avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Activitate adivioletamia

Activitate adivioletamia

• art.11 alin. (12) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare conform caruia : ,,…nu sunt luate in considerare de autoritatile fiscale tranzactiile efectuate cu un contribuabil inactiv prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in in cadrul procedurii de executare silita. Procedura de declarare a contribuabililor inactivi va fi stabilita prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Ordinul si lista contribuabililor declarati inactivi se comunica contribuabililor carora le sunt destinate si persoanelor interesate, prin afisarea pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.’’ ;
• art. 146 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare: ,,Conditii de exercitare a dreptului de deducere (1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa îndeplineasca urmtoarele conditii:
a) pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa îi fie livrate sau serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa îi fie prestate în beneficiul sau, sa detina o factura care sa cuprinda informatiile prevazute la art. 155 alin. (5); [...].";
• art. 155 alin. (5) lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare: "Factura cuprinde în mod obligatoriu urmtoarele informatii:… c) denumirea/numele, adresa si codul de înregistrare prevazut la art. 153, dupa caz, ale persoanei impozabile care emite factura;…”.
• art.21 alin. 4 lit. r) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare conform caruia : ,,Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile :… r) cheltuielile inregistrate in evidenta contabila, care au la baza un document emis de un contribuabil inactiv al carui certificat de inregistrare fiscala a fost suspendat in baza ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala ’’.
• art. 6 alin (1) din Legea contabilitatii nr.82/1991, republicata: ,,Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza în momentul efectuarii ei într-un document care sta la baza înregistrarilor în contabilitate”;
• art.21 alin. 4 lit. f) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare conform caruia : ,,Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile :…f) cheltuielile inregistrate in contabilitate, care nu au la baza un document justificativ, potrivit legii, prin care sa faca dovada efectuarii operatiunii sau intrarii in gestiune, dupa caz, potrivit normelor ’’.
Răspuns la discuția Control ANAF dupa insolventa
Da, se poate efectua controlul si poate stabili obligatii fiscale suplimentare, daca se inscrie la tablou pana la termenul definitiv.
Este legala acordarea de imprumuturi cu dobanda zero intre entitati afiliate daca entitatile afiliate nua au prevazut in statut codului CAEN 6492?
Răspuns la discuția TVA LA CASELE DE AMANET
citeste raspunsul dat de Ministerul de Finante pe adresa: [ link extern ]
Solicitati rambursarea soldului de suma negativa si vi se vor compensa datoriile daca totul este ok.
Răspuns la discuția rectificative 300 si 390
Conform art.156 alin. (4) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările si completările ulterioare: ,,Declaratiile recapitulative se depun numai pentru perioadele în care ia nastere exigibilitatea taxei pentru astfel de operatiuni. ’’
Conform Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.552 din 28 martie 2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri” , publicat în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.703 din 16 august 2006: ,,Declarațiile recapitulative se rectifică, din oficiu, de către persoana impozabilă, prin depunerea unei declarații recapitulative rectificative”.
Conform Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.702/14.05.2007 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA : ,, In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni in datele declarate sau in cazul in care una sau mai multe facturi sunt emise in cursul unui semestru, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata, care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.”
In concluzie, trebuie depuse rectificative la decembrie - altfel vor aparea neconcordante si nu veti scapa de fisc.
Spor la treaba!
Răspuns la discuția scutit sau nu de tva
pe www.mfinante.ro exista un raspuns la intrebarea: ,,O societate care are ca obiect de activitate consultanta financiar bancara deruleaza contracte in domeniul intermedierilor financiare intre banci si potentiali clienti, activitatea constand in analiza ofertelor bancilor partenere, intocmirea documentatiei necesare obtinerii unui credit la bancile partenere, negocierea taxelor si comisioanelor aferente creditului, depunerea dosarului la banca si informarea clientului cu privire la stadiul evaluarii dosarului de credit de catre banca. Se aplica TVA la serviciile derulate de societate cu bancile partenere?"
Vezi acolo raspunsul; nu stiu daca am voie sa-l citez.
Răspuns la discuția GRESELI IN DECONT 300 TVA
Conform Ordinulul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1746/2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" , publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 864 din 22.12.2008:
,,Randul 13 - se evidentiaza sumele rezultate din corectarea informatiilor de la rd. 6, 7, 8, 9 si 10 din deconturile anterioare, precum si orice alte sume rezultate din regularizarile prevazute de legislatia in vigoare datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate initial, precum: acordarea de reduceri de pret, modificarea pretului de vanzare, nedeclararea din eroare a operatiunii in perioada in care intervine exigibilitatea etc."
,,Randul 25 - se evidentiaza sumele rezultate din corectarea informatiilor, precum si orice alte sume rezultate din regularizari prevazute de legislatia in vigoare datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate initial, precum: reducerile de pret acordate de furnizori/prestatori, modificarea pretului, nedeclararea operatiunii in perioada in care intervine exigibilitatea, pentru informatiile de la rd. 17, 18, 19, 20 din deconturile anterioare de taxa depuse la organele fiscale."
Am urmatoare problema: Societatea A a incheiat contract de prestari servicii cu societatea B. Obiectul contractului il reprezinta vanzarea de catre societatea B (prestator) de bilete pentru pariuri sportive in numele societatii comerciale A (beneficiar al prestarii de servicii si detinator al autorizatiei pentru pariuri sportive).
Pentru serviciile prestate, societatea B beneficiaza de un comision ce consta in cota-parte din miza partidei.
Intrebarea mea este care sunt obligatiile ce ii revin societatii B din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata si care este modalitatea de intocmire a facturilor intre cele doua firme?