avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Activitate Mimi74

Activitate Mimi74

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu opinia dvs calificata in urmatoarea situatie:
- cu zece ani in urma, socrii au vandut fiicei si ginerelui un imobil, cu un pret sub valoarea pietei (pret care a fost achitat cu numerar, dupa cum e mentionat in contract), cu clauza de intretinere;
- la aproximativ un an dupa vanzare, ambii socri au renuntat prin act notarial la clauza de intretinere. Fiica si ginerele au contractat un imprumut bancar, iar imobilul a fost ipotecat in favoarea bancii. Imprumutul este in derulare. La scurt timp dupa ce a renuntat la clauza de intretinere, socrul a decedat;
- in prezent cei doi soti au divortat. In vederea partajului care va urma, soacra doreste sa anuleze contractul de vanzare -cumparare a imobilului, Doreste ca din masa partajabila sa fie inlaturat imobilul, astfel incat sa ramana de impartit intre fostii soti doar datoriile, nu si bunurile, (care sa ramana in mod indirect doar fiicei),
- Fosta soacra invoca faptul ca nu a fost respectata clauza de intretinere (la care a renuntat in urma cu 9 ani, impreuna cu sotul ei, in viata la acea data), precum si ca nu au primit banii in realitate (profitand de faptul ca plata nu s-a facut prin transfer bancar);
- fosta soacra s-a adresat in acest sens unui executor judecatoresc (???), prin care fostul ginere a fost notificat sa fie de acord cu rezolutiunea contractului.
Cum ar trebui sa actioneze fostul ginere (care evident nu este de acord):
- sa ignore notificarea primita prin executor si sa astepte sa fie actionat in instanta de fosta soacra?
- sa raspunda executorului judecatoresc, mentionand ca nu este de acord?
Care sunt limitele de competenta ale unui executor judecatoresc in aceasta situatie?
Multumesc frumos
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea situatie;
- creanta aferenta unui credit neperformant a fost vanduta de catre banca unei firme de recuperare creante;
- firma de recuperare creante, cu sediul in strainatate a inceput executarea silita. Executorul judecatoresc angajat de aceasta a primit incuviintarea de catre instanta a executarii;
- debitul nu a fost recuperat;
- ulterior creanta a fost vanduta catre o alta firma de recuperare creante, de asemenea cu sediul in strainatate. Acelasi executor judecatoresc, in baza aceluiasi dosar de executare silita, a demarat executarea in numele noii creditoare.
Este nevoie in acest caz de o noua incuviintare a executarii silite din partea instantei, avand in vedere ca o alta creditoare solicita recuperarea?
Exista obligatia ca debitorul sa fie instiintat despre cesiunea creantei intre cele 2 firme de recuperare creante inainte de reluarea executarii, in numele noii creditoare?
Va multumesc frumos

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: detin un teren construibil, de care nu m-am putut ocupa timp de un numar de ani. Initial am fost 2 coproprietari, iar acum sunt singurul proprietar.
In prezent am inceput actiunile necesare pentru amenajarea terenului in vederea construirii ulterioare a unei case si a gradinii aferente.
Am constatat ca intre timp, vecinul care detine lotul alaturat (cele 2 loturi nefiind despartite de gard) a construit o magazie exact la limita dintre proprietati, fara a avea acordul meu. Aceasta magazie face umbra pe terenul meu, dar mai neplacut decat atat e faptul ca burlanele de la casa lui, care colecteaza apa din precipitatii sunt directionate pe terenul meu, iar apa de pe acoperisul magaziei se scurge tot pe terenul meu.
De asemenea, vecinul si-a pozitionat gura de la fosa septica (ecologica, dupa spusele lui) pe drumul de servitute, care este detinut in cote egale de mine si de vecin (fara a-mi solicita acordul), chiar in dreptul intrarii pe terenul meu.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez pentru a-l determina/ forta sa faca ceea ce este necesar pentru ca apa de pe acoperisul casei lui/ de pe magazia lui sa se scurga pe proprietatea lui, nu a mea.
Ii pot cere eventual sa darame magazia, inclusiv pe considerentul umbrei pe care o face in gradina mea? Ii pot cere eventual sa isi mute gura de la fosa septica pe terenul lui?
Cum il pot forta sa isi mute pomii pe care i-a plantat pe drumul de servitute chiar in dreptul intrarii pe proprietatea mea?
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Va multumesc frumos pentru raspunsuri.
Pentru a fi sigura ca am inteles corect, am rugamintea sa imi confirmati (sau sa ma corectati, daca este cazul) urmatoarele:
- daca sotul ramas in strainatate este de acord cu divortul, poate sa ii faca celuilalt sot o procura prin care sa il imputerniceasca sa depuna actele la notarul din Romania. Dupa trecerea termenului de minim 30 de zile trebuie sa se prezinte ambii soti, personal, la notar pentru pronuntarea divortului. Este corect? Aceasta procura trebuie facuta in mod obligatoriu prin ambasada/ consulatul Romaniei in statul respectiv, sau poate fi facuta la orice notar local, urmand a fi tradusa in Romania?
- aceeasi intrebare pentru declaratia notariala ceruta in cazul in care sotul ramas in UK nu este de acord cu divortul, dar este de acord cu judecarea acestuia in Romania (obligatoriu ambasada/ consulat?)
Multumesc frumos
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarea intrebare: in cazul in care sotii
- ambii fiind cetateni romani,
- neavand copii minori,
- au avut ultimul domiciliu comun in strainatate, iar in prezent sunt separati, unul dintre ei revenind in Romania si
- doresc de comun acord desfacerea casatoriei,
se pot adresa unui notar din Romania? Respectiv din localitatea unde au avut ultimul domiciliu comun inaintea mutarii in strainatate?

Dar in cazul in care desfacerea casatoriei este dorita doar de sotul care a revenit in Romania, carei instante trebuie sa se adreseze acesta pentru introducerea actiunii de divort? Unei instante din Romania sau din statul unde au avut ultimul domiciliu comun?

Va multumesc anticipat