avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 996 soluții astăzi
Forum Activitate Kassia

Activitate Kassia

Bună ziua!
Părinții mei au cumpărat casa în care locuiesc când s-au căsătorit, de la bunicii mei. Din totdeauna, și bunicii cât și părinții mei, au avut probleme cu vecinul din dreapta legate de hotar: vecinii susțineau ca au jumătate de metru în spatele casei. Acum câțiva ani au ajuns la tribunal din cauza asta. S-a dovedit ca vecinii au casa pe hotar cu doar circa 5 cm in spatele casei care le aparține lor. Spatele casei vine părinților mei în curte practic.
Acum, vecinul vreau sa-și izoleze peretele din spatele casei cu polistiren adică scartaitoare de 10 cm cel puțin ( asa a spus) . Am vorbit cu cineva care aparent știe puțin mai mult decât mine despre argument în ceea ce spune legea și mi s-a spus ca practic vecinul poate să-și izoleze spatele casei cu oricât dorește și ca legea i-ar obliga pe părinții mei să-l lase sa pună izolație de cât dorește dansul chiar dacă nu are destul teren de proprietatea lui în spatele casei, pentru ca e vorba de izolație și nu de un al 2-lea perete din cărămizi de exemplu. Și eventual să plătească impozit pe spaziu ocupat. Părinții mei sunt contra. nu au intentii sa vândă teren nici sa lase sa facă uz vecinii de ce aparține lor. În caz contrar vecinul a spus ca ii da în judecata pe părinții mei dacă nu-l lasă să pună izolația. Persoana cu care am vorbit despre asta mi-a spus ca DA poate să o facă și de fapt o sa și câștige procesul și o sa fie nevoiti de fapt sa plătească părinții mei și cheltuieli de judecata și eventuale daune . Vecinul refuza sa accepte orice alta soluție decât cea de izolație cu polistiren de 10 cm cel putin. Precizez faptul ca casa lor este din chirpici construita acum vreo 50 de ani. În bune condiții. Spatele peretelui pare în regula. Tencuiala nu are nimic vizibil. Pana vara trecuta părinții mei aveau o anexa lipita de casa vecinilor( 2 camere și un hol unde a locuit bunica înainte sa moara) anexa a fost demolata vara trecuta ( cu acord prin notar de la vecinul, forțat de tribunal) deci vecinii mei nu au în momentul de fata nici un fel de problema gen mucegai/ umiditate în spatele casei unde intenționează sa pună izolația.
Intrebarea mea este : este adevărat ce mi s-a spus? Ca vecinul prin lege poate să-și pună izolație de cât vrea ca legea îl susține? Chiar dacă nu are teren în spatele casei destul pt o izolație de genul acesta( 5 cm al lui vs 10-15 cm izolație) ?
Si o alta întrebare ar fi : dacă la baza, adică jos la perete ar pune polistiren mai subțire (sau gresie) și la o anumita înălțime ( de la vreo 25-30 cm in sus - adică un rand de gresie) mai gros se considera ca vecinul ocupa parte din terenul părinților mei? Legal vorbind. Asta ar fi fost unica varianta data de vecinul care insista cu polistiren de 10 cm cel puțin. Părinții mei sunt de acord să-l lase pe vecinu sa facă reparații la spatele casei / izolație care sa între în acei 5 cm etc atâta timp cât vecinul nu construieste / adaugă cm izolație pe proprietatea lor. Va rog frumos, ma ajutați sa inteleg mai bine ce drepturi au părinții mei? Poate sa se opună? Ce spune legea despre asta? E posibil ca am ajuns într-o epoca în care numai avem drepturi nici pe propria proprietate?
Răspuns la discuția Cine este pedepsit ?
Este vorba despre 2 meseriasi din cartier care lucreaza la zi la negru. Proprietarilor in acest caz nu li se intampla nimic deodata ce este casa lor si i-au platit ei?
Va multumesc pentru raspunsuri
Vecinii mei ( proprietari ) au angajat niste muncitori pentru reparatii al peretelui delimitator (in curtea mea) fara acordul meu. ( deci au sarit gardul la mine in curte sa faca reparatiile). Cine este pedepsit de lege pentru violare de domiciliu si tulburare de posesie in acest caz , muncitorii care efectiv au intrat sau proprietarii care i-au angajat ?
Nu. Cum v-am spus d-nul avocat a refuzat fara sa adauge un motiv anume. ( presupun ca se cunoaste cu vecinii - unul dintre vecinii acuzati lucreaza ca director de banca ; eu pe cealalta parte nu locuiesc in orasul in care am casa parinteasca si nu poteam sa aflu tot despre dosar imediat desi toti aveau e-mail si nr tel al meu) Ce se poate face acum ?
Se poate face ceva in cazul in care un dosar penal a fost clasat ? Plangerea a fost pentru violare de domiciliu si tulburare de posesie.( noiembrie 2015) Dosarul a fost clasat pentru ca plangerea a fost facuta impotriva proprietarilor si nu impotriva cui a intrat la mine in curte.- martorul propus de mine a declarat ca m-a instiiintat de la bun inceput cine a savarsit fapta( in parte adevarat- mi-a spus dupa ce am dat declaratia la politie la vreo 3 saptamani iar d-nul avocat nu a luat in considerare ) si termenul de 3 luni pt plangere impotriva faptuitorilor trecuse intre timp. Un alt motiv pt care a fost clasat este ca d-nul procuror a retinut ca peretele era in stare degradata si repatia ( perete cu izolatie de 10 cm pe terenul meu ) era un act necesar. Odata ce a fost clasat dosarul d-nul avocat a refuzat sa faca sesizare impotrica d-nul procuror. Se poate redeschide dosarul dupa 5 luni de la clasare ? In asa fel sa fiu audiati proprietarii /muncitorii angajati( nu a fost audiat nimeni in afara de mine - partea vatamata si martorul) ? Sau oricum ce se poate face ? Va multumesc