de serviciu, se considera ca as comite o ilegalitate?

c. Pe perioada CCC pot lucra, fara a fi angajat, in beneficiul societatii in care sunt asociat/administrator?

d. Daca exista incompatibilitate intre a fi angajat intr-o societate si asociat in alta cu domeniu de activitate similar, demisia poate fi o solutie?

Multumesc anticipat.
O zi buna!
Buna ziua,
Sotia este insarcinata si urmeaza sa intre in prenatal, iar eu, tatal, dupa nastere, urmeaza sa intru in concediu crestere copil.
Am urmatoarele nelamuriri:

a. Pot intra in CCC incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului, chiar daca sotia nu a terminat inca postnatalul (ea vrea ca, din cele 126 zile, sa ia cat mai multe dupa nasterea copilului), sau este necesar ca ea sa termine toate cele 126zile de concediu pentru ca eu sa pot incepe CCC?

b. Daca am continuitate in munca (8 ani), dar in luna nasterii copilului, sau acea perioada, raman fara loc de munca (demisie/concediere/faliment), mai sunt eligibil pentru CCC?

c. Daca in perioada in care sunt in CCC, firma la care sunt angajat intra in faliment/insolventa, care este situatia mea ca angajat?

Multumesc anticipat.
Weekend placut!