avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Activitate Florina02

Activitate Florina02

Mulțumesc mult. De ce uzufruct prin testament și nu înainte? Va rog daca îmi puteți explica.

CHKa a scris:

Stimata @Florina02 , cea care a postat initial ( daca citim ce a scris ) , are doua dorinte : ca sotul ei sa poata folosi netulburat TOT apartamentul care le apartine amandurora , si sa nu fie silit sa dea bani fiului acesteia ( la un partaj , sau pentru lipsa de folosinta a unei parti ) . Deci , nu sa evite dezbaterea succesiunii , doar sa-si stie sotul linistit in apartamentul in care au locuit impreuna , cat traieste . Si asta nu o poate obtine , decat daca sotul primeste un drept de uzufruct viager . Asa , copilul sau - pe care il banuieste ca-si va cere partea , fizic sau in bani - nu e dezmostenit , nu e nedreptatit , doar ca i se amana o vreme intrarea in posesia unei parti a mostenirii . Prudent este sa se instituie acest drept de uzufruct prin testament , e absolut riscant sa-l primeasca sotul cat timp sotia e in viata . Mai bine sa fie precauta … PS . Ar fi foarte bine sa faca amandoi testamente reciproce pentru uzufruct , ca chiar nimeni nu stie cine “ pleaca “ primul , iar supravietuitorul , oricare ar fi el , ar avea aceleasi probleme cu succesorii ( indiferent cine sunt acestia , cand e vorba de bani , se gasesc ) .

Multumesc

hotumattua a scris:

Soțul va avea 5/8 din apartament - jumătatea lui, plus 1/4 din partea dvs. -. Dacă garsoniera valorează cât jumătatea dvs. de apartament, atunci puteți dispune de jumătatea dvs. de apartament, garsoniera fiind suficientă va fiul să nu poată pretinde că i-a fost afectată rezerva succesorală. Acesta nu poate pretinde ce parte din avere îi rămâne lui, doar să nu-i fie afectată rezerva succesorală. Iar dacă garsoniera valorează mai puțin decât partea din apartament, soțul îi poate cel mult plăti diferența, sultă se numește parcă.

Art. 841
Liberalitățile, fie făcute prin acte intre vii, fie făcute prin testament, nu pot trece peste jumătatea bunurilor
dispunătorului, daca la moarte-i lasă un copil legitim; peste o a treia parte, daca lasă doi copii; peste a patra parte, daca lasă trei sau mai mulți.

Florina02 a scris:

Buna ziua. Am o garsoniera dinainte de casatorie si un apartament de 3 camere cumparat cu actualul sot. Am un fiu din prima casatorie. Daca decedez inaintea sotului meu ce as putea sa fac pentru a fi sigura ca fiul meu il va lasa sa locuiasca pe sot in apartamentul comun pana cand acesta va deceda? Mentionez ca garsoniera o voi lasa fiului meu, precum si cota parte din apartament, deoarece sotul meu este de acord. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Multumesc mult de raspuns. Si eu cred ca un act este necesar. Sotul meu sigur nu va inchiria, doar ca vreau sa ramana in apartament fara costuri si netulburat.

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Exista o problema practica daca sotul ramane cu proprietatea pe 5/8 si fiul cu 3/8 daca cei doi nu se inteleg, pentru ca se pot initia partaje (care inseamna costuri si stres) si uneori se poate cere o lipsa de folosinta. Nu mai spun ce le vine unora in cap cu inchiriatul partii lor...
Pentru ca sotul sa poata sta in imobil fara costuri si netulburat, as recomanda un act totusi.
In plus, intr-un testament s-ar putea regla si altele...

Problema este ca s-ar putea ca fiul meu sa-i ceara bani sotului pe partea din apartament care ii va ramane daca eu voi " pleca " prima. Ceea ce nu doresc sa se intample, avand in vedere ca ii voi lasa din start o garsoniera si ceva bani.
Multumesc.
Buna ziua. Am o garsoniera dinainte de casatorie si un apartament de 3 camere cumparat cu actualul sot. Am un fiu din prima casatorie. Daca decedez inaintea sotului meu ce as putea sa fac pentru a fi sigura ca fiul meu il va lasa sa locuiasca pe sot in apartamentul comun pana cand acesta va deceda? Mentionez ca garsoniera o voi lasa fiului meu, precum si cota parte din apartament, deoarece sotul meu este de acord. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Mulțumesc
raluk0207 a scris:

Dacă justificați un interes serios și legitim

Buna ziua
In cazul in care intocmesc un testament prin care las o garsoniera unei persoane pot mentiona in testament si interdictia ca aceasta sa nu poata fi vanduta?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Răspuns la discuția Evitarea dublei impozitari
Multumesc.
Buna ziua. Cum ar trebuie sa procedez pentru evitarea dublei impozitari daca primesc in Romania pensie de urmas din Olanda? Multumesc anticipat.