avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Activitate Mary136

Activitate Mary136

Accident între o depasire interzisa și viraj la stanga

Avem următoare speta: Eram pe un drum național, în localitate și la un moment dat am vrut sa fac un viraj la stânga. În spate aveam o duba. Am semnalizat corespunzător, m-am asigurat și am efectuat virajul la stânga. Moment în care am tras de volan, a întrat f violent un alt autoturism în mine. Pentru ca în mașina aveam și un copil de 10 ani pe bancheta din spate care s-a speriat f tare, am chemat și ambulanța. Prin urmare nu a mai fost cazul de amiabila.

Ideea e următoarea: conducătorul mașinii care a întrat în mine a depășit în zona interzisa, linie continua și trecerea de pietoni fiind la 30 m în spatele nostru. A venit cu viteza foarte mare, urme de frânare nu exista. Pe lângă acest lucru, avea itp expirat și o mașină ff veche, care ma îndoiesc profund ca ar mai fi trecut vreun itp.

Politia de la fata locului, văzând și o filmare a unui depozit de lângă, a stabilit culpa comuna. El depasire in zona interzisa, eu neasigurare la efectuarea virajului. Am citit și alte spete pe acest subiect și sunt foarte revoltata de legea din România. Cum am menționat, trecerea era la 30 m in spatele meu, nu avea dreptul sa vina nimic din direcția aia. Plus ca manevrele mele au fost regulamentare, prin urmare duba a încetinit. Eu m-am asigurat, dar nu pot sa îmi explic decât faptul ca era prea departe și nu l-am văzut. Viteza a fost oricum de cel puțin 70 ora. Politia zice ca nu poate determina din filmare, dar nu trebuie sa fii vreun expert ca să deduci din impactul violent ca nu avea 30 ora in zona de trecere pietoni.

Inițial a mințit ca duba a oprit în fata lui și ca a crezut ca o sa tragă pe dreapta, deși nu exista vreo manevra care sa anunțe acest lucru, dar pe filmare se vede ca el venea pe contrasens de departe, cu viteza f mare, calcă și trecerea de pietoni și întra în mine.

Neoficial, polițiștii au zis ca el e "mai vinovat", dar ca culpa comuna este 5p/50 și ca nu au ce sa faca. Și dacă nu îmi convine, sa îmi iau un avocat.

Întrebarea este: exista posibilitatea câștigului de cauza dacă contest și ii dau în judecata?

Mulțumesc
Vreo parere referitoare la aceasta situatie?
Cota parte din moștenire pentru soțul care a adus îmbunătățiri imobilui

Bună ziua,

Am următoarea speta: bunica a decedat, iar casa unde a locuit împreună cu soțul și cei 3 copiii a fost moștenire de la părinții ei. Acum, când o sa se facă succesiunea, o sa primească fiecare din cei 4 câte 25% din proprietate.

Desigur, trăind o viata împreună, acolo s-au adus multe îmbunătățiri de către amândoi (soțul și soția). Exista chiar și 2 hotărâri judecătorești de prin anii 1987-1988 când bunica în cauza s-a judecat cu fratele ei ca să facă partajul , care spune asa : "în cauza s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice care concluzionează ca valoarea locuinței este de 23.199 lei, valoarea îmbunătățirilor suportate de reclamanta este de 12.146 lei iar valoarea lotului teren este de 213 lei."
Apoi:"constata ca masa partajabila se compune din imobilul construcție veche compusa din 3 camere, bucătărie, marchiza și hol (mai puțin îmbunătățirile în valoare de 12.146 lei aduse de către reclamanta și soțul său) și terenul de 250 mp, valoarea ramasa de împărțit fiind de 11.246 lei... Se ia set ca celelalte construcții de pe teren aparțin în exclusivitate reclamantei și soțului acesteia".

Astfel, întrebarea este, dacă dpdv legal bunicul ar putea sa beneficieze de mai mult de 25% având în vedere cele de mai sus? Desigur, ca a muncit o viata acolo și a investit una alta, dar nu a știut ca în cazul moștenirii nu o sa aibă cota parte 1/2 ca în cazul achiziției.

Mulțumesc.
Pai si chiar daca firma si-a suspendat activitatea? Daca nu mai exista bunuri pe firma respectiva ce se intampla? Oare ar putea sa fie tras la raspundere de instanta in acest dosar, nu in altul de regres. Vorbim fix de speta aceasta, cine o sa plateasca intr-un final prejudiciul BAAR-ului?
Buna ziua,

Avem urmatoarea speta: Un sofer de camion a facut un accident minor (soldat doar cu daune materiale) in Germania in 2016. Se pare ca firma nu aveau o polita RCA valabila pe nr de inmatriculare, astfel ca in solutionare a intervenit BAAR-ul care a platit dauna. Acum BAAR-ul a dat in judecata atat soferul - parat de rang I, cat si firma - parat de rang II pentru a-si recupera prejudiciul.

In dosar scrie urmatoarele: "La data la care s-a produs accidentul cauzator de prejudicii, paratul de rang I exercita functii care i-au fost incredintate de paratul de rang II, fapt ce dovedeste existenta raportului de prepusenie si justifica angajarea raspunderii paratlui de rang II in conditiile art 1373 alin I din Noul Cod Civil."
De aici inteleg ca firma va fi executata si obligata sa plateasca prejudiciul, dar avem o situatie aparte. Firma si-a suspendat activitatea in iunie anul acesta. In acest caz intrebarea este, poate fi soferul obligat sa plateasca prejudiciul? Exista temeiul legal ca sa il faca responsabil?

Multumesc
Va multumesc pentru raspuns. Acum am o alta intrebare importanta. Stiti cumva daca au inceput despagubirile si care sunt acelea? In sensul ca la ce kg iti despagubeste suina. De ex, daca ai un porc de 40 kg, unu de 100 si altu de 200 iti da la fel pentru toti? Iti da un anumit pret pe kg. Am citit pe net diferite afirmatii, dar voiam sa stiu un caz concret. Intre pt jud Calarasi in caz ca exista diferite despagubiri pentru judete,

Multumesc.
Buna ziua,

S-a depistat un nou focar de pesta in comuna Ciocanesti din jud Calarasi iar vin reprezentanti din partea autoritatilor ca sa declari cati porci ai in gospodarie. Ei spun ca doar asa, in caz ca o sa ai si tu in gospodarie un focar, o sa poata sa te daspagubeasca. Totusi, unii nu i-au declarat de teama ca o sa trebuiasca sa plateasca impozit la ANAF.
Stiti ceva despre o astfel de situatie? Platesti impozit daca declari celor care vin cu pesta cate suine ai? Sau chiar nu te mai despagubesc pentru ca nu ai declarat de la inceput?

Multumesc.
Răspuns la discuția Poprire cont puse de ANAF
Nu mi-au pus poprire la banca. Eu pot sa folosesc cardul, banii din cont. Chiar ieri l-am folosit. Deci ma ggandesc ca nu exista vreo poprire.
Răspuns la discuția Poprire cont puse de ANAF
Firma nu poate sa-mi dea banii in mana. Eu am crezut ca banii si-i retrage anaf automat iar cea de la HR mi-a zis ca nu, ca trebuie ele sa faca transfer.
Buna ziua,
Am avut o datorie la anaf de 50 lei de prin 2015. Am avut un pfa, am lucrat vreo 2 luni si imi bagasem deduceri personale, dar pt ca am lucrat asa putin timp nu am mai angajat un contabil pentru a duce dovada deducerilor. Oricum, una peste alta am si uitat de aceasta datorie.
Acum, m-am angajat de aprox jumatate de an. Si pe 20 februarie am primit o Instiintare privin infiintarea propririi in care spune ca o sa-mi retraga banii din contul de salariu. M-au sunat azi de la HR si mi-au zis si ca ei o sa trimita luni, pe 12, cand e zi de salariu banii in contul anafului. Ideea e ca doamna de la HR m-a speriat si mi-a zis ca poate ar fi bine sa imi scot banii din cont.
Intrebarea e: Daca instiintarea a fost emisa pe 20 februarie, si ei o sa primeasca banii pe 12-13 martie, exista vreo sansa sa mi sa puna proprire?