Buna ziua,
Tatal meu, pensionar militar, care fac o paranteza, nu are o pensie nesimtita (sub 4000 de lei) a primit de curand o decizie prin care i-i se comunica faptul ca pensia lui a fost calculata gresit (fiind calculata mai mare decat ar fi trebuit), si ca trebuie sa datoreze statului aproximativ 10.000 de lei, suma care trebuie platita pana intr-o luna daca nu ma insel, cert este ca e o perioada scurta de timp.
Si vreau sa va intreb daca chiar nu se poate face nimic in acest sens?
In primul rand nu el este vinovat ca i-au calculat pensia mai mare (dupa mine ar trebui sa plateasca sumele cine le-a calculat gresit)
In al doilea rand, mi se pare inadmisibil sa primesti o suma de bani in plus timp de mai multi ani, dar sa ii ceri pe toti o data inapoi, altfel iti blocheaza conturile.
Buna ziua,
Vin cu urmatoarea situatie, in 2021 am semnat un antecontract si am platit un avans, pentru o locuinta care valora 140.000 euro, incadrandu-se la TVA 5%.
Termenul initial de livrare era 1 Ianuarie 2023. Ulterior s-a modificat plafonul de TVA pentru locuinte ce depasesc 600.000 lei la 19%, dar cu o exceptie, daca ele sunt finalizate in anul 2023 se va pastra cota de 5% tva.
Termenul de finalizare al apartamentului s-a decalat de la 1 Ianuarie 2023 la Decembrie 2023, dar nu avem nici o siguranta ca va fi gata in 2023 si ne e teama ca vom fi nevoiti sa platim TVA de 19% din vina constructorului care nu si-a respectat contractul.
Ce se poate face in situatia de fata?
Buna ziua, vin cu urmatoarea situatie. Prietena mea a dat avansul pentru un apartament in valoare de 140.000 de euro pe care il va achizitiona pe numele ei cand este gata proiectul, cu TVA de 5%. La doua saptamani dupa ne-am decis ca vrem si doua locuri de parcare subterane pentru care am dat avansul eu si pe care le voi achizitionat eu pe numele meu pentru ca ea nu ar fi prmit credit pentru o suma atat de mare, fiecare loc fiind peste 10.000 de euro. Acum si intrebarea mea: Este posibil sa vina ANAF si sa ceara diferenta de TVA pana la 19% spunand ca s-a facut o spargere intentionata a tranzactiei in cazul in care noi ne casatorim dupa ce e gata constructia? Am inteles ca pot face astfel de investigatii timp de 5 ani dupa ce s-a facut tranzactia.
Bună ziua! Azi la un semafor din oraș pentru intrarea într un spațiu comercial, am lovit din spate masina din fata mea foarte puțin, semaforul s a făcut galben; el a accelerat; la fel și eu dar a frânat și l-am tamponat. Respectivul a simțit tamponoarea, dar nu s a dat jos, am crezut ca așteaptă sa ajungem în parcarea centrului comercial și sa vadă acolo, așa ca m am luat după el dar nici vorba sa oprească, parcă mai tare accelera, asa ca l am lăsat în pace dat fiind faptul ca masina lui nu avea nimic, nici a mea la fel. Acum vine întrebarea, trebuie sa declar acest incident? Sau poate merge el la politite sa spuna ca l am lovit? Repet, nu se vedea nimic la masina lui nici la mea, și nu e ca și cum as fi fugit fără sa fi vrut sa lămuresc situația, Semaforul a fost roșu 1 minut după incident dar nu a coborât.