avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Izolație perete al vecinului pe terenul părinților ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Izolație perete al vecinului pe terenul părinților mei

Bună ziua!
Părinții mei au cumpărat casa în care locuiesc când s-au căsătorit, de la bunicii mei. Din totdeauna, și bunicii cât și părinții mei, au avut probleme cu vecinul din dreapta legate de hotar: vecinii susțineau ca au jumătate de metru în spatele casei. Acum câțiva ani au ajuns la tribunal din cauza asta. S-a dovedit ca vecinii au casa pe hotar cu doar circa 5 cm in spatele casei care le aparține lor. Spatele casei vine părinților mei în curte practic.
Acum, vecinul vreau sa-și izoleze peretele din spatele casei cu polistiren adică scartaitoare de 10 cm cel puțin ( asa a spus) . Am vorbit cu cineva care aparent știe puțin mai mult decât mine despre argument în ceea ce spune legea și mi s-a spus ca practic vecinul poate să-și izoleze spatele casei cu oricât dorește și ca legea i-ar obliga pe părinții mei să-l lase sa pună izolație de cât dorește dansul chiar dacă nu are destul teren de proprietatea lui în spatele casei, pentru ca e vorba de izolație și nu de un al 2-lea perete din cărămizi de exemplu. Și eventual să plătească impozit pe spaziu ocupat. Părinții mei sunt contra. nu au intentii sa vândă teren nici sa lase sa facă uz vecinii de ce aparține lor. În caz contrar vecinul a spus ca ii da în judecata pe părinții mei dacă nu-l lasă să pună izolația. Persoana cu care am vorbit despre asta mi-a spus ca DA poate să o facă și de fapt o sa și câștige procesul și o sa fie nevoiti de fapt sa plătească părinții mei și cheltuieli de judecata și eventuale daune . Vecinul refuza sa accepte orice alta soluție decât cea de izolație cu polistiren de 10 cm cel putin. Precizez faptul ca casa lor este din chirpici construita acum vreo 50 de ani. În bune condiții. Spatele peretelui pare în regula. Tencuiala nu are nimic vizibil. Pana vara trecuta părinții mei aveau o anexa lipita de casa vecinilor( 2 camere și un hol unde a locuit bunica înainte sa moara) anexa a fost demolata vara trecuta ( cu acord prin notar de la vecinul, forțat de tribunal) deci vecinii mei nu au în momentul de fata nici un fel de problema gen mucegai/ umiditate în spatele casei unde intenționează sa pună izolația.
Intrebarea mea este : este adevărat ce mi s-a spus? Ca vecinul prin lege poate să-și pună izolație de cât vrea ca legea îl susține? Chiar dacă nu are teren în spatele casei destul pt o izolație de genul acesta( 5 cm al lui vs 10-15 cm izolație) ?
Si o alta întrebare ar fi : dacă la baza, adică jos la perete ar pune polistiren mai subțire (sau gresie) și la o anumita înălțime ( de la vreo 25-30 cm in sus - adică un rand de gresie) mai gros se considera ca vecinul ocupa parte din terenul părinților mei? Legal vorbind. Asta ar fi fost unica varianta data de vecinul care insista cu polistiren de 10 cm cel puțin. Părinții mei sunt de acord să-l lase pe vecinu sa facă reparații la spatele casei / izolație care sa între în acei 5 cm etc atâta timp cât vecinul nu construieste / adaugă cm izolație pe proprietatea lor. Va rog frumos, ma ajutați sa inteleg mai bine ce drepturi au părinții mei? Poate sa se opună? Ce spune legea despre asta? E posibil ca am ajuns într-o epoca în care numai avem drepturi nici pe propria proprietate?

Alte discuții în legătură

Vecinul ma poate impiedica sa respect cerintele tehnice din proiectul casei? adi__d adi__d Buna ziua Am primit o autorizatie de construire la limita de proprietate, in Bucuresti (primaria obligadu-ma sa construiesc pe limita de proprietate, fara a ... (vezi toată discuția)
Doua case cu perete comun, una a fost demolata - prejudiciu pentru mine si litigiu donnyella donnyella Am nevoie de un sfat pentru ca nu stiu cum sa fac si cui sa ma adresez.Am o casa care avea perete comun in spatele ei cu o alta casa.Proprietarul casei din ... (vezi toată discuția)
Vecinul reazemă diverse lucruri de peretele casei mele. pot să construiesc un gard pe limita de proprietate? trasor trasor Bună ziua, supun atenției dvs. o problema cu care mă confrunt de ani de zile: am în proprietate o casă și 400 mp de teren cu cadastru și intabulare iar ... (vezi toată discuția)