avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Activitate Catalin9871

Activitate Catalin9871

Salutari,

Am facturat unui client din UE 15.000 EUR.
Cursul de pe factura (din ziua facturarii) este 1 EUR = 4.9244 Lei, adica 73866 RON

Cand banii au ajuns in banca, i-am primit la cursul de 1 EUR = 4.8479, adica 72718.5 RON

Exista o diferenta de 1147.5 RON intre cursul de la facturare si cursul pe care mi l-a practicat banca la conversie EUR->RON.

Au existat mai multe facturi de acest tip. Ulterior am cerut contabilului sa repartizez dividende. La calculul dividendelor, contabilul a folosit ca baza de calcul suma in RON la cursul de pe facturi, care este mai mare decat cursul la care am incasat banii. Deci, practic, s-au calculat dividende dintr-o suma pe care nici macar n-am incasat-o, ea este doar pe factura.

Este normala abordarea?
Nu trebuia ca baza de calcul sa fie sumele de pe extrasul de cont (adica banii care au intrat faptic in banca, la cursul de schimb EUR->RON pe care l-a practicat banca)?
Intrebare de contabilitate:

Un SRL (CAEN 6201) se va infiinta in cateva zile (administrator unic). Deja avand planificat de semnat un contract, dupa infiintare la cateva zile urmeaza sa factureze & incaseze o suma de bani (~20,000 EUR).

Intrebare: Care este cea mai devreme data la care se pot distribui o parte din bani sub forma de dividende? Stiu ca se poate face trimestrial, dar nu reusesc sa inteleg ce inseamna trimestrial. Inseamna ca se poate face distribuirea de 3 ori pe an la diferenta de 4 luni distanta la alegerea mea, sau ca se poate face trimestrial, adica numai in lunile aprilie, august si decembrie din an?

Multumesc. Urmeaza sa caut si un contabil, de aceea sper sa gasesc intre timp un raspuns la dvs.
Se poate sa fie un contract simplu (adica fara notar)?
Va multumesc pentru raspuns.
Vreau sa imprumut unei rude o suma mai mare de bani: ~20.000 euro.
Este legal? Cand voi primi banii inapoi, ma va intreba cineva de unde sunt banii respectivi, am nevoie sa dovedesc cumva ca banii sunt de fapt ai mei returnati dintr-un imprumut?
Mentionez ca nu sunt probleme de tipul "nereturnarii", ma intereseaza doar aspectele legale despre transfer/incasare la returnare.
Multumesc pentru raspuns.
Sunteti sigur in legatura cu punctul 1?
Intreb pentru ca peste tot gasesc cazuri de intrebari cu facturi emise dar neincasate inca si toti sugereaza sa nu fie trecute pe declaratia unica avand in vedere ca nu s-au incasat. M-am gandit ca se aseamana putin, dar n-am reusit sa gasesc in lege.

adriandimitriu a scris:

1. contul Google este similar unui cont bancar; daca puteti retrage banii oricand, atunci ei trebuie declarati
2. 4741 este codul corect
3. trebuie sa aveti si cod CAEN de dezvoltator, nu doar de vanzator

Am dezvoltat o aplicatie mobila pentru android si am publicat-o in magazinul de aplicatii Google Play contra sumei de $1.

1. Toate veniturile intra in conturile Google. Atata vreme cat eu nu retrag nimic de la Google catre conturile proprii, am vreo obligatie de a declara ceva (desi exista sume disponibile de retras, dar in contul Google)?

2. Pentru cand se strang suficienti bani din vanzarea aplicatiei am de gand sa incasez cu un PFA, ce cod CAEN se potriveste cel mai bine? 4651 s-ar potrivi?

3. Avand in vedere ca eu am dezvoltat aplicatia pentru mine initial si mai apoi m-am hotarat sa o pun si la vanzare, este necesar sa am cod caen special pentru dezvoltare software declarat pe firma? Sau este suficient codul caen pentru vanzare software?

Multumesc!
Buna ziua,
Se da PFA la norma de venit, neplatitor de TVA.
In cazul in care se depaseste plafonul TVA de 300.000 lei, suma de plata TVA se va calcula din norma de venit, sau din suma tuturor incasarilor (provenite din facturi)?
Un prieten dispune de 5000 dolari si m-a rugat sa ii cumpar niste cryptomonede de acesti bani (eu avant conturi pe exchange-uri de cryptomonede pe numele meu).
Ulterior, doreste sa ii transfer aceste cryptomonede intr-un portofel digital de-al lui care nu necesite crearea unui cont (fara cont, nu poate sa cumpere singur cu bani reali, poate doar sa detina cryptomonede primite de la altii).

Intrebarea mea este: Ma afecteaza in vreun fel faptul ca incasez banii de la el in contul propriu? Trebuie sa justific in vreun fel provenienta? Eu mai am si un PFA la norma de venit, imi afecteaza in vreun fel activitatea aceasta incasare?
Nu ma intelegeti ce vreau sa spun.

Am negociat un pret, x eur/h.
Clientul a dorit (nu am cerut eu) sa treca in contract o clauza care spune ca alte costuri suplimentare necesare desfasurarii activitatii se pot factura separat (cu dovada de achizitie), asta este exprimarea din contract.

Eu intrebam cum pot face sa facturez asa ceva ca sa fie si legal pentru pfa-ul meu norma de venit neplatitor tva, nu cum pot pacali clientul sa ii maresc suma de plata. Sper ca e putin mai clar acum.

De exemplu, pot cumpara laptopul pe PFA si mai apoi sa il facturez la client si sa trec pe factura clientului exact asa: achizitie laptop x? Este legal avand in vedere ca eu am caen 6202 care ar presupune sa facturez doar servicii de consultanta in IT?

Iulian Manea a scris:

Dacă ați negociat cu partenerul un preț, este o dovada de neseriozitate ca să adăugați ulterior niște bani care presupune nu știu ce cheltuieli făcute în plus.

Adica daca eu am negociat x euro/ora, pot factura x+(o doferenta) pentru serviciile de consultanta, unde acea diferenta ar fi costurile de achizitie?

Si varianta in care il achizitionez cu factura pe pfa, cum decontez de la beneficiar?

Pfa-ul meu este la norma de venit, nu platesc tva.

Multumesc

george-neagu a scris:

Cand va calculati pretul pentru prestarea activitatii de consultanta negociat cu beneficiarul, includeti acolo tot ce cheltuiti dumneavoastra ca pfa pentru desfasurarea activitatii. Nu are cum sa rezulte alte costuri care insumate sa fie facturate separat.
Nu puteti sa va amortizati pe pfa cheltuiala cu achizitia unui laptop, daca acesta nu a fost cumparat cu factura pe pfa.